Nikon FE: Μια ημι-επαγγελματική Nikon

Nikon FE, μια μικρή και ποιοτική SLR

Nikon FE, μια μικρή και ποιοτική SLR

Γενικά όσον αφορά το θέμα των film SLRs θα μπορούσε κανείς να πει πως είμαι κολλημένος με τις Canon. Ποιοτικές με καταπληκτικούς φακούς και κατασκευή που δείχνει πως θα κρατήσει μια ζωή. Πάντα όμως μ’ αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα. Έτυχε λοιπόν να πετύχω μια Nikon FE με τον πολύ καλό Nikkor 35mm 2.8 AI για κάτι ψίχουλα στο ebay. Χωρίς πολύ σκέψη την αγόρασα με τα ταχυδρομικά να κοστίζουν περισσότερο από τη φωτογραφική μηχανή. Σε μόλις μια βδομάδα ήταν στα χέρια μου.

Είναι σχετικά μικρή. Το μικρό της μέγεθος όμως δεν απορρέει κι ένα αντίστοιχα μικρό βάρος. Είναι μεταλλική και αρκετά βαριά. Είναι προφανές πως για την κατασκευή της η Nikon δεν θυσίασε πολλά στο βωμό της τάσης με τα πλαστικά εκείνης της περιόδου. Είναι μαύρη, σπανιότερη από τις ασημί (όχι ιδιαίτερης αξίας γι’ αυτό) και η δική μου σε ένα σημείο της έχει σημάδι από μαύρη μπογιά. Προφανώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της κάλυψε κάποιο γρατζούνισμα με μπογιά.

 

Απλή στη χρήση της χωρίς θυσίες στη ποιότητα

Απλή στη χρήση της χωρίς θυσίες στη ποιότητα

Είναι λιτή κατασκευή. Στο επάνω μέρος της θα βρείτε το μοχλό περιτύλιξης του φιλμ, τον επιλογέα της ευαισθησίας του φιλμ και της αντιστάθμισης της έκθεσης στη βάση του καθώς και τα κουμπιά απελευθέρωσης του μοχλού περιτύλιξης και του επιλογέα ευαισθησίας του φιλμ. Πάνω από το πρίσμα είναι η υποδοχή του φλας, και λίγο παραπέρα ο επιλογέας της ταχύτητας του κλείστρου, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, ο μετρητής καρέ και ο μοχλός προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου. Μπροστά υπάρχει το κουμπί απελευθέρωσης του φακού, ένας μοχλός που πιέζοντάς τον προς το σώμα κλείνει το διάφραγμα του φακού και ένας ακόμη μοχλός που δρα ως χρονομετρητής και ως κλείδωμα της έκθεσης.

Στο κάτω μέρος της θα βρείτε την υποδοχή για τρίποδο, τις επαφές για μοτέρ, το κουμπί απεμπλοκής του κλείστρου για την επανατύλιξη του φιλμ και την υποδοχή για μπαταρίες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φωτογραφικές της εποχής αρκούν δυο μπαταρίες LR44 για να δουλέψει το φωτόμετρο και το κλείστρο. Τη κατάσταση των μπαταριών την επιβεβαιώνετε με ένα διακόπτη κι ένα led στο πίσω μέρος της μηχανής.

 

Οι διαθέσιμες ταχύτητες

Οι διαθέσιμες ταχύτητες

Η Nikon FE χρειάζεται μπαταρίες για να δουλέψει όχι μόνο το φωτόμετρό της, αλλά και το κλείστρο της. Δίχως μπαταρίες οι μόνες διαθέσιμες ταχύτητες είναι οι Β και 1/90. Στις υπόλοιπες απλά το κλείστρο «κλειδώνει» με το καθρέπτη επάνω. Οι ταχύτητες που προσφέρονται είναι από Β μέχρι 1/1000 και στην αυτόματη λειτουργία είναι stepless από 8 δευτερόλεπτα μέχρι 1/1000. Έχω βρει αναφορές πως το κλείστρο φτάνει στη αυτόματη λειτουργία μέχρι τη ταχύτητα του 1/4000 αλλά δε θα ήθελα να το διαπιστώσω μόνος μου σπαταλώντας άσκοπα καρέ από τ’ αγαπημένα μου φιλμάκια. Είναι αρκετά ήσυχο πάντως και ο κραδασμός από τη κίνησή του είναι ελάχιστος. Το κλείστρο αποτελείται από μεταλλικά ελάσματα και κινείται καθέτως.

Άξιο λόγου είναι τ’ ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την ευαισθησία του φιλμ σε βήματα του 1/3 στοπ και την αντιστάθμιση της έκθεσης κατά 1/2 στοπ. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε την έκθεση με ακρίβεια 1/6 στοπ!

Το κουμπί του κλείστρου, ο μετρητής καρέ και ο μοχλός για διπλοέκθεση

Το κουμπί του κλείστρου, ο μετρητής καρέ και ο μοχλός για διπλοέκθεση

 

Ο μοχλός προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου δρα και ως διακόπτης on/off της φωτογραφικής μηχανής. Τραβώντας τον προς τα έξω ανοίγει το φωτόμετρο και ξεκλειδώνει το κουμπί του κλείστρου. Πρέπει να ομολογήσω πως είναι από τα ομαλότερα που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα.

_DSC8243

Ο χρονοδιακόπτης είναι πολύ έξυπνα κατασκευασμένος. Κατά ην ενεργοποίησή του, μόλις πατήσετε το κουμπί του κλείστρου ο καθρέπτης κλειδώνει επάνω μέχρι να τραβηχτεί η φωτογραφία. Επίσης, κατά την έκθεση όταν τον πιέσετε προς το φακό κλειδώνει την έκθεση. Βέβαια, για όσο παραμένει κλειδωμένη η έκθεση η βελόνα του φωτόμετρου συνεχίζει να κινείται κι αυτό σας αφήνει ν’ αναρωτιέστε αν τη κλείδωσε πραγματικά ή όχι.

Το φόρτωμα του φιλμ είναι απλό κι αποτελεσματικό. Περνάτε τη γλώσσα του φιλμ μέσα από την εγκοπή του καρουλιού της φωτογραφικής μηχανής και περιστρέφετε το καρούλι μέχρι να τυλιχθεί κάμποσο από το φιλμ σ’ αυτό. Μετά από ένα τυφλό καρέ μπορείτε ν’ αρχίσετε να τραβάτε κερδίζοντας κανα-δυο καρέ στις θέσεις S και 0.

 

Το μεταλλικό της κλείστρο

Το μεταλλικό της κλείστρο

Το σκόπευτρό της δεν είναι τόσο φωτεινό όσο αυτό της Canon A-1 και σίγουρα όχι τόσο όσο των F-1. Είναι όμως πολύ καλό και το φωτόμετρό της ιδιαίτερα ευχάριστο στη χρήση. Στ’ αριστερά του προσοφθάλμιου υπάρχει η κλίμακα του φωτόμετρου με τιμές ταχύτητας κλείστρου και διαθέτει δυο βελόνες, μια μαύρη για την ένδειξη της αυτόματης έκθεσης και μια πράσινη για τη χειροκίνητη λειτουργία που διαλέγετε εσείς. Στην αυτόματη λειτουργία η πράσινη βελόνα πάει στη θέση Α στο επάνω μέρος της κλίμακας, στις μηχανικές ταχύτητες 1/90 και Β  πάει στη θέση Μ και Β αντίστοιχα στο κάτω μέρος της. Σε κάθε περίπτωση η μαύρη βελόνα σας δείχνει την εκτιμώμενη έκθεση  μέσα από μια κεντρικά ζυγισμένη φωτομέτρηση. Η επιλεγμένη τιμή διαφράγματος διαβάζεται απευθείας από το φακό στο επάνω μέρος του προσοφθάλμιου. Πολύ χρηστικό, αλλά σε περιπτώσεις που ο φωτισμός είναι λιγοστός δε μπορείτε να διαβάσετε τις ενδείξεις στο προσοφθάλμιο.

Το αρκετά καλό προσοφθάλμιό της

Το αρκετά καλό προσοφθάλμιό της

Ο πολύ καλός Nikkor 35mm 2.8 ΑΙ

Ο πολύ καλός Nikkor 35mm 2.8 ΑΙ (πλέον δεν αγοράζω φιλτράκια, έχω μαζέψει πάμπολα με τους φακούς που έχω αγοράσει)

Τη φωτογραφική μηχανή την αγόρασα για το Nikkor φακό της που τιμάται κατά πολύ περισσότερο από τα 30 ευρώ που την αγόρασα. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Το καλό με αυτόν τον 35άρη φακό είναι πως πέρα από την οξύτητα και το κοντράστ που προσφέρει, σαν ευρυγώνιος έχει μηδαμινές παραμορφώσεις. Πολύ καλός φακός! Ν’ αναφερθεί ως μπορεί να δεχθεί όλους τους φακούς των Nikon ακόμα και αυτούς της σειράς AF-D.  Αυτοί της G δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μιας και το διάφραγμα θα παραμένει στην ελάχιστη τιμή του. Επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικού υπερ-ευρυγώνιοι που προ-απαιτούν το κλείδωμα του καθρέπτη στην επάνω θέση.

 

Λεπτομέρια του ΑΙ φακού

Λεπτομέρια του ΑΙ φακού

Ανυπομονώ να βγω και να τη δοκιμάσω με το Ilford P4. Ο Πασχαλινός καιρός δε μου έκανε τη χάρη μιας και η μουντάδα του δεν αποτελεί ιδανικές συνθήκες για Α/Μ φωτογράφηση. Υπομονή λοιπόν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατευάσετε από εδώ.

Τεχνικές πληροφορίες για τη Nikon FE θα βρείτε εδώ.

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Ken στη Nikon FE.

Αν θελήσετε ν’ αγοράσετε μια, θα πρέπει να προσέξετε ότι σε οποιαδήποτε SLRφωτογραφική μηχανή. Γενικά να μην είναι ποδοπατημένη και αν αγοράζετε από το διαδίκτυο να σας εγγυούνται τη καλή λειτουργία της.

Είναι από αυτές τις φωτογραφικές μηχανές που σας αφήνουν να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς να σας περιορίζουν με κανένα τρόπο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: