Παράξενα παντρέματα: Canon EF-M μαζί με τον Helios 44M

Canon EF-M και Helios -44M, κι όμως ταιρίαξαν απόλυτα!

Canon EF-M και Helios -44M, κι όμως ταιρίαξαν απόλυτα!

Αυτό που ποτέ δε συμπάθησα στη Canon EF-M, πέρα από το απέραντο πλαστικό της, είναι το γεγονός πως δέχεται μόνο φακούς αυτόματης εστίασης, ενώ δεν εστιάζει αυτόματα. Χαζό δε νομίζετε;

Είμαι όμως από αυτούς που δεν αφήνουν εκκρεμότητες σαν αυτή να τους χαλούν τη φωτογραφική εμπειρία κι αποφάσισα να ισορροπήσω κάπως τη κατάσταση. Ο φακός της, ο EF 35-80 1:4-5.6 II πέρα από γενικά αργός, δε διαθέτει ικανοποιητική ευκρίνεια και λόγο του ότι είναι πανάλαφρος και του ότι και το σώμα της φωτογραφικής μηχανής είναι επίσης ελαφρύ, είναι σχεδόν αδύνατο ο γδούπος του καθρέπτη να μη καταστρέψει εκείνο το εκπληκτικό καρέ.

Η ιδανική λύση στο θέμα του φακού της EF-M είναι τι άλλο από τη προσάρτηση ενός χειροκίνητου φακού. Ιδανικός για το πείραμα είναι ο M42 Helios-44M. Γιατί διάλεξα ένα M42; Γιατί οι φακοί με μοντούρα Μ42 μπορούν να προσαρτηθούν στις μηχανές με EF μοντούρα χωρίς να χρειάζονται στον αντάπτορα επιπλέον οπτικά για να εστιάσει ο φακός στο άπειρο. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε φακούς Μ42 χωρίς ν’ αλλοιώνουμε τη ποιότητα των οπτικών τους. Επίσης διάλεξα τον Helios-44M γι’ αυτή τη δουλειά λόγω του ότι είναι φθηνός (τον απόκτησα αντί του ποσού των 8€), μακράν φωτεινότερος (f/2 αντί f/4) και πολύ πιο ποιοτικός από τον από τον 35-80.
Επίσης, λόγω του ότι η Canon EF-M δε διαθέτει κάποιο μηχανικό τμήμα για τη ρύθμιση του διαφράγματος επάνω στο φακό, οι Μ42 φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να είναι Auto, δηλαδή το διάφραγμά τους πρέπει να κλείνει με τη περιστροφή του δαχτυλιδιού του κι όχι με αυτόματο stop down από τη φωτογραφική μηχανή. Ο M42 Helios-44M είναι από τους αγαπημένους μου γιατί , πέρα από πάμφθηνος, μέσω ενός διακόπτη στο πλάι του μπορεί κανείς να επιλέξει Auto/Manual λειτουργία διαφράγματος.

Ο Helios -44M κι ο αντάπτορας για το πάντρεμα.

Ο Helios -44M κι ο αντάπτορας για το πάντρεμα.

Ο αντάπτορας που χρησιμοποίησα είναι ο εικονιζόμενος. Κόστισε 2 λίρες Αγγλίας μαζί με τα ταχυδρομικά και είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο. Χρειάσθηκε μια μικρή «μετατροπή» προκειμένου να μπορέσει να συνεργασθεί αρμονικά με τη φωτογραφική μηχανή. Το πρόβλημα ήταν πως προσαρτώντας τον αντάπτορα ως έχει πάνω στο σώμα, όταν κλειδώσει επάνω σε αυτό, πιέζει τον εικονιζόμενο διακόπτη και η συμπεριφορά της φωτογραφικής μηχανής γίνεται περίεργη.
Το ξεπέρασα αυτό κόβοντας μ’ ένα κόπτη ένα τμήμα από τη μοντούρα του αντάπτορα ούτως ώστε να μην πιέζει το διακόπτη αυτό όταν αυτός κλειδώνει επάνω στο σώμα.

Το σημείο από τ' οποίο αφαίρεσα ένα κομμάτι από τη μοντούρα του αντάπτορα

Το σημείο από τ’ οποίο αφαίρεσα ένα κομμάτι από τη μοντούρα του αντάπτορα

Ο διακόπτης στη μοντούρα της μηχανής που δημιούργησε προβλήματα

Ο διακόπτης στη μοντούρα της μηχανής που δημιούργησε προβλήματα

Τοποθετούμε λοιπόν τον αντάπτορα, βιδώνουμε τον Μ42 φακό πάνω σ’ αυτόν και είμαστε έτοιμοι για δράση.

Δουλεύοντας με τον Helios-42M

Δουλεύοντας με τον Helios-42M

Με τον M42 Helios-44M η φωτομέτρηση γίνεται με stop down ως εξής. Θέτουμε το διάφραγμα του φακού σε λειτουργία Μ μέσω του διακόπτη στο πλάι του φακού. Μετά, γυρίζουμε τον επιλογέα διαφράγματος επάνω στη μηχανή στο 1 (1). Σε άλλες τιμές η φωτομέτρηση δε θα είναι η επιθυμητή. Αν θέλουμε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος μπορούμε πλέον να θέσουμε τον επιλογέα ταχύτητας κλείστρου στο αυτόματο (2), να επιλέξουμε την επιθυμητή τιμή διαφράγματος επάνω στο φακό (3) και να τραβήξουμε τη φωτογραφία.

Επιλέγουμε τη λειτουργία Μ του διαφράγματος επάνω στο φακό. Επίσης εδώ φαίνεται η κοπή στη μοντούρα του αντάπτορα.

Επιλέγουμε τη λειτουργία Μ του διαφράγματος επάνω στο φακό. Επίσης εδώ φαίνεται η κοπή στη μοντούρα του αντάπτορα.

Μπορούμε δε, να επιλέξουμε εμείς μια από τις διαθέσιμες ταχύτητες και να κάνουμε μια απόλυτα χειροκίνητη έκθεση. Στη περίπτωση που επιλέξουμε προτεραιότητα διαφράγματος, η φωτογραφική μηχανή θα δείχνει τη ταχύτητα κλείστρου που αυτόματα επιλέγει για το διάφραγμα που διαλέξαμε επάνω στο φακό. Η τιμή του διαφράγματος στο σκόπευτρο θα παραμένει «1». Στη περίπτωση που επιλέξουμε χειροκίνητα την έκθεση, η φωτογραφική μηχανή θα δείχνει στο προσοφθάλμιο κατά πόσο απέχει η επιλογή μας από την εκτιμώμενη τιμή έκθεσης. Φανταστικό δε νομίζετε;

Αυτό ήταν λοιπόν. Πήρα την Canon EF-M και τη μετέτρεψα από ένα καλοζυγισμένο και άσχημα συνδυασμένο σύστημα με κακό φακό σε μια καλοζυγισμένη λύση μ’ ένα απόλυτα χειροκίνητο φακό ασύγκριτα καλύτερης ποιότητας από εκείνο με τον οποίο ήρθε η φωτογραφική μηχανή. Τώρα μάλιστα!

Θα επανέλθω σύντομα σ’ αυτό μόλις σαρώσω το πρώτο φιλμάκι με το φακό αυτό.

Να μη ξεχάσουμε και τα υλικά της συνταγής:

  • Μια Canon EF-M
  • Ένας αντάπτορας Μ42 σε EF (κόστος περί τα 3€)
  • Ένας non-auto Μ42 φακός
  • Ένα κοπτάκι για να τριμάρουμε κάμποσο από τη μοντούρα του αντάπτορα.

_DSC5142_01

Καλό μαγείρεμα!

Υ.Γ.: Ξέχασα να τονίσω πως στις λειτουργίες προτεραιότητας διαφράγματος και χειροκίνητης έκθεσης, η φωτομέτρηση είναι μερική (partial) από το 12% στο κέντρο του καρέ.

Advertisements

One thought on “Παράξενα παντρέματα: Canon EF-M μαζί με τον Helios 44M

  1. Pingback: Περίεργοι συνδυασμοί: Canon A-1 και Jupiter-9 | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: