Olympus XA2: Η Μικρή Έκπληξη.

Olympus XA2, ένα μικρό θαύμα!

Olympus XA2, ένα μικρό θαύμα!

Θα θυμάστε τη μικρή αναφορά μου στην Olympus XA2 που είχα αποκτήσει αντί 5€ από το παζάρι Place du Jeu de Balle των Βρυξελών. Το μόνο που χρειάστηκε τότε ήταν ένα απλό καθάρισμα. Το φλασάκι της το πέταξα μιας και δε κατάφερα να το φτιάξω κι από τότε, αφού βεβαιώθηκα πως δουλεύει τη παράτησα μέχρι πρότινος στα ράφια με τη συλλογή μου.

Έχοντας ήδη δοκιμάσει σχεδόν όλες τις φωτογραφικές μηχανές μου, είπα να δοκιμάσω και αυτή. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την είχα σαν μια πλαστική φωτογραφική μηχανή παιχνίδι και γι’ αυτό δεν της είχα εμπιστευτεί κανένα φιλμάκι μέχρι τώρα. Αποφάσισα όμως να μη την αφήσω παραπονεμένη κι έτσι την έβγαλα, της έβαλα δυο μπαταριούλες LR44, ένα φτηνό φιλμάκι Fujichrome Superia 200, ρύθμισα την ευαισθησία του φιλμ στα 160 ASA (τ’ αρνητικό φιλμ πάντα χρειάζεται υπερέκθεση για ν’ αποδώσει κορεσμένα χρώματα) και βγήκα βόλτα.

Olympus XA2, χωρά παντού

Olympus XA2, χωρά παντού

Ας δούμε όμως μερικά γενικά για τη μικρή προτού σας δείξω μερικά από τ’ αποτελέσματά της.
Είναι μικρή και εξαιρετικά βολική. Χωρά στη παλάμη σας, χάνεται στη τσέπη του μπουφάν σας και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη για δράση. Βγάλτε τη, ανοίξτε τη, διαλέξτε τη απόσταση, οπλίστε και τραβήξτε φωτογραφία.

Τραβήξτε το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ επάνω, ανοίξτε τη πλάτη της, βάλτε το φιλμ, κλείστε τη πλάτη και είστε έτοιμοι.

D-Zuiko, σε μικροσκοπική συσκευασία

D-Zuiko, σε μικροσκοπική συσκευασία

Ο μικρός 35αρης φακός της είναι ένας D-Zuiko. Είναι ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα. Δεν είναι μόνο μικρός, αλλά είναι και τεσσάρων στοιχείων κι όλα αυτά σ’ ένα πακέτο μια σταλιά με επιδόσεις που θα ζήλευαν αρκετοί πανάκριβοι φακοί και με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι οξύς και αποδίδει αρκετά κορεσμένα χρώματα καθιστώντας τη ιδανική τόσο για έγχρωμη, όσο και για ασπρόμαυρη φωτογραφία. Δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινός. Με μέγιστο διάφραγμα 3.5 δεν είναι ιδανική για street photography τη νύχτα. Μπορείτε όμως άνετα να τραβήξετε μακρόχρονες φωτογραφίες μέχρι 2 δευτερόλεπτα. Βασικά, η εστιακή απόσταση του φακού είναι μικρότερη των 35 χιλιοστών, αλλά οι μηχανικοί της Olympus έκαναν το θαύμα τους.

Το κλείστρο της είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με ταχύτητες από 2 μέχρι 1/750 δευτερόλεπτα. Είναι σε ζεύξη με το διάφραγμα κι αποτελείται από δυο λεπίδες (θυμίζει copal, αλλά δεν είναι).

Οι μπαταρίες δίνουν ισχύ για να κινήσουν μόνο τα κλείστρο και η φωτογραφική μηχανή «σβήνει» μόλις τη κλείσετε. Έτσι οι μπαταρίες μπορεί να κρατήσουν σχεδόν για μια δεκαετία λογικής χρήσης.

Κάτω από τη φωτογραφική μηχανή θα βρείτε ένα μοχλό με τρεις θέσεις. Μαζεμένος στη κανονική του θέση καθιστά τη φωτογραφική μηχανή έτοιμη για φωτογραφίες. Στη δεύτερη θέση, ανάβει το led μπροστά στη φωτογραφική μηχανή και ακούγεται ένας ήχος δείχνοντας ότι η μπαταρίες είναι εντάξει. Στη τελευταία θέση, σας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξετε μια φωτογραφία μετά από 10 δευτερόλεπτα, αναβοσβήνει το led, παίζει ένας ήχος και… κλικ!

Επάνω στη φωτογραφική μηχανή θα βρείτε το κλασσικό κόκκινο κουμπί της, και το μετρητή του καρέ.

Θα ήταν τέλεια αν τα 1600ASA ήταν διαθέσιμα

Θα ήταν τέλεια αν τα 1600ASA ήταν διαθέσιμα

Η φωτογραφική μηχανή σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε την ευαισθησία του φιλμ από τα 25 μέχρι τα 800 ASA. Θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα έστω και για 1600. Θα ήταν έτσι μια ιδανική φωτογραφική μηχανή για φωτογραφία δρόμου τα βράδια.

Οι τρείς ζώνες εστίασης

Οι τρείς ζώνες εστίασης

Η εστίασή της γίνεται με επιλογή μιας από τις τρεις ζώνες: κοντά από 1.28 μέχρι 1.6 μέτρα, μεσαίες αποστάσεις από 1.8 μέχρι 6 μέτρα και μακριά από 6 μέτρα μέχρι το άπειρο. Στο σκόπευτρο, η μοναδική ένδειξη εκτός του bright line frame είναι ένα πράσινο led που ανάβει όταν η ταχύτητα του κλείστρου είναι μικρότερη του 1/30. Θα μου πείτε γιατί είναι πράσινο; Μα γιατί στην Ιαπωνία το πράσινο είναι ότι το κόκκινο για εμάς.

Μα καλά, πράσινο διαλέξαν για τις μικρές ταχύτητες;

Μα καλά, πράσινο διαλέξαν για τις μικρές ταχύτητες;

Είναι πανέμορφη κι εργονομική. Η αίσθηση του παιχνιδιού κάνει στην άκρη όταν τη πιάσετε στο χέρι σας και νιώσετε τη μεταλλική κατασκευή και το βάρος της.
Εξ’ άλλου κέρδισε δίκαια τη πρώτη θέση το 1981 από τη Japan Industrial Design Promotion Association ανάμεσα σε 2791 συμμετοχές. Πιάστε μια στα χέρια σας και θα καταλάβετε γιατί.

Τι καλύτερο θα διάλεγα μετά από μια ΧΑ2; Μα τη ΧΑ φυσικά. Από τις δυο πάντως προτιμώ τη ΧΑ2 για την ελαφρότητα της χρήσης της.

Και μερικά δείγματα από το θαυματουργό αυτό πραγματάκι:

Θαυμάστε την οξύτητα του μικρού D-Zuiko

Θαυμάστε την οξύτητα του μικρού D-Zuiko

Βινιετάρει κάμποσο, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Βινιετάρει κάμποσο, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Τα καταφέρνει τέλεια στα σκηνικά μ' έντονο κοντράστ

Τα καταφέρνει τέλεια στα σκηνικά μ’ έντονο κοντράστ

Θα τα πούμε σύντομα με μια άλλη φιλμάτη φωτογραφική μηχανή!

Θα τα πούμε σύντομα με μια άλλη φιλμάτη φωτογραφική μηχανή!

Advertisements

3 thoughts on “Olympus XA2: Η Μικρή Έκπληξη.

  1. Μικρή και όμορφη. Μια ερώτηση, αυτή ή η ΧΑ είναι καλύτερη; Γιατί η ΧΑ είναι ακριβότερη από τη ΧΑ2;

    • Η ΧΑ2 είναι τηλεμετρική. Πέρα από το απόλυτο έλεγχο στην εστίαση, σου προσφέρει και δυνατότητα ελέγχου της έκθεσης μέσω χειρισμού του διαφράγματος. Επίσης το διάφραγμα δεν είναι σε ζεύξη με το κλείστρο.
      Σου προσφέρει αρκετά περισσότερα και γι’ αυτό η διαφορά στη τιμή.

  2. Pingback: Olympus XA2, Kodak T-Max 400 @ ASA1600. Ένας υπέροχος συνδυασμός. | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: