Παντρέματα του τώρα και του χθες, δοκιμάζοντας τη Sony Nex-3NL με Μ42 φακούς.

Δοκιμάζοντας τον Helios-44-2 με μια Sony Nex-3NL

Δοκιμάζοντας τον Helios-44-2 με μια Sony Nex-3NL

Αν και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές πάντα μ’ ενθουσίαζαν, ποτέ δε μπόρεσα να συμπαθήσω εκείνες που διαθέτουν μόνο την οθόνη στη πλάτη τους και τίποτα άλλο. Τα περασμένα Χριστούγεννα μου έκαναν δώρο τη μικρή Sony Nex-3NL μαζί με το 16-50 φακό της. Ομολογώ πως δεν μ’ ενθουσίασε καθόλου σα δώρο. Θα προτιμούσα έναν φακό για τις φωτογραφικές μου μηχανές παρά κάτι σαν αυτό.
Η έλλειψη ενθουσιασμού συνεχίστηκε και στο άνοιγμα του κουτιού. Λιτά πράγματα με το φακό επάνω στη μηχανή και δίχως καπάκια για το σώμα και το φακό. Ορκίζομαι πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αγοράσω ούτε τσίχλα από τη Sony. Σε μερικά πράγματα θα έπρεπε να κόψει τις τσιγγουνιές και να προσφέρει τ’ αυτονόητα.

Ο Helios-44-2 θα καταφέρει τίποτα κοντράροντας το φακό της Sony;

Ο Helios-44-2 θα καταφέρει τίποτα κοντράροντας το φακό της Sony;

Τόσο η φωτογραφική μηχανή, όσο και ο φακός της δεν μ’ ενθουσίασαν καθόλου. Εστιάζει αργά σα χελώνα, τόσο αργά που τις περισσότερες φορές το πουλάκι έχει πετάξει. Η εστίαση αστοχεί συχνά και η μικρή οθονούλα στη πλάτη της δεν αρκεί για να το δείξει με αποτέλεσμα στο σπίτι να συνειδητοποιείτε πως η φωτογραφία είναι για πέταμα. Στη λιακάδα δεν διακρίνει κανείς τίποτα και το μοναδικό δαχτυλίδι power zoom/power focus είναι χάλια στη αίσθηση. Ο κιτ φακός της, ο Ε 3.5-5.8/PZ 16-50 OSS, μπορεί να είναι μικρός αλλά σίγουρα όχι ποιοτικός. Οι φωτογραφίες δεν έχουν αρκετή οξύτητα και το βλέπει κανείς ακόμα και σε μικρές μεγεθύνσεις στην οθόνη του.

Ανάβεις τη φωτογραφική μηχανή και περιμένεις αρκετά μέχρι να ετοιμαστεί για φωτογραφίσεις. Την ανάβεις, μετά από λίγο ο φακός προεκτείνεται σε θέση λήψης και η υπομονή σου αρχίζει να χάνεται. Προσπαθείς να βγάλεις φωτογραφία και μέχρι να εστιάσει η υπομονή σου έχει κάνει περίπατο…

Σκέφτηκα να τη πουλήσω, αλλά ξαφνικά μου ήρθε μια καταπληκτική ιδέα. Να δοκιμάσω τους Μ42 φακούς μου επάνω της! Ενθουσιάστηκα! Mirrorless σημαίνει μετατροπείς δίχως ενδιάμεσα γυαλιά! Αμέσως έκανα μια βόλτα στο ebay και τελικά αγόρασα το πιο κομψό από αυτούς, εκείνον της fotga για €5 μαζί με τα ταχυδρομικά. Ο Κινέζος ήταν αρκετά ευγενικός και συμπεριέλαβε στο πακετάκι ένα προστατευτικό κάλυμμα για την οθόνη κι ένα καπάκι για υποδοχές φλας. Που πάει το τελευταίο δε κατάλαβα ακόμα, αλλά ας είναι καλά ο άνθρωπος.

Ο αντάπτορας αν και φτηνός είναι αρκετά ποιοτικός. Είναι ολομεταλλικός, με μαύρη ματ υφή και βίδες ρύθμισης της Μ42 μοντούρας ώστε κατά την εγκατάσταση του φακού να μπορείτε να τη περιστρέψετε ώστε να έχετε στη θέση που θέλετε τα ενδεικτικά του διαφράγματος επάνω στο φακό.

Η χρήση του είναι απλή. Βάζετε το Μ42 φακό επάνω στον αντάπτορα, και μετά τον αντάπτορα επάνω στη φωτογραφική μηχανή. Σας προτείνω αυτή τη σειρά για να μην ασκήσετε παραπάνω δύναμη πάνω στη μοντούρα της φωτογραφικής μηχανής βιδώνοντας το φακό.

Αφού βάλουμε τη μοντούρα επάνω στο φακό, έρχεται η ώρα επιλογής φακού. Υπέροχη αίσθηση το να έχεις στη διάθεσή σου ένα κάρο φακούς και να μη ξέρεις πιο να πρωτοδιαλέξεις. Ας κάνουμε μια καλή αρχή με κάτι παραδοσιακό, το Σοβιετικό Helios-44-2. Έχω πολλούς αρκετά καλύτερους φακούς, αλλά αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους μου. Θυμάμαι πως τον αγόρασα προσπαθώντας απεγνωσμένα να δω το swirly bokeh του, αλλά με διέψευσε. Παρ’ όλα αυτά τ’ αποτελέσματα που δίνει έχουν τη δική του προσωπική υπογραφή.

Στη μικρή Sony τα πράγματα αλλάζουν δραματικά! Οι διαστάσεις της αλλάζουν πολύ. Είναι σαφώς μεγαλύτερες, αλλά ας μη γελιόμαστε, μπορεί να είναι μικρή, αλλά σίγουρα δεν είναι τσέπης. Το θετικό είναι πως η φωτογραφική μηχανή αποκτά μια σαφέστατα καλύτερη αίσθηση κρατήματος, τουλάχιστον στα χέρια μου, κι επιτέλους ένα πραγματικό δαχτυλίδι εστίασης κι άλλο ένα για το διάφραγμα.
Να σημειωθεί πως το διάφραγμα του Helios-44-2 είναι χωρίς κλικ μιας κι ο φακός είναι preset.
Ρυθμίζεις τη φωτογραφική μηχανή ώστε ν’ απελευθερώνει το κλείστρο ακόμα και χωρίς φακό, τη βάζεις σε προτεραιότητα διαφράγματος κι αποχτά την αίσθηση ενός αξιόλογου φωτογραφικού εργαλείου. Με βολεύει αφάνταστα εδώ το focus peak και η παρουσία του ζωντανού ιστογράμματος κατά τη διάρκεια της λήψης. Μένει φυσικά να δούμε το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά σε συνθήκες έντονου φωτισμού.
Η φωτογραφική μηχανή εκκινείτε σχεδόν ακαριαία μιας και δεν υπάρχει η ανάγκη ενεργοποίησης και προέκτασης του hi-tech φακού! Τελικά σίγουρα τα σπουδαία πράγματα έρχονται σε μικρό πακέτο. Ο Helios μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά του super-duper φακού της Sony, αλλά με την απλότητά του αποδίδει την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου τουλάχιστον στο χρήστη που ζητά κάτι παραπάνω από τη φωτογραφική του μηχανή.

Ας δούμε πως τα πήγε με τη μικρή Sony.

Πριν πάμε για βόλτα, μια γρήγορη φωτο του πρωινού καφέ. Το bokeh δείχνει όμορφο, στρογγυλό. Δε θυμάμαι όμως το διάφραγμα, σίγουρα δεν ήταν 2.0.

Ένας καφές πριν τη βόλτα και φύγαμε!

Ένας καφές πριν τη βόλτα και φύγαμε!

Δοκιμάζοντάς τον στον πρωινό ουρανό τ’ αποτελέσματα είναι ευχάριστα. Καλή αντίθεση και αρκετή ευκρίνεια με το διάφραγμα ρυθμισμένο στο 4.

Παιχνίδι με το φως! Οι σκιές έχουν αρκετά καλή ευκρίνεια, ο ουρανός και τα σύννεφα καταπληκτικά χρώματα. Το οπτικό πεδίο όμως είναι περιορισμένο λόγω του crop.

Παιχνίδι με το φως! Οι σκιές έχουν αρκετά καλή ευκρίνεια, ο ουρανός και τα σύννεφα καταπληκτικά χρώματα. Το οπτικό πεδίο όμως είναι περιορισμένο λόγω του crop.

Στη φωτογραφία τοπίου τα πράγματα είναι σχετικά στενά λόγω του crop του αισθητήρα. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά καλό με λεπτομέρεια και χρώματα που θα ικανοποιούσαν και τους απαιτητικούς (προς Θεού δε συγκρίνω ένα φακό τιμής ενός καφέ με κάποιον Sumicron!). Η ευκρίνειά του είναι αρκετά καλύτερη από τον φακό της Sony. Ντροπή για τη Sony!

Ο Helios προσφέρει πολλά. Σε μια full frame μηχανή η κατάσταση θα ήταν ακόμα καλύτερη με το οπτικό πεδίο να είναι αυτό ενός 58άρη φακού.

Ο Helios προσφέρει πολλά. Σε μια full frame μηχανή η κατάσταση θα ήταν ακόμα καλύτερη με το οπτικό πεδίο να είναι αυτό ενός 58άρη φακού.

Στην ελάχιστη απόσταση εστίασης τα πράγματα θέλουν αρκετή προσοχή όταν το διάφραγμα είναι τελείως ανοιχτό. Το πεδίο όπου η εικόνα είναι εστιασμένη είναι αρκετά στενό. Ο Helios αποδίδει ευχάριστα με το παρασκήνιο όμορφα φλου.

Σε κοντινά πλάνα και με το διάφραγμα τελείως ανοιχτό χρειάζεται προσοχή. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, ίσως με μικρότερο κοντράστ από το αναμενόμενο, αλλά σίγουρα ικανοποιητικό. Παρατηρήστε τη τάση του bokeh για swirl.

Σε κοντινά πλάνα και με το διάφραγμα τελείως ανοιχτό χρειάζεται προσοχή. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, ίσως με μικρότερο κοντράστ από το αναμενόμενο, αλλά σίγουρα ικανοποιητικό. Παρατηρήστε τη τάση του bokeh για swirl.

Δείτε πως το bokeh αλλάζει μεταβάλλοντας το διάφραγμα του φακού. Έχει τη τάση να γίνει swirly αλλά λόγο του crop αισθητήρα το χάνει. Κλείνοντας το διάφραγμα το bokeh αρχίζει να γίνεται “νευρικό”.

Με το διάφραγμα τελείως ανοιχτό το bokeh είναι κρεμώδες (και swirly).

Με το διάφραγμα τελείως ανοιχτό το bokeh είναι κρεμώδες (και swirly).

Κλείστε το διάφραγμα λίγο παραπάνω και το bokeh γίνεται νευρικό. Μερικούς τους ενοχλεί αυτό, αλλά εμένα μ' αρέσει πολύ.

Κλείστε το διάφραγμα λίγο παραπάνω και το bokeh γίνεται νευρικό. Μερικούς τους ενοχλεί αυτό, αλλά εμένα μ’ αρέσει πολύ.

Πολύ καλός ο Helios, αλλά λόγω της σχεδίασής του (Biotar) όταν οι πηγές έντονου φωτισμού μπαίνουν μπροστά τότε χάνεις τον έλεγχο. Με παρσολέιγ βελτιώνεται η κατάσταση αλλά όχι αρκετά. Μεταβάλλοντας το διάφραγμα βελτιώνεται επίσης η κατάσταση, αλλά το flare δε το γλυτώνεις με τίποτα! Ο Sony φακός έχει ακόμα χειρότερο flare.

Μπορεί ο Helios να είναι αρκετά καλός φακός, έχει προβλήματα όμως με τον έντονο φωτισμό όταν αυτός είναι εμπρός του. Δυστυχώς το πρόβλημα δε μπορείτε να το εξαλείψετε παρά μόνο απομακρύνοντας αρκετά τη πηγή φωτός από το καρέ.

Μπορεί ο Helios να είναι αρκετά καλός φακός, έχει προβλήματα όμως με τον έντονο φωτισμό όταν αυτός είναι εμπρός του. Δυστυχώς το πρόβλημα δε μπορείτε να το εξαλείψετε παρά μόνο απομακρύνοντας αρκετά τη πηγή φωτός από το καρέ.

Όπως μπορείτε να δείτε, τ' αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αναλογιστείτε τ' ότι ο φακός κόστισε 5€ και τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο εντυπωσιακά!

Όπως μπορείτε να δείτε, τ’ αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Αναλογιστείτε τ’ ότι ο φακός κόστισε 5€ και τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο εντυπωσιακά!

A hole in a wall... Δοκιμάζοντας και λίγο Α/Μ

A hole in a wall… Δοκιμάζοντας και λίγο Α/Μ

Βλέπετε γιατί ο Helios-44-2 είναι από τους αγαπημένους μου! Είναι απλός, αποδίδει πολύ καλά αποτελέσματα και δε χαλά με τίποτα παρά μόνο αν το παραμελήσετε. Το προτιμώ πολύ περισσότερο από το Sony φακό. Με προβληματίζει κάπως το στενό οπτικό του πεδίο στους crop αισθητήρες, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει το κόπο ανάλογα. Θα σας παραθέσω κι άλλα δείγματα στο άμεσο μέλλον. Ελπίζω ν’ αξιωθώ να τον δουλέψω πάνω σε μια full frame όπως πραγματικά του αξίζει.

Επόμενος στη σειρά για δοκιμή είναι ο Industar-50-2.

Στο σύνδεσμο αυτό, θα βρείτε μερικά πρόχειρα τεστ που έκανα στο φακό στο σπίτι συγκρίνοντάς τον με τον Sony 16-55. Τ’ αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν. Μπορεί να μην είναι αυτά από κάποιο εργαστήριο οπτικών δοκιμών αλλά η πρακτική ουσία του πράγματος είναι τελείως αντικειμενική.

Advertisements

One thought on “Παντρέματα του τώρα και του χθες, δοκιμάζοντας τη Sony Nex-3NL με Μ42 φακούς.

  1. Αλήθεια, τους φακούς σου από πού τους αγοράζεις. Τι προτείνεις, εγχώριες αγορές, ή από το εξωτερικό (ebay, κλπ);

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: