Pentacon Auto 135/2.8 MC: Μια παρεξηγημένη υπόθεση.

Misty morning sky. Πειραματισμοί με τον Ιάπωνα Pentacon.

Misty morning sky. Πειραματισμοί με τον Ιάπωνα Pentacon.

Θα θυμάστε την αναφορά μου στο τηλεφακό Pentacon Auto 135/2.8 MC πριν από κάμποσα φεγγάρια. Θα θυμόσαστε φυσικά πως δεν είναι να τον μπερδεύει κανείς με τον άλλο 135άρη, το τέρας του bokeh . Σχετικά με το φακό αυτό, με είχε πιάσει μια περίεργη προκατάληψη, μια φοβία χωρίς λόγο για τη ποιότητά του και τελικά τον άφησα στην άκρη. Ξεσκονίζοντας ένα πρωινό τους φακούς μου έπεσα επάνω του και η ιδέα έλαμψε μες το μυαλό μου. Να τον δοκιμάσω με τη μικρή Sony Nex-3NL.

Τέλεια, έχουμε ότι χρειάζεται για μια βόλτα πειραματισμών με τον ιάπωνα Pentacon. Ο φακός, η φωτογραφική μηχανή και ο μετατροπέας Μ42 σε ΝΕΧ Ε. Ένα καλό ξεσκόνισμα (όχι πως χρειάζεται δηλαδή μιας και τους έχω όλους τους φακούς μου στα όπα-όπα), το σακίδιο, κι έξω στη πρωινή δροσούλα.

Ο φακός δεν είναι άσχημος. Είναι κατά πολύ ελαφρύτερος από το τέρας του bokeh και λόγο του χαμηλού κόστους κτήσης του, τον τροποποίησα αφαιρώντας τη μπίλια από το δαχτυλίδι του διαφράγματος. Τώρα το διάφραγμά του μεταβάλλεται non-stop από το 2.8 μέχρι το 22 καθιστώντας τον ιδανικό για χρήση με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά για βίντεο. Η εστίαση είναι απολαυστικά απαλή με μοναδικό παράπονο τ’ ότι πρέπει κανείς να το περιστρέψει κατά 360 μοίρες για να πάει από την ελάχιστη απόσταση στο άπειρο. Δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, μέχρι να εστιάσει κανείς το πουλάκι έχει “πετάξει”. Έτσι όμως είναι οι φακοί πορτραίτου, όπου η σωστή εστίαση είναι κρίσιμη.

Περίμενα πολύ μέτρια αποτελέσματα από αυτόν, αλλά για χιλιοστή φορά διαψεύστηκα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μέτρια, καθιστώντας το φακό αυτό κελεπούρι μιας και δε ξεπερνά σε κόστος τα 20€. Να λοιπόν μερικές στιγμές από τη βόλτα μου με αυτόν το φακό.

... Early morning colours. Πολλοί τον θεωρούν υποδεέστερο 135άρη. Τ' αποτελέσματα τους διαψεύδουν απόλυτα.

… Early morning colours. Πολλοί τον θεωρούν υποδεέστερο 135άρη. Τ’ αποτελέσματα τους διαψεύδουν απόλυτα.

Eyeing the details. Θα διαβάσετε παντού πως υστερεί οξύτητας και χρωματικού κορεσμού. Βγάλτε συμπέρασμα...

Eyeing the details. Θα διαβάσετε παντού πως υστερεί οξύτητας και χρωματικού κορεσμού. Βγάλτε συμπέρασμα…

Shadows against the morning skies. Πόσο παραπάνω οξύτητα θα θέλατε; Η ευκρίνειά του είναι παραπάνω από ικανοποιητική και μάλλον περισσότερη απ' ότι η μικρή Sony μπορεί ν' αποδώσει.

Shadows against the morning skies. Πόσο παραπάνω οξύτητα θα θέλατε; Η ευκρίνειά του είναι παραπάνω από ικανοποιητική και μάλλον περισσότερη απ’ ότι η μικρή Sony μπορεί ν’ αποδώσει.

Magnificent doors.

Magnificent doors.

Speaking of colour and shape. Χρωματική πανδαισία!

Speaking of colour and shape. Χρωματική πανδαισία!

Background painting. Δείτε πόσο όμορφα αποδίδει το παρασκήνιο κι ας μην έχει το διάφραγμά του πολλές λεπίδες.

Background painting. Δείτε πόσο όμορφα αποδίδει το παρασκήνιο κι ας μην έχει το διάφραγμά του πολλές λεπίδες.

Τελικά νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου. Αποδίδει τόσο καλά που θαρρώ πως άλλαξε τη γνώμη μου για τους μικρούς τηλεφακούς. Αποτελεί σίγουρα ένα υποτιμημένο διαμάντι του οποίου η ποιότητα δεν αντικατοπτρίζεται στη τιμή. Αν βρείτε κάποιον σε καλή κατάσταση και τιμή, μη το σκεφτείτε καν, Αγοράστε τον!

(Να σημειωθέι πως η μοναδική φωτογραφία που υπέστει επεξεργασία ήταν η ασπρόμαυρη με μόνη επέμβαση τη μετατροπή σε ασπρόμαυρο και την επιλογή κόκκινου ψηφιακού φίλτρου.)

Advertisements

3 thoughts on “Pentacon Auto 135/2.8 MC: Μια παρεξηγημένη υπόθεση.

  1. Από που τον αγόρασες αν επιτρέπεις; Ο δικός μου έχει πρόβλημα με το διάφραγμα. Συνήθως δεν επιστρέφει χρήγορα μετά από κάθε φωτογραφία.

  2. Τον αγόρασα από το Μοναστηράκι. Δεν είναι δύσκολο να τον φτιάξεις. Ξεβιδωσε τις τρεις βίδες που κρατούν το πίσω μέρος του φακού, λούσε τον στη κυριολεξία με υγρό γι’ αναπτήρες, παίξε το διάφραγμα και τέλος στεγνωσε τα υπολοίματα με πιστολάκι.
    Όταν θα τον αφήσεις στην άκρη, κράτα τον πάντα “ξάπλα” ώστε να μη περάσει ξανά λιπαντικό από το τμήμα της εστίασης στις λεπίδες του διαφράγματος.

  3. Pingback: Pentacon Auto MC 135/2.8: Ένας Pentacon φτιαγμένος στην Ιαπωνία; | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: