Canon EF-M, ή Τέτοια λάθη είναι όπως το ποδήλατο. Δε τα ξεχνάς ποτέ!

Canon EF-M, όμορφη, ανάλαφρη, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο

Canon EF-M, όμορφη, ανάλαφρη, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο

Αυτή εδώ ήταν μια από τις μεγάλες μου αμαρτίες. Μετά τη Canon Α-1 ήθελα μια αυτόματης εστίασης κι επειδή τότε τα χρήματα δεν αρκούσαν για μια Canon EOS 1000FN αγόρασα αυτή, πιστεύοντας πως είχε δυνατότητα αυτόματης εστίασης. Αμ, δε! Δε το πιστεύετε; Ούτ’ εγώ το πίστευα, πως η Canon είχε φτιάξει μια φωτογραφική μηχανή που έπαιρνε μόνο φακούς αυτόματης εστίασης ενώ δεν εστίαζε αυτόματα! Τρομερό, ε;

Αυτή η περίεργη Canon είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό. Εντάξει, οι βίδες της και οι επαφές στη μοντούρα είναι μεταλλικές. Είναι ανάλαφρη, φυσικά αφού είναι όλη πλαστικό, δε διαθέτει μονάδα φλας, έχει δυο περιστροφικά κουμπιά για το κλείστρο και το διάφραγμα, προσφέρει αυτόματη, προτεραιότητα διαφράγματος και κλείστρου και καθώς χειροκίνητη έκθεση, και φυσικά η εστίαση γίνεται μόνο χειρονακτικά.

Canon EF-M, μαζί με το φακό 35-80

Canon EF-M, μαζί με το φακό 35-80 4-5,6 EF II

Οι διαθέσιμες ταχύτητες του κλείστρου είναι από 2 μέχρι 1/1000 του δευτερολέπτου, και ο συγχρονισμός του φλας γίνεται στα 1/90 του δευτερολέπτου. Η φωτομέτρηση είναι τριών ζωνών, κέντρου βάρους και partial με 9,5% στο κέντρο.

Canon EF-M, ο επιλογέας ταχύτητας κλείστρου

Canon EF-M, ο επιλογέας ταχύτητας κλείστρου

Πολλοί αναφέρουν πως το EFM σημαίνει φακοί EF σε Manual mode… Εγώ απλά τη θεωρώ χαζομάρα! Το προσοφθάλμιο είναι καθαρό με τα μικρο-πρίσματα αυτών της χειροκίνητης εστίασης και στο κάτω μέρος υπάρχει μια ζώνη ψηφιακών απεικονίσεων για τη ταχύτητα του κλείστρου, τη τιμή του διαφράγματος, και στη χειροκίνητη έκθεση απλά ένα +/- δίχως να είναι διαθέσιμο το κατά πόσο πάνω ή κάτω έχουμε δώσει στη προτεινόμενη από τη μηχανή έκθεση.

Canon EF-M, ο επιλογέας τιμής διαφράγματος, το κόμβιο αντιστάθμισης της έκθεσης και ο μετρητής του καρέ του φιλμ

Canon EF-M, ο επιλογέας τιμής διαφράγματος, το κόμβιο αντιστάθμισης της έκθεσης και ο μετρητής του καρέ του φιλμ

Όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελεί μια high-end EOS φωτογραφική μηχανή, αλλά κάτι απλό, τελείως entry level. Δε παύει όμως να είναι κάτι το ιδιαίτερο χωρίς όμοιό του σε άλλη εποχή ή από άλλη εταιρεία. Ούτε λόγος φυσικά για προχωρημένες λειτουργίες. Έχει τ’ απολύτως βασικά για ν’ αρχίσει κανείς τη φωτογραφία. Γιατί όμως η Canon επέλεξε το μονόδρομο των AF φακών γι’ αυτή κανείς δε θα το μάθει ποτέ. Το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε μόνο στις αγορές εκτός Ιαπωνίας. Δε ξέρω αν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο αυτό.

Η Canon EF-M και ο φακός της

Η Canon EF-M και ο φακός της

Τη δική μου, μου την έκλεψαν το 1994 μαζί με τον 50άρη 1.8 EF II φακό. Αυτήν εδώ την αγόρασα για 10€ από το Μοναστηράκι. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα γερό ξεσκόνισμα και μια καινούρια 2CR5 μπαταρία λίθου και ιδού! Πολύ θα την ήθελα με το 50άρη φακό που είχα. Θα τη δοκιμάσω με διάφορους αντάπτορες και διάφορους manual φακούς και θα σας ενημερώσω με τις εντυπώσεις μου. Να έχετε κατά νου πως είναι συμβατή μόνο με τους EF φακούς κι όχι με τους EF-S. To καλό είναι πως έυκολα μπορεί κανείς να της φορέσει ένα φακό με μοντούρα M42 μ’ ένα απλό μετατροπέα M42-EF διατηρώντας την ικανότητα να εστιάζει στο άπειρο. Δε γνωρίζω όμως τι γίνεται με τη φωτομέτρηση.

Στο διαδίκτυο δε θα βρείτε πολλά γι’ αυτήν, ενώ στο ebay θα βρείτε το σώμα της για 70€ ή και περισσότερα. Δε τ’ αξίζει φυσικά αν συλλογιστείτε το τι σας προσφέρει. Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το βρείτε στο περήφιμο website του M. Butkus.

Η Canon EF-M

Η Canon EF-M, σίγουρα μια από τις μεγάλες αποτυχίες της Canon.

Κυρίες και Κύριοι, αυτή ήταν η Canon EF-M.

Advertisements

7 thoughts on “Canon EF-M, ή Τέτοια λάθη είναι όπως το ποδήλατο. Δε τα ξεχνάς ποτέ!

 1. Pingback: Παράξενα παντρέματα: Canon EF-M μαζί με τον Helios 44M | .: Φωτογραφία :.

  • Λατρεύω το Μοναστηράκι ακριβώς γι’ αυτό. Αν και θα πετύχεις περιπτώσεις με τρελές τιμές, όπως Zenit Β στα 50€! Με λίγο παζάρι και λίγη τύχη βρίσκεις λογικές τιμές. Σ’ ένα από τα επόμενα ποστς μου θα δεις άλλο ένα διαμαντάκι που ψάρεψα από το Μοναστηράκι.

   • Eνα Ολλανδικό “online” καταστημα που ανακαλυψα σήμερα έχει πολυ ωραία κομμάτια, ίσως λίγο τσιμπήμενα αλλά σίγουρα πολύ χρήσιμο για reference, τουλάχιστον για μένα.

    ΜΚ Optics – Vintage Cameras & Lenses | http://mkoptics.net/m/

    just for info, το λινκ για Photographic Community of Malaysia, το οποίο ακόμα εξερευνώ, πρέπει να αλλαχτεί σε http://www.mir.com.my/rb/photography/ αντί για http://www.mir.com.my/rb/photography/entry.htm γιατί πέφτει σε ένα περίεργο landing page.

   • Ενδιαφέρον το ολλανδικό online κατάστημα.Αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα αφού αλλού οι τιμές είναι πολύ καλές κι αλλού φωτιά. Αυτό ισχύει με τα μεταχειρισμένα που λίγο πολύ τα κοστολογεί ο καθένας όπως νομίζει. Πολύ καλό πάντως, έχει κομμάτια που μ’ ενδιαφέρουν.

    Το Photographic Community of Malaysia αρχίζει από το http://www.mir.com.my/rb/photography/entry.htm . Από εκεί και κάνοντας κλικ πάνω στη Leica προχωράς μέσα στο υπόλοιπο site. Είναι λίγο περίεργο, αλλά… Το κρατά έτσι εδώ και μια δεκαετία! 🙂

  • Είναι λίγο χάλια η πρώτη σελίδα του. Μου πήρε καιρό να καταλάβω πως έπρεπε να κάνω εκεί κλικ. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: