Canon F-1 (Old): Ξανά στα βασικά (προχωρημένα όμως)

Canon F-1, Αν μπει στη ζωή σου δύσκολα την αφήνεις

Canon F-1, Αν μπει στη ζωή σου δύσκολα την αφήνεις (το πανέμορφο καπάκι επάνω στο φακό είναι μεταλλικό και βιδωτό!)

Σίγουρα θα θυμόσαστε την παλαιότερη αναφορά μου στην εκπληκτική Canon F-1. Από τότε, κι αφού δοκίμασα ένα σωρό αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, αυτή μου έκανε την εκείνη ιδιαίτερη εντύπωση κι έμελε να γίνει από εκείνες που σε κάνουν να δεθείς παράφορα με κάτι και να παθιαστείς μ’ αυτό. Σήμερα, που πλέον οι ανέσεις του ψηφιακού κόσμου τείνουν να εκλείψουν ολοκληρωτικά το κόσμο του αναλογικού και απόλυτα μηχανικού, λίγα μπορούν να συγκινήσουν κάποιον και να τον αναγκάσουν να στρέψει το βλέμμα του αλλού.

Δεν είμαι κάποιος σπουδαίος φωτογράφος. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως η ικανότητά μου να κριτικάρω τον εαυτό μου στο χώρο και να προσδιορίσω το πού στέκομαι μέσα σ’ αυτόν είναι περιορισμένη. Μετά λοιπόν από χιλιάδες κλικ με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κατάλαβα πως μέσα από δεκάδες κλικ μόνο μερικά αξίζουν πραγματικά και από αυτά ακόμα λιγότερα είναι εκείνα που δε χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία προτού δημοσιευθούν (κροπάρισμα, ίσιωμα του ορίζοντα, αλλαγή χρωματικού χώρου, κλπ). Δε μπορεί λοιπόν παρά να σημαίνει πως η φωτογραφικές ανέσεις της ψηφιακής εποχής μ’ έκαναν απρόσεκτο. Πλέον δε δίνω τη δέουσα σημασία κατά τη λήψη φωτογραφιών. Θα μου πει κανείς σιγά τα λάχανα, το διορθώνεις μετά. Ναι, αλλά αυτό το διόρθωνε μετά είναι που κλέβει το χρόνο μου και με προσηλώνει στον υπολογιστή τη στιγμή που θα έπρεπε να ήμουν έξω και να έκανα άλλα περισσότερο ανθρώπινα πράγματα.

Canon F-1, Απλότητα χωρίς να σημαίνει συμβιβασμούς σε κανένα τομέα

Canon F-1, Απλότητα χωρίς να σημαίνει συμβιβασμούς σε κανένα τομέα

Να γιατί οπισθοδρόμησα στο φιλμ λοιπόν, για να κερδίσω ξανά το χαμένο κομμάτι του εαυτού μου και να επαναπροσδιορίσω τον εαυτό μου μέσα από τη φωτογραφία. Και γι’ αυτή τη δουλειά ένα από τα καλύτερα εργαλεία είναι η F-1. Φτιαγμένη σαν τανκ, όμορφη όμως, τελείως μηχανική, απόλυτα αξιόπιστη και περισσότερο πιστή από το 99% των γυναικών του πλανήτη, με συνοδεύει σχεδόν παντού και με βοηθά στο να εκφραστώ και να απελευθερώσω την όλη ένταση που έχω συσσωρεύσει μέσα μου σε κάτι αξιόλογο.

Είναι μια αρθρωτή κατασκευή. Μπορεί κανείς να αλλάξει το πρίσμα της, την οθόνη εστίασης της, τη πλάτη της και φυσικά τους φακούς της. Δεν προσφέρει κανένα αυτοματισμό. Για να ρυθμίσει κανείς την έκθεση φωτομετρώντας πρέπει ενεργοποιώντας το φωτόμετρο να συνδυάσει μέσα στο προσοφθάλμιο τη βελόνα του φωτόμετρου με αυτή του διαφράγματος. Εν’ ολίγοις ορίζετε την επιθυμητή ταχύτητα κλείστρου (από Β μέχρι 1/2000 του δευτερολέπτου) και γυρίζοντας το δαχτυλίδι του διαφράγματος στο φακό ταυτίζετε τη βελόνα του διαφράγματος με αυτή του φωτόμετρου. Η βελόνα του διαφράγματος έχει μια κυκλική κεφαλή. Να έχετε υπόψη σας πως όταν η βελόνα του φωτόμετρου είναι στο πάνω μέρος του κύκλου τότε η έκθεση αυξάνεται κατά +0,5ev κι όταν είναι στο κάτω ελαττώνεται κατά -0,5ev (σίγουρα δεν το ξέρατε αυτό). Είναι κάπως ασυνήθιστο για κάποιον που έχει μάθει με τις σημερινές φωτογραφικές μηχανές να δουλεύει να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτό. Δεν είναι δύσκολο όμως να προσαρμοστεί κανείς στη χρήση του. Η γοητεία αυτού του συστήματος έγκειτε στ’ ότι γενικά λιτό σκόπευτρο δεν αποσπά τη προσοχή κατά τη φωτογράφιση. Ο ήχος του κλείστρου φυσικά είναι γλυκός και η προώθηση του φιλμ και οπλισμός του κλείστρου πολύ ομαλή.

Canon F-1, Προσφέρει ακριβώς αυτά που χρειάζεται κανείς για να κάνει φωτογραφία

Canon F-1, Προσφέρει ακριβώς αυτά που χρειάζεται κανείς για να κάνει φωτογραφία

Μοναδικό μειονέκτημα αυτών των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών είναι πως στο σκοτάδι είναι δύσκολο να δει κανείς τη φωτομέτρηση αφού το διαθέσιμο φως είναι λιγοστό για να φωτίσει τις βελόνες.

Οι φακοί που δέχεται είναι βασικά οι FL, R, FD και FDn. Στη δική μου τώρα έχω φορέσει τον Canon FDn 50mm 1.8. Δεν είναι τόσο καλός όσο ο FD 50mm 1.8 SC κι ο FD 50mm 1.4 SSC που έχω, αλλά τώρα για τη βόλτα στη παραλία είναι μια χαρά λόγω των μικρών διαστάσεών του και του βάρους του. Να θυμόσαστε ότι από τη σειρά φακών FDn της Canon ο 50mm 1.8 είχει SC επικαλύψεις κι όχι SSC. Δοκίμασα και τον Tamron 35-70 f/3.5 CF Macro BBAR MC επάνω της, αλλά δεν είναι τόσο οξύς όσο οι αγαπημένοι μου FD 50mm 1.8 SC κι FD 50mm 1.4 SSC. Είναι όμως πολύ μικρός κι αξιόλογος. Δε κολλά πάντως με τη τωρινή λόξα μου με τους πρωτεύοντες φακούς.

Canon F-1, Μαζί με τον FDn 50mm 1.8. Δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο οι υπόλοιποι της σειράς, αλλά είναι ελαφρύς και ότι πρέπει για τη σημερινή βόλτα στη παραλία.

Canon F-1, Μαζί με τον FDn 50mm 1.8. Δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο οι υπόλοιποι της σειράς, αλλά είναι ελαφρύς και ότι πρέπει για τη σημερινή βόλτα στη παραλία.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Canon F-1 μπορείτε να βρείτε στο καταπληκτικό ιστοτόπο του Photography in Malaysia, στο f/6.3, στο Pixis και φυσικά στο Camerapedia. Επίσης, αρκετές πληροφορίες για τους φακούς FD θα βρείτε εδώ.

Φραπεδάκι και βόλτα στη παραλία. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις φωτογραφίες ήρεμα.

Φραπεδάκι και βόλτα στη παραλία. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις φωτογραφίες ήρεμα.

Τι περιμένετε λοιπόν; Βγάλτε εκείνη τη φιλμάτη από το ράφι, ή αγοράστε μια, και βγείτε έξω για να το διασκεδάσετε. Η απόλαυση της χρήσης μιας φιλμάτης είναι απερίγραπτη.

Equipment for witches...

Taken with my Canon F-1 (Old), and the 50mm FD 1.4 S.S.C. lens. The film is Kodak’s T-Max 400, scanned (not by me).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: