Lubitel-2: Μια διοπτική reflex ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού

Lubitel-2, μια φτηνή TLR μεσαίου φορμά

Lubitel-2, μια φτηνή TLR μεσαίου φορμά

Άλλο ένα πρόσφατο απόκτημα από τα παζάρια της Αθήνας. Γενικά δεν είμαι φανατικός οπαδός των TLR φωτογραφικών μηχανών, αλλά σε μια περίοδο που δεν έχω ξοδέψει τίποτα ήταν αρκετή για να με πείσει να βάλω το χέρι ξανά στη τσέπη.

Η θήκη της είναι από εκείνες τις σκληρές και περίεργες, μάλλον δερμάτινες, με το λογότυπο της GOMZ να φαντάζει επιβλητικά επάνω της.
Ήμουν αρκετά τυχερός να πετύχω μια με το αυθεντικό διπλό μεταλλικό καπάκι των φακών της. Είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, φτιαγμένη από βακελίτη και αρκετά ελαφριά. Το βάρος της μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού είναι ιδιαίτερα μικρό για διοπτική. Φαντάζομαι πως το κύριο βάρος της αποτελείται από τα οπτικά των δυο φακών της και το μεγάλο κρύσταλλο εστίασης.

Η θήκη με το επιβλητικό λογότυπό της

Η θήκη με το επιβλητικό λογότυπό της

Σα διοπτική, έχει δυο φακούς. Εκείνος της εστίασης είναι ένας 60 χιλιοστών f/2.8. Εκείνος της φωτογράφησης είναι ένας 75 χιλιοστών φωτεινότητας 4.5. Γιατί αυτή η διαφορά; Εκείνος των 60 χιλιοστών είναι φωτεινότερος προκειμένου να διευκολύνει την εστίαση. Είναι δε 60 χιλιοστών για να δώσει αναλογικά την ίδια εικόνα στο 4 επί 4  κρύσταλλο εστίασης με αυτή των 6 επί 6 στο φιλμ. Φυσικά μη περιμένετε απίστευτη ποιότητα στην εστίαση, θα το δούμε αυτό παρακάτω.

Οι δυο φακοί της

Οι δυο φακοί της

Ο φακός φωτογράφησης φέρει τα διακριτικά ΛΟΟΜΠ. Αυτή η εταιρεία ήταν ένα τμήμα της GOMZ προτού αυτή γίνει LOMO. Η μέγιστη φωτεινότητά του είναι 4.5 και το διάφραγμα κλείνει μέχρι το 22. Η μεταβολή του διαφράγματος είναι χωρίς βήματα και ρυθμίζεται από ένα μοχλό στη βάση του φακού. Να σημειωθεί πως διάφραγμα και κλείστρο είναι ένα. Αυτό σημαίνει πως το κλείστρο ανοίγει μέχρι την επιλεγμένη τιμή διαφράγματος. Αναρωτιέμαι τι είδους bokeh θα δίνει κάτι τέτοιο αφού διάφραγμα και κλείστρο είναι στο ίδιο επίπεδο. Περιμένω με αγωνία το Shanghai GP3 φιλμάκι για να πειραματιστώ (στο ebay κοστίζουν 9€ η δεκάδα).
Στη δική μου ο σειριακός αριθμός του είναι 090633. Δεν έχω ψάξει ακόμα το θέμα του σειριακού αριθμού στις Lubitel-2 κι έτσι δε γνωρίζω αν σημαίνει κάτι όσον αφορά το έτος κατασκευής της.
Χαζεύοντάς τον στο φως δε βλέπω αντανακλάσεις κάποιου χρώματος πράγμα που σημαίνει πως αν είχε κάποιου είδους επιστρώσεις αυτές έχουν ήδη εξαφανισθεί. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο φακός είναι Triplet, τριών στοιχείων και υποθέτω πως τέρμα ανοιχτός θα δίνει swirly bokeh.
Δεξιά στο πλάι του φακού θα βρείτε τη κλίμακα του διαφράγματος και αυτή της ταχύτητας του κλείστρου. Οι ταχύτητες που προσφέρονται είναι 1/15 μέχρι 1/250 και Β. Η ταχύτητα του κλείστρου ρυθμίζεται περιστρέφοντας ένα δαχτυλίδι γύρω από το φακό μ’ ένα μοχλό στη θέση 7 του φακού. Το κλείστρο οπλίζεται πιέζοντας το μοχλό στις 11 του φακού τέρμα κάτω. Απελευθερώνεται δε πιέζοντας προς τα κάτω το μοχλό κάτω από αυτόν.
Δεξιά του φακού είναι και το χρονόμετρο. Από προσωπική εμπειρία με φωτογραφικές μηχανές με κλείστρο αυτού του είδους σας συμβουλεύω να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ με το κλείστρο στο Β. Κατά 60% θα μείνετε με το κλείστρο μόνιμα ορθάνοιχτο!
Στη δεξιά πλευρά του φακού θα βρείτε την υποδοχή x-sync του φλας (μπράβο, έχει κι από αυτό!) και στ’ αριστερά του μια υποδοχή για ντεκλασέρ.
Αυτό ήταν και το πολυπλοκότερο τμήμα της φωτογραφικής μηχανής.

Οι κλίμακες τιμών διαφράγματως και τιμών ταχύτητας κλέιστρου

Οι κλίμακες τιμών διαφράγματως και τιμών ταχύτητας κλέιστρου

Από επάνω του και σε ζεύξη με αυτόν είναι ο φακός εστίασης. Είναι αρκετά φωτεινότερος για να βοηθά στην εστίαση η οποία γίνεται κοιτάζοντας μέσα από το επάνω τμήμα της φωτογραφικής μηχανής αφού το ανοίξετε.

Μέχρι να εστιάσετε προσπαθώντας να δείτε μέσα από εδώ θα σας έχουν πάρει τα χαράματα

Μέχρι να εστιάσετε προσπαθώντας να δείτε μέσα από εδώ θα σας έχουν πάρει τα χαράματα

Η εστίαση είναι δύσκολη. Αφ’ ενός μεν δύσκολα θα κρίνετε το πότε έχετε νετάρει στο θαμπόγυαλο αφ’ εταίρου δε η εικόνα είναι ανεστραμμένη σα σε καθρέπτη κάνοντας δύσκολο το καδράρισμα για έναν που έχει συνηθίσει τα 35 χιλιοστά. Η μικρή λούπα που προσφέρεται δε βοηθά και πολύ. Εναλλακτικά, το κεντρικό τμήμα του πάνω από το λογότυπο μπορεί να κλειδωθεί πίσω προσφέροντας ένα τύπο sports finder. Θα το προτιμούσα πάντως, εστιάζοντας υπολογίζοντας χονδρικά την απόσταση παρά προσπαθώντας να εστιάσω μέσα από το θαμπόγυαλο. Η εστίαση γίνεται από το 1 μέτρο μέχρι το άπειρο.

Από τη μια πλευρά της η φωτογραφική μηχανή έχει το μοχλό προώθησης του φιλμ και από την άλλη μια θήκη για δυο φίλτρα που παρέχονται μαζί με τη φωτογραφική μηχανή (η δική μου δεν έχει κανένα από τα δυο).

Στο πίσω μέρος της υπάρχει η πλάτη που ανοίγει για να φορτώσετε το φιλμ. Πάνω σε αυτή υπάρχει ένα κόκκινο παραθυράκι για την ανάγνωση του καρέ στο φιλμ. Φορτώνετε το φιλμ, αρχίζετε σιγά σιγά να το προωθείτε μέχρι να δείτε τον αριθμό ένα μέσα σε αυτό το παραθυράκι. Οπλίζετε το κλείστρο, επιλέγετε ταχύτητα και διάφραγμα, εστιάζετε, τραβάτε τη φωτογραφία και επαναλαμβάνετε.
Όπως καταλαβαίνετε εύκολα μπορεί να τα κάνετε μαντάρα αν δε θυμάστε το που είχατε αφήσει το φιλμ στη μηχανή. Εγώ προωθώ το φιλμ μόλις πριν τραβήξω τη φωτογραφία.

Αυτή λοιπόν είναι η Lubitel-2. Δεν έχω πιάσει ποτέ ξανά στα χέρια μου TLR φωτογραφική μηχανή και ομολογώ πως νοιώθω με αυτή κάπως έξω από τα νερά μου. Θα δοκιμάσω πάντως. Δε περιμένω τίποτα που θα με αφήσει μ’ ανοιχτό το στόμα, αλλά σίγουρα θα έχει δικό του χαρακτήρα και θα είναι ευπρόσδεκτο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κριθεί και η θέση της στα προσωπικά καλλιτεχνικά δρώμενα μου.

Θα βρείτε αρκετές στο Μοναστηράκι με μερικούς να τις πωλούν σε οικτρή κατάσταση και τρελές τιμές. Για μια πλήρως λειτουργική και σε κατάσταση σαν αυτή εδώ δε θ’ άξιζε να δώσετε πάνω από 15€. Αν παθιαστείτε μαζί της, στο ebay για 30€ θα βρείτε μια ολοκαίνουρια στο κουτί της.

Θα τα πούμε ξανά με σαρώσεις από τη πρώτη προσπάθειά μου μαζί της. Μέχρι τότε, καλές φωτογραφίσεις.

Πίσω στο ράφι μέχρι να έρθει το φιλμάκι

Πίσω στο ράφι μέχρι να έρθει το φιλμάκι

Μια καλή και υπέρ-αρκετή παρουσίαση για τη Lubitel-2 θα βρείτε εδώ.

2015-06-17: Πέρασε καιρός από τότε που την αγόρασα. Είχα αρκετές ευκαιρίες να παίξω μαζί της. Τ’ αποτελέσματα ήταν πέρα για πέρα εκπληκτικά. Τρομερή ευκρίνεια κι έντονο κοντράστ. Από τότε που έγραψα αυτό το άρθρο, πέρασα πολλά μαζί της. Άνοιξα το επάνω μέρος της και καθάρισα το καθρέπτη και το θαμπόγυαλο. Έλυσα τους φακούς της και τους καθάρισα, τους έβαλα πίσω και ρύθμισα ξανά την εστίασή της. Τ’ αποτέλεσμα; Εστιάζει πλέον πανεύκολα και δίνει αποτελέσματα που θα ζήλευαν αρκετές ακριβότερες. Είναι πλέον μια από τις πολυαγαπημένες μου.

Of old doors again...

Of old doors again…

Advertisements

2 thoughts on “Lubitel-2: Μια διοπτική reflex ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού

  1. Πολλοί έχουν πρόβλημα με την εστίαση. Ένα τρικ είναι αφού εστιάσετε με προεκταμένη τη μικρή λούπα, να μετακινήσετε τη λούπα λίγο προς τα πάνω ή κάτω και θα δείτε πως η εικόνα μέσα σ’ αυτή γίνεται τελείως διαυγής. Λυγίστε λοιπόν ελαφρά το στέλεχός της μέχρι τη θέση όπου έχετε καθαρή εικόνα.
    Να σημειωθεί πως αυτό δεν αποτελεί επιδιόρθωση τυχόν απορυθμιζμένου ζεύγους φακών.

  2. Pingback: Of super heroes… | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: