Canon Canonet QL19, Μια φίλη απ’ τα παλιά!

Canon Canonet QL19, Μεγάλη αλλά όμορφη η γιαπωνέζα

Canon Canonet QL19, Μεγάλη αλλά όμορφη η γιαπωνέζα

Τις Canonetποτέ δε μπόρεσα να τις συμπαθήσω ιδιαίτερα. Οι πρώτες ήταν αρκετά φαρδιές που μόνο για compactδε θα τις περνούσε κανείς. Οι μεταγενέστερες με τα Seikoκλείστρα ήθελαν πάντα μπαταρία για να δουλέψουν. Ούτε οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες μπόρεσαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον μου αφού σε μια compactτων δικών μου γούστων οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι μικρές και ταυτόχρονα να μη θυσιάζουν τα πάντα προς χάρη αυτοματισμών. Είπαμε η χαρά στη φωτογραφία είναι η δυνατότητα να βάζεις παντού τη δική σου υπογραφή.
Η QL19 όμως τυχαία έμελλε να με μεταπείσει. Μεγαλούτσικη, αλλά με πολύ ποιοτικό φακό και με απόλυτο έλεγχο με χειροκίνητη και αυτόματη έκθεση.

Ανοίγοντας τη πανέμορφη δερμάτινη θήκη της έρχεστε αντιμέτωποι μ’ ένα αρκετά φαρδύ σώμα. Δεν υπάρχουν πολλά επάνω στο σώμα της. Όλα κι όλα είναι το προσοφθάλμιό της πίσω, ο μοχλός περιτύλιξης του φιλμ, ο μοχλός προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και ο μετρητής του καρέ επάνω και το κουμπί ανοίγματος της πλάτης κι εκείνο για την επανατύλιξη του φιλμ από κάτω.

Canon Canonet QL19, Λιτό το επάνω μέρος της

Canon Canonet QL19, Λιτό το επάνω μέρος της

Όπως καταλάβατε το όλο ζουμί βρίσκεται επάνω στο φακό της. Ο φακός της είναι ένας 45αρης φωτεινότητας 1.9. Το ελάχιστο διάφραγμά του είναι 16 και ρυθμίζεται με το πρώτο δαχτυλίδι επάνω του. Στη θέση Autoαποκτούμε αυτόματη έκθεση με προτεραιότητα ταχύτητας κλείστρου. Η φωτομέτρηση γίνεται μέσω ενός Cdsστο επάνω μπροστά μέρος του φακού. Το φωτόμετρο για να λειτουργήσει χρειάζεται ισχύ από μια PX625 μπαταρία των 1.35Vπου δε κυκλοφορεί πλέον. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια Weinπου θα σας δώσει την ίδια τάση ή μια ZPX625 των 1.4V. Με τη δεύτερη θα έχετε μια προσαύξηση στην έκθεση κατά μισό στοπ, αλλά με το έγχρωμο φιλμ δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αφού τις περισσότερες φορές μια υπερ-έκθεση της τάξης του ενός στοπ είναι επιθυμητή προκειμένου να πετύχετε μεγαλύτερο χρωματικό κορεσμό.

Canon Canonet QL19, Τα πάντα ελέγχονται στο φακό

Canon Canonet QL19, Τα πάντα ελέγχονται στο φακό

Αμέσως μπροστά θα βρείτε μερικούς διακόπτες. Ο ένας είναι επιλογέας του συγχρονισμού του φλας. Η υποδοχή του φλας στο επάνω μέρος της μηχανής είναι ψυχρή. Με το διακόπτη αυτό έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη θέση Χ για συγχρονισμό με το φλας σε ταχύτητες από 1/60 δευτερόλεπτα ή μικρότερες και τη θέση Μ για όποια ταχύτητα θέλετε.
Δίπλα υπάρχει ο διακόπτης περιορισμού της ελάχιστης ταχύτητας που μπορεί να φωτομετρήσει η μηχανή. Στην αυτόματη έκθεση, όταν περιστρέφετε το δαχτυλίδι επιλογής ταχύτητας κλείστρου, η περιστροφή μπλοκάρεται στο 1 δευτερόλεπτο για ASAμικρότερο από 80, στο 1/2 για 100, 1/4 για 200, 1/8 για 400 και 1/15 για ASA 800. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταχύτητα μικρότερη από αυτές θα πρέπει να πιέσετε το μοχλό και ταυτόχρονα να περιστρέψετε το δαχτυλίδι του κλείστρου στην επιθυμητή τιμή.

Canon Canonet QL19, Οι επιλογές για τη ταχύτητα του φιλμ και οι σχετικές ενδείξεις για την "εύκολη έκθεση"

Canon Canonet QL19, Οι επιλογές για τη ταχύτητα του φιλμ και οι σχετικές ενδείξεις για την “εύκολη έκθεση”

Από κάτω υπάρχει ο χρονομετρητής που σας προσφέρει υστέρηση μέχρι 10 δευτερολέπτων πριν την απελευθέρωση του κλείστρου. Φυσικά σε παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά σ’ εκείνες με κλείστρα τύπου COPALδεν είναι συνετό να τους χρησιμοποιούμε. Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη το δοκίμασα και λειτουργεί κανονικά.

Canon Canonet QL19, Χαρακτηριστηκές γραμμές

Canon Canonet QL19, Χαρακτηριστηκές γραμμές

Το αμέσως επόμενο δαχτυλίδι είναι ο επιλογέας ταχυτήτων του κλείστρου. Το κλείστρο είναι COPALκαι οι ταχύτητες που προσφέρει είναι από 1/2 έως 1/500 δευτερόλεπτα και Β. Είναι σχεδόν αθόρυβο και ο ελάχιστος κραδασμός που αποδίδει επιτρέπει λήψεις στο χέρι ακόμα και σε ταχύτητα 1/15 του δευτερολέπτου με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι 100% μηχανικά ελεγχόμενο. Ο λόγος που προτιμώ την πρώτη QL19 από τη μεταγενέστερη GIII είναι πως η τελευταία μπορεί να είναι κάπως μικρότερη σε διαστάσεις, αλλά το κλείστρο της, Seikoπλέον, απαιτεί μπαταρία για να λειτουργήσει. Επίσης το Seikoκλείστρο είχε και κάποια σχεδιαστικά προβλήματα που με τη πάροδο του χρόνου αλλοίωναν την ακρίβεια της λειτουργίας του.

Canon Canonet QL19, Λιτή και η πλάτη της. Θα ήθελα να είχε τουλάχιστον μια ένδειξη για τη κατάσταση της μπαταρίας της.

Canon Canonet QL19, Λιτή και η πλάτη της. Θα ήθελα να είχε τουλάχιστον μια ένδειξη για τη κατάσταση της μπαταρίας της.

Μέσα από το προσοφθάλμιο θα δείτε το λευκό πλαίσιο του καρέ, τις τιμές του διαφράγματος και φυσικά στο κέντρο τη χαρακτηριστική διπλή εικόνα για την τηλεμετρική εστίαση.

Κατά την αυτόματη έκθεση εσείς επιλέγετε τη ταχύτητα του κλείστρου και η φωτογραφική μηχανή τη τιμή του διαφράγματος. Η επιλεγμένη από τη μηχανή τιμή διαφράγματος εμφανίζεται στο προσοφθάλμιο με μια βελόνα στο επάνω μέρος.

Είναι απλή στη χρήση της, αλλά όλες αυτές οι λειτουργίες επάνω στο φακό της καθιστούν το σπανιότατο εγχειρίδιό της απαραίτητο.

Canon Canonet QL19, Ο πολύ καλός φακός της

Canon Canonet QL19, Ο πολύ καλός φακός της

Ο φακός της είναι οξύς και καθαρός ακόμα και στο 1.9. Είναι αρκετά μεγάλη φωτογραφική μηχανή, αλλά οι ποιότητα των φωτογραφιών της είναι εκπληκτική. Το φόρτωμα του φιλμ γίνεται απλά τραβώντας το φιλμ μέχρι τα δεξιά και κλείνοντας τη πλάτη της φωτογραφικής μηχανής. Έτσι απλά, δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη κίνηση και καθιστά το φόρτωμα φιλμ εύκολο ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι με κλειστά μάτια. Αναρωτιέμαι γιατί αυτός ο μηχανισμός φόρτωσης του φιλμ (QLγια QuickLoading) εγκαταλείφθηκε στα επόμενα μοντέλα της εταιρείας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου φιλμ με διάφανη βάση όπως αυτά της Rollei θέλουν σχεδόν σκοτάδι για να φορτωθούν για ν’ αποφευχθεί το fogging.

Canon Canonet QL19, QL για γρήγορο φόρτωμα του φιλμ

Canon Canonet QL19, QL για γρήγορο φόρτωμα του φιλμ

Σας τη προτείνω ανεπιφύλακτα! Βγάζει πολύ όμορφες φωτογραφίες, είναι φτηνή και θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το σπανιότατο εγχειρίδιό της. Είναι διαφορετική από τη GIIIκαι μάλλον δε μπορείτε να το βρείτε πουθενά αλλού.

Θα επανέλθω σε αυτή με φωτογραφίες από το πρώτο μου φιλμάκι μαζί της.

Advertisements

2 thoughts on “Canon Canonet QL19, Μια φίλη απ’ τα παλιά!

  1. Pingback: Long walks in a blazing hot city | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: