Fed-4: Απλή και λειτουργική μεν, άσχημη δε!

Fed-4, η αλλαγή γραμμής στη σχεδίαση των σοβιετικών τηλεμετρικών

Fed-4, η αλλαγή γραμμής στη σχεδίαση των σοβιετικών τηλεμετρικών

Μια από τις αγαπημένες μου Κυριακάτικες δραστηριότητες είναι οι πρωινές βόλτες στο Μοναστηράκι. Σα παιδί, απολαμβάνω τη βόλτα στο πρωινό ήλιο που τελειώνει μ’ ένα καφέ κι ένα δωράκι-εύρημα από τα παζάρια του. Σε μια από τις πρόσφατες βόλτες μου κατέληξε μια Fed-4 στα χέρια μου για μόλις 10€. Ο πωλητής την έδινε για 40€ (!) και γέλασε όταν του είπα πως του προσφέρω 10€, αλλά μόλις είδε πως έφευγα με κυνήγησε επιμένοντας να μου τη δώσει για τόσο. Δεν ήταν κλεψιά, αλλά ούτε και κελεπούρι καθώς η πραγματική της αξία δε ξεπερνά τα 20€.

Είναι όμορφα άσχημη! Σας φαντάζει οξύμωρο, αλλά όσοι έχετε ασχοληθεί με τις παλιές σοβιετικές φωτογραφικές μηχανές με καταλαβαίνετε απόλυτα. Είναι ένα σχετικά πλατύ μεταλλικό μπλοκ. Αποτελεί μάλλον βελτίωση του τελευταίου μοντέλου της Fed-3, παρά κάτι το καινούριο. Ουσιαστική αλλαγή ήταν η προσθήκη του φωτόμετρου σεληνίου και τίποτα παραπάνω.

Fed-4, Ο υπολογιστής της έκθεσης

Fed-4, Ο υπολογιστής της έκθεσης

Στις πρώτες σειρές της Fed-4 η μοναδική ουσιαστική διαφορά από αυτές των τελευταίων σειρών της Fed-3 είναι η προσθήκη του φωτόμετρου εμπρός αριστερά, η αντικατάσταση του κομβίου επανατύλιξης του φιλμ δεξιά και η προσθήκη μιας ροδέλας για την επανατύλιξη του φιλμ στο πλάι δεξιά. Καθ’ όλα τ’ άλλα είναι ακριβώς όπως η Fed-3.

Fed-4, Το φωτόμετρο, η υποδοχή x-sync και ο χρονοδιακόπτης.

Fed-4, Το φωτόμετρο, η υποδοχή x-sync και ο χρονοδιακόπτης.

Η πλάτη της είναι αποσπώμενη ακριβώς όπως και τα μοντέλα 2 και 3 και ανοίγει ξεβιδώνοντας δυο ασφάλειες στο κάτω μέρος της.

Στο επάνω μέρος της θα βρείτε από δεξιά προς αριστερά, το μοχλό προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου με το μετρητή καρέ και την υπενθύμιση του τυπου φιλμ που χρησιμοποιείτε, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, τον επιλογέα ταχύτητας του κλείστρου με τιμές από Β μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου, τη ψυχρή υποδοχή του φλας και το παράθυρο της βελόνας του φωτόμετρου με το περιστροφικό διακόπτη υπολογισμού της έκθεσης. Άξιο προσοχής είναι πως στον επιλογέα ταχυτήτων του κλείστρου, η ταχύτητα 1/30 του δευτερολέπτου είναι ανάμεσα στο Β και στο 1 δευτερόλεπτο. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει γιατί ο μηχανισμός της ταχύτητας αυτής είναι τελείως διαφορετικός από αυτό των υπολοίπων. Επίσης δε μπορείτε να πάτε από το 1 δευτερόλεπτο στο 1/30 του δευτερολέπτου ή στο Β, αλλά θα πρέπει να κάνετε όλη τη βόλτα, περνώντας από το 1/500 του δευτερολέπτου. Κι όπως πάντα, πρώτα οπλίζουμε το κλείστρο και μετά επιλέγουμε ταχύτητα!

Fed-4, Τα κύρια χειριστήριά της

Fed-4, Τα κύρια χειριστήριά της

Όταν τραβήξουμε όλο το φιλμ, βάζουμε το καπάκι επάνω στο φακό, πατάμε το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και κρατώντας το πατημένο, γυρίζουμε το εξωτερικό του δαχτυλίδι στο Β. Όπως καταλαβαίνετε, το κλείστρο καθ’ όλη τη διάρκεια επανατύλιξης παραμένει ορθάνοιχτο! Το φιλμ το τραβάμε με το περιστροφικό κουμπί στην άλλη πλευρά της μηχανής.

Ο φακός της είναι ο συνηθισμένος Industar-61. Είναι φακός 52 χιλιοστών, μονής επικάλυψης, ο δικός μου έχει κιτρινωπή χροιά, με μέγιστο διάφραγμα το 2,8 κι ελάχιστο το 16. Είναι αρκετά οξύς στο κέντρο, αλλά η οξύτητα αυτή ελαττώνεται αισθητά προς τις άκρες του. Τα χρώματα που αναπαράγει είναι σχετικά έντονα και γενικότερα οι επιδόσεις του είναι αξιοπρεπέστατες ειδικά αν συλλογιστεί κανείς πως μαζί με τη φωτογραφική μηχανή κόστισε 10€.

Fed-4, Ο φακός της

Fed-4, Ο φακός της

Η χρήση της είναι απλή. Ανοίγουμε τη θήκη, βγάζουμε το καπάκι από το φακό (σημαντικό αυτό στις τηλεμετρικές όπου δεν διοπτεύετε μέσα από το φακό), οπλίζουμε το κλείστρο, υπολογίζουμε την έκθεση με το φωτόμετρο και τη βελόνα του, ρυθμίζουμε το διάφραγμα, εστιάζουμε και συνθέτουμε και… Χαμογελάστε!

Τελική άποψη; Είναι όμορφα άσχημη. Έχει χαρακτηριστική σοβιετική γραμμή. Είναι από τις πρώτες προσπάθειες της σοβιετικής φωτογραφικής βιομηχανίας να ξεφύγει από τις αντιγραφές άλλων ευρωπαϊκών φωτογραφικών μηχανών. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος της άχαρης εμφάνισής τους. Παρ’ όλ’ αυτά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι απόλυτα λειτουργική και ικανή για πολύ όμορφες φωτογραφίες.

Αν σκοπεύετε ν’ αγοράσετε μια, μη δώσετε περισσότερα από 20€ μαζί με το φακό και τη θήκη της. Κατά 99% θα είναι παρατημένη ανοιχτή στον ήλιο γι’ αρκετό καιρό οπότε το σελήνιο του φωτόμετρού της θα είναι σχεδόν νεκρό. Γενικότερα όμως μη περιμένετε ακριβείς φωτομετρήσεις με τέτοια φωτόμετρα μετά από μια 20ετία. Σε μια από τις επόμενες δημοσιεύσεις μου θα σας δείξω πως ν’ αντικαταστήσετε το σελήνιο με κάτι άλλο και να δώσετε άλλο αέρα στο φωτόμετρό της. Οπλίστε το κλείστρο και δοκιμάστε μια δυο μεγάλες και μικρές ταχύτητες, ρίξτε μια ματιά μέσα στο φακό για τυχόν σκουπίδια, γρανζουνιές, ή μούχλα. Η στιφνή εστίαση και ρύθμιση του διαφράγματος είναι αναμενόμενες, αλλά διορθώνονται εύκολα. Επίσης η τηλεμετρία μπορεί να είναι απορυθμισμένη, αλλά μπορείτε να τη διορθώσετε εύκολα όπως σας έδειξα εδώ. Στη Fed-4, η βίδα για τη ρύθμιση της τηλεμετρίας είναι κρυμμένη πίσω από τη πλάκα με τ’ όνομα της, η οποία βγαίνει πιέζοντάς τη προς τ’ αριστερά κι έξω.

Fed-4, Ο σειριακός αριθμός της

Fed-4, Ο σειριακός αριθμός της

Η δική μου έχει σειριακό αριθμό που αρχίζει με 81, πράγμα που σημαίνει πως κατασκευάσθηκε το 1981. Ο φακός της έχει σειριακό αριθμό που αρχίζει από 63, δηλαδή κατασκευάσθηκε το 1963 και προφανώς δεν είναι ο κιτ φακός της συγκεκριμένης μηχανής.

Είναι απλή στη χρήση της. Προσωπικά σκοπεύω να της αλλάξω το σελήνιο με κάτι άλλο (θα σας δείξω στο μέλλον με τι), θα της βάλω ένα καλύτερο φακό ή μάλλον ένα φακό με ιδιαίτερη προσωπικότητα (Jupiter-8) και μ’ ένα κιτρινοπράσινο φιλτράκι θα δοκιμάσω ένα ασπρόμαυρο φιλμ.

Fed-4, η αλλαγή γραμμής στη σχεδίαση των σοβιετικών τηλεμετρικών

Fed-4, η αλλαγή γραμμής στη σχεδίαση των σοβιετικών τηλεμετρικών

Κυρίες και Κύριοι αυτή ήταν η Fed-4. Καλές λήψεις.

Advertisements

4 thoughts on “Fed-4: Απλή και λειτουργική μεν, άσχημη δε!

  1. απο σημερα ειναι κατοχος μιας FED 5…Η δικη σου αναφορα για αυτες τις μηχανες ειναι απο τις λιγες που βρηκα στο ελληνικο διαδυκτιο.Ευχαριστουμε

    • Συγχαρητήρια George! Μπορεί να μην είναι φωτογραφικές μηχανές με “εντυπωσιακή” τιμή και ιδιαίτερες επιδόσεις, αλλά έχουν ιδιαίτερη προσωπικότητα και χαρακτήρα και το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο και ιδιαίτερα ανθρώπινο.
      Να τη χαίρεσαι και να θυμάσαι: Πρώτα οπλίζουμε το κλείστρο και μετά επιλέγουμε ταχύτητα! Καλές φωτογραφήσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: