Συγκρίνοντας τον Nikkor 40mm με τον 18-105mm

Δεν μπορούσα να μη δοκιμάσω να συγκρίνω τους δυο αυτούς φακούς. Είμαι από αυτούς που αρκετές φορές πρώτα αγοράζουν κάτι και μετά κάνουν τις λογικές συγκρίσεις, αλλά και που για ένα χρονικό διάστημα μετά την αγορά συγκρίνουν τα πάντα με τα πάντα.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένα απλό τεστ, δεν είναι κάτι το επιστημονικό και δεν αποδίδει απόλυτα αποτελέσματα, παρά μια γενική ιδέα για το βασικό ζήτημα μεταξύ των δυο φακών, του Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G IF-ED VR και του Micro Nikkor AF-S DX 40mm f/2.8 G.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Και οι δυο φακοί, στο κέντρο παρουσιάζουν περίπου την ίδια διακριτικότητα, αλλά όσο πάμε προς τα έξω η διαφορά γίνεται δραματική, με τον 18-105 να χάνει τελείως την ευκρίνειά του. Η κύρια σύγκριση έγινε στα 40 χιλιοστά του 40αρη φυσικά και στα 41 του 18-105. Παραθέτω και μια στα 58 χιλιοστά του 18-105 όπου είναι ξεκάθαρο πως από ένα σημείο και μετά η οπτική ποιότητα του 18-105 είναι αρκετά χαμηλή.

40mm, κέντρο

40mm, κέντρο, αρκετά οξύς

40mm, επάνω αριστερά

40mm, επάνω αριστερά, το ίδιο οξύς με το κέντρο

Η σταθερή ποιότητά του σε όλο το καρέ είναι προφανής! Να γιατί αρκετοί προτιμούν αυτόν ακόμα και για τοπία όταν δε μπορούν ν’ αποκτήσουν κάποιον ακριβότερο.

18-105, 58 χιλιοστά, κέντρο

18-105, 58 χιλιοστά, κέντρο, καλή ευκρίνεια.

18-105, 58 χιλιοστά, επάνω αριστερά

18-105, 58 χιλιοστά, επάνω αριστερά, η ποιότητα έχει χαθεί τελείως

Όπως βλέπετε, η ποιότητα από το κέντρο προς τη περιφέρεια μεταβάλλεται δραματικά. Βασικά η καλύτερες επιδόσεις του φακού αυτού είναι στα 28 χιλιοστά. Εδώ όμως βασικός στόχος είναι ο προσδιορισμός της ποιότητας στα 40 χιλιοστά.

18-105, 41 χιλιοστά, κέντρο

18-105, 41 χιλιοστά, κέντρο, ικανοποιητική ευκρίνεια, λιγο μικρότερη από αυτή του 40αρη

18-105, 41 χιλιοστά, επάνω αριστερά

18-105, 41 χιλιοστά, επάνω αριστερά, η ποιότητά του έχει ήδη πέσει αρκετά.

Αυτά σας δίνουν μια γρήγορη γενική ιδέα για τις βασικές διαφορές στη ποιότητά τους. Να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με διάφραγμα 5,6 και πως απλά θέλω μέσα από αυτές να τονίσω τη διαφορά στην ευκρίνεια μεταξύ των φακών. Δεν είναι «επαγγελματικό» τεστ, απλά μια γρήγορη δοκιμή που έγινε στο σπίτι με στόχο μια απλή εκτύπωση μέτριας ποιότητας. Πιστεύω πως είναι αρκετό για να σας δώσει μια γενική άποψη της διαφοράς στη ποιότητα των δυο φακών.

Φυσικά, ο ένας είναι ζουμ κι ο άλλος κανονικός και η διαφορές στη χρηστικότητά τους είναι ουσιαστικές. Ο μεν ζουμ σας προσφέρει την άνεση του in-situ κροπαρίσματος, αλλά ο κανονικός σας προσφέρει πολύ μικρό βάρος και απαράμιλλη ποιότητα οπτικών που θα βρείτε σε πολύ ακριβότερα μοντέλα.

Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το απλό τεστ αυτό είναι τ’ ότι ο 40άρης φθάνει τον αισθητήρα της D90 στα όρια της ποιοτικής του απόδοσης. Σε μηχανές με ακόμα καλύτερο αισθητήρα, όπως η D7000 για παράδειγμα, οι επιδόσεις του φακού είναι κατά 30% περίπου μεγαλύτερες. Αυτό τονίζει επίσης πως ο 18-105 ήταν μια καλή και τίμια λύση κοντά στα όρια του αισθητήρα της D90.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: