Zenit-19: Άργησε, αλλά τελικά ήρθε

Zenit-19, Θα είχε ιδιαίτερη επιτυχία αν είχε έρθει πιο νωρίς

Zenit-19, Θα είχε ιδιαίτερη επιτυχία αν είχε έρθει πιο νωρίς

Η Zenit-19 ήταν αυτό που όλοι περίμεναν από τη Ρώσικη KMZ τόσο καιρό. Μια σοβαρή κατασκευή, με ποιότητα εφάμιλλη των επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών της δύσης. Πολύ αργά όμως, αφού όταν κυκλοφόρησε τα χαρακτηριστικά της ήταν ανάλογα των αντίστοιχων δυτικών φωτογραφικών μηχανών της περασμένης δεκαετίας. Παρ’ όλα αυτά είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη και όμορφη φωτογραφική μηχανή με ιδιαίτερη αξιοπιστία.

Η Zenit-19 δεν είναι ελαφριά. Έχει όμως το σωστό βάρος και ιδανικές διαστάσεις. Όπως και η μικρότερη ξαδέρφη της, η TTL, έχει μεταλλικό κλείστρο και ου ταχύτητες που προσφέρει είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες από 1 δευτερόλεπτο μέχρι 1/1000 του δευτερολέπτου και Β. Χωρίς μπαταρίες, το κλείστρο δουλεύει μηχανικά στο 1/1000 του δευτερολέπτου, ενώ ο συγχρονισμός του φλας σε αυτό το τύπο της Zenit-19 είναι στο 1/125 του δευτερολέπτου. Παλαιότεροι τύποι της Zenit-19 είχαν συγχρονισμό του φλας στο 1/60 του δευτερολέπτου.

Zenit-19, Ο επιλογέας ταχυτήτων και οι διαθέσιμες ταχύτητες.

Zenit-19, Ο επιλογέας ταχυτήτων και οι διαθέσιμες ταχύτητες.

Στο εμπρός μέρος της θα βρείτε το διακόπτη του χρονομέτρου και το κουμπί ενεργοποίησής του, το κουμπί προεπισκόπησης του βάθους πεδίου και ενεργοποίησης του φωτόμετρου, και την υποδοχή x-sync για φλας.

Zenit-19, Ο χρονοδιακόπτης και το κουμπί προεπισκόπησης/φωτομέτρησης

Zenit-19, Ο χρονοδιακόπτης και το κουμπί προεπισκόπησης/φωτομέτρησης

Zenit-19, Άποψη εμπρός

Zenit-19, Άποψη εμπρός

Στο επάνω μέρος της θα βρείτε από αριστερά προς τα δεξιά, το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ, το κουμπί δοκιμής των μπαταριών, την υποδοχή του φλας, τον επιλογέα ταχυτήτων του φιλμ, το μπλέ κουμπί απεμπλοκής του μηχανισμού του κλείστρου για επανατύλιξη του φιλμ, το μοχλό προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου και τέλος το παράθυρο με το μετρητή του καρέ του φιλμ.

Στη πλάτη θα βρείτε ένα led για το τεστ των μπαταριών και την θήκη υπενθύμισης του φιλμ που χρησιμοποιείται.

Στο κάτω μέρος της υπάρχουν οι υποδοχή του τριπόδου, ο επιλογέας της ευαισθησίας του φιλμ με τιμές από 8-500 GOST-ASA και η υποδοχή των δυο μπαταριών.

Στη χρήση της είναι σχετικά απλή. Βάζετε μπαταρίες, φορτώνετε το φιλμ, ορίζετε τη ταχύτητα του φιλμ, οπλίζετε, εστιάζετε, φωτομετρήτε και… Κλικ.

Zenit-19, Δεν είναι άσχημη, αλλά αρκετά λιτή

Zenit-19, Δεν είναι άσχημη, αλλά αρκετά λιτή

Θα προσέξατε πως η φωτομέτρηση γίνετε από εσάς. Να τι γίνεται λοιπόν. Αφού εστιάσετε, επιλέγετε τη ταχύτητα του κλείστρου που επιθυμείτε, πιέζετε το κουμπί φωτομέτρησης και προεπισκόπησης του βάθους πεδίου. Τότε ενεργοποιείται το φωτόμετρο και ο φακός κλείνει στο επιλεγμένο διάφραγμα. Ανοίξτε ή κλείστε το διάφραγμα μέχρι η βελόνα του φωτόμετρου στο σκόπευτρο να φτάσει καταμεσής ανάμεσα στα σύμβολα + και -.

_DSC5880 _DSC5882

Όμορφη μηχανή λοιπόν. Το κλείστρο της είναι το ποιο ήρεμο απ’ όλες τις Zenit που έχω πιάσει στα χέρια μου. Ο φακός της, ο Helios-44M-7, αποδίδει πολύ όμορφες φωτογραφίες με έντονη αντίθεση και ήπιο χρωματικό κορεσμό. Είναι multicoated και ο συγκεκριμένος είναι σχετικά νέος αφού έχει κατασκευασθεί το 1994.

Συνήθως, οι Zenit-19 φορούσαν τον επίσης καλό Zenitar-M 50mm 1.7.

Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε μια, βεβαιωθείτε πως δεν είναι κακομεταχειρισμένη (όχι χτυπήματα, σπασίματα, κλπ), το κλείστρο δουλεύει έστω στα 1/1000 μηχανικά και πως το διάφραγμα επάνω στο φακό της μεταβάλλεται όταν γυρίζετε το δαχτυλίδι του κρατώντας πατημένο το κουμπί προεπισκόπησης του βάθους πεδίου.

Περισσότερα για τη Zenit-19 μπορείτε να μάθετε εδώ, εδώ κι εδώ.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Κυρίες και κύριοι, αυτή ήταν η Zenit-19.

Zenit-19, Μπορεί να μη προσφέρει μυριάδες αυτοματισμών, αλλά βοηθά στο να εστιάσετε τέλεια σ' αυτό που κάνει

Zenit-19, Μπορεί να μη προσφέρει μυριάδες αυτοματισμών, αλλά βοηθά στο να εστιάσετε τέλεια σ’ αυτό που κάνει

Advertisements

2 thoughts on “Zenit-19: Άργησε, αλλά τελικά ήρθε

  1. Αγόρασα μια Zenit-19 και ότι ταχύτητα και να διαλέξω πάντα δείχνει να τραβά σε μια. Είναι χαλασμένη;

    • Τα ηλεκτρονικά της είναι παλιά κι έχουν αρχίσει να παραδίνουν πνεύμα. Ναι, χάλασε. Όταν τα ηλεκτρονικά της δε δουλεύουν τραβά σε ταχύτητα 1/1000. Επίσης, το φωτόμετρό και το battery tester της έχει κύκλωμα ανεξάρτητο από αυτό της ρύθμισης του κλείστρου. Έτσι μπορεί το φωτόμετρο και το battery tester να δουλεύουν, αλλά το κλείστρο να παίζει πάντα σε 1/1000.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: