Minox 35EL, ή τα μεγάλα πράγματα έρχονται σε μικρό πακέτο.

Minox 35EL, μικρή και θαυματουργή!

Minox 35EL, μικρή και θαυματουργή!

Πάει καιρός που στα χέρια μου είχε πέσει μια μικρή Minox 35EL. Σαν φρικιό κολλημένο με τον απόλυτο έλεγχο στη φωτογραφία, δε συμπάθησα ποτέ τις φωτογραφικές μηχανές που με τους αυτοματισμούς τους, ή γενικότερα με την απώλεια ρυθμίσεων, δε σου επιτρέπουν ν’ αλλάξεις τίποτα. Αυτό έμελλε ν’ αλλάξει με μια Minox 35EL.

Είναι μικρή, σχεδόν όσο ένα πακέτο τσιγάρα, όμορφη και παρόλη την παιχνιδιάρικη εμφάνισή της η υποψία του σοβαρού σε κατακλύσει μόλις τη πιάσεις στα χέρια σου. Το βάρος της από μόνο του υποδηλώνει πως δε πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για ένα ικανότατο φωτογραφικό εργαλείο.
Είναι αρκετά λυτή. Δε θα βρείτε επάνω της πολλά, παρά μόνο ένα δαχτυλίδι εστίασης μπροστά στο φακό, άλλο ένα για τη ρύθμιση του διαφράγματος, το μοχλό προώθησης του φιλμ, το πλήκτρο απελευθέρωσης του κλείστρου και το κουμπί δοκιμής της κατάστασης της μπαταρίας.

Κλειστή είναι τόσο μικρή όσο ένα πακέτο τσιγάρα.

Κλειστή είναι τόσο μικρή όσο ένα πακέτο τσιγάρα.

Για να τη χρησιμοποιήσει κανείς ανοίγει το εμπρός πορτάκι που τραβά προς τα έξω το φακό και τον φέρνει σε θέση λήψης. Επιλέγει μια τιμή για το διάφραγμα από 2.8 μέχρι 16, εστιάζει επιλέγοντας μια απόσταση από 0.9 μέτρα μέχρι το άπειρο, οπλίζει τραβώντας το μοχλό προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου, στοχεύει μέσα από το προσοφθάλμιο και τραβά τη φωτογραφία. Απλά πράγματα!
Στο κλείστρο η μοναδική πληροφορία που σας παρέχεται είναι η ταχύτητα που επιλέγει η φωτογραφική μηχανή για το διάφραγμα που διαλέξατε.
Όπως καταλάβατε η εστίαση γίνεται μέσω προσωπικής εκτίμησης της απόστασης. Ίσως να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά πιστέψτε με πως μετά από λίγο σας γίνεται δεύτερη φύση.
Το φιλμ προωθείται με δυο κινήσεις του μοχλού. Δε μου αφήνει ιδιαίτερο παράπονο μιας και στις άλλες φωτογραφικές μου μηχανές το φιλμ το προωθώ με δυο κινήσεις για να διατηρηθεί επίπεδο. Θα ήθελα όμως η κίνηση αυτή να ήταν λίγο περισσότερο χαλαρή. Είναι τόσο σφιχτή που στην αρχή νόμιζα πως θα γρατζουνούσε το φιλμ. Ευτυχώς διαψεύστηκα!

Τα πάντα γίνονται από εδώ.

Τα πάντα γίνονται από εδώ.

Ο καταπληκτικός Color Minotar φακός είναι των 35 χιλιοστών. Εστιάζει από τα 0,9 μέτρα μέχρι το άπειρο και η εστίαση γίνεται μετακινώντας το εμπρόσθιο στοιχείο! Το διάφραγμά του είναι δυο λεπίδων, έχει σχήμα ρόμβου και μεταβάλλεται από 2.8 μέχρι 16 συνεχόμενα χωρίς στοπς. Προσφέρει οξύτατα αποτελέσματα που κάνει πολλούς επώνυμους φακούς να ντρέπονται! Η αντίθεση των αποτελεσμάτων του θα σας ικανοποιήσει ακόμα και σε καταστάσεις όπως συννεφιάς ή γενικότερα περιπτώσεις με μουντούς τόνους.

Ο φακός της είναι θαυματουργός. Αν και 35 χιλιοστών οι παραμορφώσεις του είναι σχεδόν ανύπαρκτες! Μάλιστα βάζει κάτω φακούς άλλων πολύ ακριβότερων μηχανών. Ένα παράδειγμα; Πάρτε την Olympus 35RD με τον 40 χιλιοστών φακό της και θα δείτε πως ο 35άρης της Minox είναι μίλια μπροστά. Θέλετε ακόμα άλλο ένα; Πάρτε τον Nikkor 45mm f/2 και θα δείτε πως τον βάζει κι αυτόν κάτω, όχι μόνο στο τομέα των παραμορφώσεων αλλά και στη ποιότητα εικόνας (αλήθεια αυτός ο φακός γιατί κοστίζει τόσα;).

Το CDS φωτόμετρό της βρίσκετε στη μια πλευρά του φακού. Δεν είναι TTL και συχνά επηρεάζεται έντονα από πηγές έντονου φωτισμού μπροστά από τη φωτογραφική μηχανή. Μια λύση είναι σ’ αυτές της περιπτώσεις να την κρατήσετε ανάποδα ώστε να κάνει το καπάκι της σκιά στο φακό.

Το κλείστρο της οπλίζεται με δυο κινήσεις

Το κλείστρο της οπλίζεται με δυο κινήσεις

Μπορεί να μην δείχνει πληθωρική, αλλά τ' αποτελέσματα θα κάνουν πολλές SLR να ντρέπονται!

Μπορεί να μην δείχνει πληθωρική, αλλά τ’ αποτελέσματα θα κάνουν πολλές SLR να ντρέπονται!

Το δυο λεπίδων κλείστρο της οπλίζεται με δυο κινήσεις και το πανέμορφο κόκκινο κουμπάκι της «σηκώνεται» στη δεύτερη κίνηση. Μόλις οπλιστεί το κλείστρο τότε μπορείτε να δείτε ενδείξεις για τη ταχύτητα από το φωτόμετρό της στο προσοφθάλμιο. Οι διαθέσιμες ταχύτητες είναι από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου. Υπάρχει και άλλη μια, 1/1000 αλλά η κατασκευάστρια δεν εγγυάται την ορθή λειτουργία του κλείστρου σε αυτή τη ταχύτητα.

Στην υποδοχή του φλας υπάρχει ένα μικρό διακοπτάκι. Όταν της βάλετε κάποιο φλας τότε το διακοπτάκι αυτό κλειδώνει τη ταχύτητα του κλείστρου στο 1/30 του δευτερολέπτου. Το κλείστρο είναι απολύτως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο.

Επίσης μόνο με οπλισμένο το κλείστρο μπορείτε να δοκιμάσετε και τη μπαταρία. Πιέζετε το μικρό κουμπάκι δίπλα από την υποδοχή του φλας κι αν η βελόνα περάσει από το 125 η μπαταρία είναι εντάξει. Η μπαταρία που δέχεται είναι η PX27 των 5,6 volts, αλλά δουλεύει μια χαρά και με τέσσερις LR44 των 1,5 volt χωρίς να επηρεάζεται η έκθεση από τη διαφορά τάσης.

Στη πράξη είναι ευχάριστη και απλή στη λειτουργία της. Μικρόσωμη, κάθεται όμορφα στη παλάμη σας και τραβά σχεδόν αθόρυβα Χρειάζεται να τρέξετε πρώτα ένα πρόχειρο φιλμάκι για να μάθετε τα χούγια της, αλλά από εκεί και μετά είναι σκέτη απόλαυση.

Δεδομένου πως η έκθεσή της είναι αυτόματη και δε σας δίνει δυνατότητα ελέγχου της, μπορείτε να πάρετε ένα πλαστικό κάλυμμα για την υποδοχή του φλας, να το βάλετε στην υποδοχή του φλας και να “κλειδώσετε” την ταχύτητα του κλείστρου στα 1/30 δευτερόλεπτα. Από εκεί και πέρα με δική σας κρίση μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή έκθεση δίνοντας το διάφραγμα που επιθυμείτε. Περιορίζεστε βέβαια στα 1/30 αλλά από το τίποτα έστω κι αυτό!

Πίσω στη δερμάτινη θήκη της για την αυριανή βόλτα!

Πίσω στη δερμάτινη θήκη της για την αυριανή βόλτα!

Αν ποτέ θελήσετε ν’ αγοράσετε μια θα χρειαστείτε υπομονή και προσοχή καθώς είναι σχετικά δύσκολο να βρείτε μια καλομεταχειρισμένη και λειτουργική. Οι τιμές κυμαίνονται από 20€ μέχρι 50€. Είναι ανάλογα με τον πωλητή και τη τύχη σας στις δημοπρασίες. Αν αποκτήσετε μια, κατά τη χρήση της προσέξτε να ολοκληρώνετε τη διπλή κίνηση προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου διαφορετικά το κουμπάκι θα κάνει μεν κλικ αλλά το κλείστρο δε θ’ ανοίξει.

Αξίζει πάντως τη προσπάθεια και με το παραπάνω.

Minox 35EL, απαράμιλη ποιότητα σε απίστευτα μικρό πακέτο

Minox 35EL, απαράμιλη ποιότητα σε απίστευτα μικρό πακέτο

Να και δυο παραδείγματα με Ilford P4 στα ASA 200 εμφανισμένο με Rodinal 1+25  για 6 λεπτά.
Καταπληκτική ποιότητα και μάλλον υπερβολικός κόκκος! Ανυπομονώ να τη δοκιμάσω και με έγχρωμο φιλμ.

Little big street deals.

Little big street deals.

SCAN08536

Τις οδηγίες χρήσης της θα τις βρείτε εδώ. Ένα άκρος ενδιαφέρον τεστ της Minox 35EL μπορείτε να κατευάσετε από εδώ. Πολλοί προσπάθησαν να την αντιγράψουν. Δείτε μια λίστα με της διασημότερες αντιγραφές εδώ.

Advertisements

2 thoughts on “Minox 35EL, ή τα μεγάλα πράγματα έρχονται σε μικρό πακέτο.

 1. Το 1988 έπεσε στα χέρια (σχεδόν κυριολεκτικά) μου μια GT και την χρησιμοποίησα σχεδόν αποκλειστικά για 1,5 χρόνο εως ότου παρέδωσε πνεύμα. Από τότε χρησιμοποίησα ‘όλες τις σειράς G (AL, GL, GT GTE κτλ). Εχω πάνω από 15 κομμάτια μινοξ 35. Εξ ανάγκης. Ολες τους μετά από ένα διάστημα σταματούν να λειτουργούν, Ο πυκνωτής που έχουν στα ηλεκτρονικά τους χαλάει. Ο Rick Oleson έχει φτιάξει ένα σχήμα για όσουν έχουν καποιες τεχνικές γνώσεις ώστε να τις επιδιορθώσουν.
  Πάντα μου άρεσε ο φακός της και είναι για μένα συγκρίσιμος μόνο με τους Summaron. Τον Δεκέμβριο του 2011 κάπου στην Γερμανία έβγαλα φωτογραφία με μια μινοξ με φλας έναν κυριο μεγάλης ηλικίας. Εκείνος με πλησίασε αμέσως έκπληκτος που χρησιμοποιύσα αυτή την παλιά μηχανή. Ηταν ο πρώην διευθυντης παραγωγής της μινοξ. Με βεβαίωσε ότι από το 1980 η μινοξ δεν έφτιαχνε μόνη της φακούς. αλλά αυτοί ερχόντουσαν από την γειτόνισα στο Βετζλαρ, Λάικα.
  Από τα αντίγραφα
  http://www.gsteinbach.de/plagiate.htm

  πολύ καλή η κοζίνα

  και άριστη η κόνταξ Τ.
  Ξεπέρασε πολύ το πρωτότυπο.
  Είναι τηλεμετρική και ο φακός της είναι πολύ καλύτερος της μινοξ και ισως καλύτερος από τον summicron
  σε οξύτητα. Η χρωματική του απόδωση είναι μια από τις ωραιότερες που έχω δει ποτέ.
  Θα μπορούσα να σου δείξω διάφορα παραδείγματα, αλλά μπορείς να δεις τις φωτογραφίες του American Color που έχει φωτογραφηθεί σχεδόν αποκλειστικά με αυτή
  http://www.costamanos.com/index.php#mi=2&pt=1&pi=10000&s=7&p=9&a=0&at=0.

  • Η μικρή Minox είναι εκπληκτική. Ο φακός της, ακόμα και τελείως ανοιχτός είναι αρκετά οξύς. Μ’ ενοχλεί βέβαια που δεν έχω τον απόλυτο έλεγχο επάνω στην έκθεση κι αυτό γιατί με Α/Μ και φωτογράφιση σύμφωνα με το ζωνικό σύστημα δε καταφέρνεις πάντα αυτό που θες. Γενικά όμως η έκθεσή της είναι ακριβής, όσο φυσικά ένα CDS θα μπορούσε να προσφέρει. Με την EL να είναι από τις πρώτες της σειράς, είχε αρκετά προβληματάκια. Το κλείστρο για παράδειγμα όταν ξεφύγει από την ανώτατη ενδεικτική ταχύτητα (μερικοί ισχυρίζονται πως φτάνει μέχρι τα 1/1000) δε προλαβαίνει ν’ ανοίξει καθόλου με αποτέλεσμα να σου δίνει ένα κενό καρέ. Νομίζω πως διορθώθηκε στα μεταγενέστερα μοντέλα.
   Εντυπωσιακό το τι μπορεί να σου τύχει στο δρόμο. Εμένα το ποιό εντυπωσιακό ήταν όταν είχα βγει μια βόλτα με μια Zorki-4, με είδε ένας ηλικιωμένος και μου είπε πως οι Fed ήταν καλύτερες και πως θα έπρεπε να χρησιμοποιώ μια. Έβγαλε από το χαρτοφύλακά του (ή μάλλον από τη σάκα του) μια Fed-2 και μου τη χάρισε λέγοντάς μου πως με κάτι σαν αυτό θα έβγαζα καλύτερες φωτογραφίες.
   Το έχω μαράζι ν’ αποκτήσω μια Contax. Εδώ και καιρό προσπαθώ να βάλω στο χέρι μια G2. Πιστεύω πως είναι ένα καλό πάντρεμα τεχνολογίας και ποιότητας με αρκετό έλεγχο από πλευράς χρήστη και ποιότητα ανάλογη του ονόματός της.
   Σ’ ευχαριστώ για τους καταπληκτικούς συνδέσμους που μου παρέθεσες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: