Smena 6: Άλλο ένα καλοξόδευτο ταλιράκι

Smena-6, Άλλη μια απλή φωτογραφική μηχανή

Smena-6, Άλλη μια απλή φωτογραφική μηχανή

Δυο Κυριακές πριν, έκοβα βόλτες στα παζάρια στο Μοναστηράκι. Δεν είχα διάθεση να ξοδέψω χρήματα (δεν είμαι και κανένας πλούσιος και η κρίση καψαλίζει και τα δικά μου φτερά) και περιορίσθηκα στο να χαζεύω τις πραμάτειες του κόσμου εδώ κι εκεί. Κάπου εκεί έπεσε το μάτι μου σε μια καλογυαλισμένη θήκη με το λογότυπο  ЛОМО επάνω της.

“Πόσο τη δίνεις μάστορα;”

“Δώσε 20 και είναι δική σου.”

“Τη δίνεις ένα τάλιρο;”

“Τρελάθηκες; 10 κάνει μόνο η θήκη της!”

Φεύγοντας:

“Εντάξει, δώσε πέντε πανάθεμά σε και πάρτη!”

Στο γυρισμό, με το χαμόγελο φαρδύ-πλατύ στη μάπα μου και χαζεύοντάς τη, προσπάθησα να τη δοκιμάσω. Το χαμόγελο εξαφανίστηκε με μιας όταν κατάλαβα πως ο μοχλός προώθησης του φιλμ δε γύριζε! Γρήγορα στη θήκη της, άνοιξα το βήμα για το σπίτι και το πήρα απόφαση πως τέρμα, πάει το τάλιρο χαμένο.
Φτάνοντας στο σπίτι με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Ανοίγοντας τη πλάτη της είδα πως η μηχανή είχε μέσα φιλμ (κατάλαβα πως ήταν ασπρόμαυρο λόγω της μωβ χροιάς του), και δυο καρούλια από εκείνα τα ολομεταλλικά της δεκαετίας του ’60 που μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά.
Τέλεια! Μ’ ένα σμπάρο δυο, ή μάλλον τρία τρυγόνια! Η φωτογραφική μηχανή και τα δυο καρούλια.

Τα δυο καρούλια φιλμ που βρήμα μες τη φωτογραφική μηχανή

Τα δυο καρούλια φιλμ που βρήμα μες τη φωτογραφική μηχανή

Άφησα τη φωτογραφική μηχανή στην άκρη για την ώρα, έβγαλα το φιλμ κι ετοίμασα τα χημικά για την εμφάνιση ασπρόμαυρου φιλμ. Δεδομένου πως ήταν περασμένων δεκαετιών το φιλμάκι, το εμφάνισα με τον Ilfosol 3 σαν ένα τυπικό 100άρη φιλμάκι. Αν θα ήταν 50άρι ή 80άρι πάλι μέσα θα ήμουν αφού το εύρος του ασπρόμαυρου συγχωρά πολλά.

_DSC6738

Η εμφάνιση πέτυχε. Οι φωτογραφίες όντως από τη δεκαετία του ’60 με μια κοπέλα να ποζάρει σε μια βεράντα φορώντας ένα παντελόνι καμπάνα με άσπρες βούλες (κρίνοντας από το τόνο του στο φιλμ θα πρέπει να ήταν κόκκινο) κι ένα φαρδύ καπέλο από εκείνα τα κυματιστά! Θα το σαρώσω και θα σας παραθέσω δείγματα από αυτό. Το φιλμ δεν έφερε κανένα διακριτικό επάνω του, ούτε καν τον αριθμό του καρέ.

Ο ενθουσιασμός μου χτύπησε 100! Στην άκρη τώρα το φιλμ για να στεγνώσει, ας πιάσουμε τώρα τη μηχανή.

Ο φακός με το διάφραγμα και το κλείστρο του.

Ο φακός με το διάφραγμα και το κλείστρο του.

Απλή στη κατασκευή της. Είναι από εκείνες τις όμορφα άσχημες που φαντάζουν περισσότερο σα κακόγουστα παιχνίδια παρά σα φωτογραφική μηχανή. Δεν έχει πολλά επάνω της. Ο φακός της είναι ένας απλός Lomo Τ-43 40 χιλιοστών f/4. Δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινός και υποτίθεται πως είναι τριών στοιχείων, αλλά εμένα μου δίνει την εντύπωση πως είναι απλά ένας μηνίσκος. Το ελάχιστο διάφραγμα του είναι f/16 χωρίς κλικς, εστιάζει χειροκίνητα από το ένα μέτρο μέχρι το άπειρο και στο φως δε διακρίνω κανένα σημάδι επιστρώσεων. Άρα, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια, τον ήλιο να τον έχετε πάντα πίσω ακόμα και όταν θα έχετε κουκούλα στο φακό.

Το δαχτυλίδι ρύθμισης της ταχύτητας κλείστρου

Το δαχτυλίδι ρύθμισης της ταχύτητας κλείστρου

Το κλείστρο της είναι επίσης απλό. Δεν είναι σε ζεύξη με το μοχλό προώθησης του φιλμ, είναι πάνω στο φακό, διαλέγετε τις ταχύτητες πάνω στο φακό (1/15-1/250 +B) και το ενεργοποιείται με το κουμπί του στο επάνω μέρος της μηχανής. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς μπορείτε να τραβήξετε όσες πόζες θέλετε πάνω σ’ ένα καρέ είτε εσκεμμένα, ή απλά ξεχνώντας να προωθήσετε το φιλμ στο επόμενο καρέ.

Στη δεξιά πλευρά του φακού θα βρείτε το χρονόμετρο και την υποδοχή για ντεκλασερ του κλείστρου.

Το επάνω τμήμα της Smena 6

Το επάνω τμήμα της Smena 6

Στο επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής θα βρείτε ένα απλό υπολογιστή έκθεσης, το μετρητή του καρέ, το κουμπί απελευθέρωσης του φιλμ και την υποδοχή για φλας η οποία είναι ψυχρή.

Ο διακόπτης απελευθέρωσης της πλάτης της.

Ο διακόπτης απελευθέρωσης της πλάτης της.

Για ν’ ανοίξετε το πίσω μέρος της θα πρέπει να κατεβάσετε το μοχλό στο πλάι της και ν’ αφαιρέσετε τη πλάτη της. Το φόρτωμα και ξεφόρτωμα του φιλμ είναι κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα χρειαστείτε δυο καρούλια. Το ένα με το φιλμ, κι άλλο ένα μέσα στο οποίο θα τυλίξετε όλο το φιλμ και θα τα τοποθετήσετε σα κασέτα στη μηχανή. Εννοείται πως θα πρέπει να το κάνετε σε απόλυτο σκοτάδι. Είναι κάπως δύσχρηστο, αλλά έχει το πλεονέκτημα πως επειδή μόνο ένα καρέ παραμένει εκθεμένο, αν κατά  λάθος ανοίξετε τη πλάτη της, θα χάσετε μόνο αυτό. Ούτε τα καρέ που τραβήξατε, ούτε εκείνα που δε τραβήξατε θα πάνε χαμένα. Να γιατί ανοίγοντας τη πλάτη της δε κατέστρεψα το φιλμ.
Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει τρόπος επανατύλιξης του φιλμ, καθώς κάτι τέτοιο δε χρειάζεται.

_DSC6742

Η θήκη της είναι μια απλή, δερμάτινη με το χαρακτηρηστικό λογότυπο ЛОМО επάνω της. Ιδιαίτερη μνεία στα κλιπς εποχής δεξιά κι αριστερά της.

Η θήκη της

Η θήκη της

Τα πανέμορφα κλιπάκια στα πλευρά της.

Τα πανέμορφα κλιπάκια στα πλευρά της.

Ενδιαφέρουσα φωτογραφική μηχανή. Μάλλον δε θα τραβήξω τίποτα με αυτή, αλλά αποτελεί άλλο ένα αξιόλογο κομμάτι της συλλογής μου.

Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε μια, δώστε κάποιο λογικό ποσό. Μερικοί ζητούν 50€ για δαύτες και μάλλον δεν έχουν ιδέα του τι τιμές μπορεί να πιάσει μια Smena-6. Να προσέξετε το κλείστρο να δουλεύει σε όλες τις ταχύτητες και φυσικά να μην έχει σπασίματα (να σημειωθεί πως με εξαίρεση μερικά σημεία της είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη από βακελίτη).

_DSC6735

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε

Όλοι οι τύποι της

Μαζί με λεπτομέριες

Camerapedia

Κάποιος που τη δοκίμασε

Οδηγός τιμών (τα παραλέει)

Κι ένα σετάκι στο flickr

Φορτώνοντάς τη με φιλμ

Advertisements

7 thoughts on “Smena 6: Άλλο ένα καλοξόδευτο ταλιράκι

 1. Γιατί χρειάζεται κανείς δυο καρούλια φιλμ γι’αυτήν εδώ; Δε φορττώνει κανείς το φιλμ σ’ αυτή όπως στις άλλες;

  • Το χρειάζεται γιατί δεν έχει κατασκευαστεί με το καρούλι που μαζεύει το φιλμ.
   Επίσης θέλει και προσοχή στη προώθηση του φιλμ καθώς δεν είναι σαφές το κλικ του κάθε καρέ με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να πας στο παρα-επόμενο…

 2. Pingback: Φιλμς που βρέθηκαν σε παλιές φωτογραφικές μηχανές | .: Φωτογραφία :.

 3. έχω μία ακριβώς ίδια, παιδιόθεν (1964 νομίζω)! Ακόμα λειτουργεί άψογα.
  Και πάντα έβγαζε απίθανες φωτογραφίες. Μιά εποχή μάλιστα, είχα φτιάξει και πρόχειρο εργαστήριο και τις εμφάνιζα μόνος μου κλπ.

  Νάσαι καλά που μου την θύμισες 🙂

  ΥΓ: https://photographiagr.wordpress.com/2013/12/07/smena-6/#comment-85, Ksanthipos
  Τα χρειάζεται, γιατί όταν τελειώσει το φίλμ, δεν το γυρνάς πίσω, αλλά παίρνεις το 2ο καρούλι (εκεί που έχει τυλιχτεί) και το εμφανίζεις (το πλέον κενό το χρεισιμοποιείς πάλι, κλπ.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: