Nikon Nikkor AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

AF-S DX Micro-NIKKOR
40mm f/2.8G, ένας οικονομικός φακός που κάνει θαύματα!

Κανένας δε περίμενε πως όταν η Nikon είπε πως θα τάραζε τα νερά του DX φορμά, θα εννοούσε κάτι σαν αυτό. Σε τιμή που δύσκολα θα πίστευε κανείς προσφέρονται εκπληκτική οξύτητα, τέλεια χρωματική αντίθεση, μηδενικές παραμορφώσεις και εύρος εστίασης ουσιαστικά από το μηδέν μέχρι το άπειρο. Όλα αυτά προσφέρονται σ’ ένα πακέτο ελαφρύ αρκετά, με μικρές διαστάσεις, καθιστώντας το φακό αυτό ως ένα από τους ιδανικότερους για γενική χρήση και όχι μόνο.

Γι’ αρκετό καιρό χρησιμοποιούσα τον 50άρη 1.8D της Nikon και ήμουν αρκετά ευχαριστημένος. Φωτεινός, ελαφρύς, με πολύ καλή ευκρίνεια με συνόδευε σχεδόν πάντα στις φωτογραφικές μου εξορμήσεις. Όντας normal φακός, περιόριζε αρκετά το εύρος κινήσεών μου, αλλά με λίγη φαντασία και λίγη παραπάνω προσοχή αυτό ξεπεράστηκε εύκολα και άρχισε ν’ αποδίδει ευχάριστα εικόνες στον αισθητήρα της φωτογραφικής μου. Το στενό πεδίο του όμως στο DX φορμά με έκανε να ψάχνω για κάτι διαφορετικό.
Δοκίμασα τον 35άρη, τόσο τον AF-S όσο και τον D. Ήταν καλός, αλλά αυτό που μ’ ενοχλούσε ήταν πως είχα στα χέρια μου ένα φακό με το εύρος ενός 50άρη και τις παραμορφώσεις ενός 35άρη.  Στις μακρινές λήψεις δεν ήταν πρόβλημα, αλλά σε οτιδήποτε κοντύτερα από τα 5-6 μέτρα ήταν ενοχλητικό (αν αποφασίσετε ποτέ να πάρετε τον 35άρη, αγοράστε τον f/2 D, είναι μακράν οξύτερος, εστιάζει αρκετά πιο γρήγορα και έχει πολύ λιγότερα προβλήματα από τον AF-S).
Τότε, κατά τύχη δοκίμασα τον 40άρη της Nikon και εξεπλάγην ευχάριστα. Λίγο πιο στενός από τον 35άρη, ένα-δυο στοπ σκοτεινότερος, αλλά με μηδενικές παραμορφώσεις, μεγαλύτερη οξύτητα και απόλυτη ελευθερία όσον αφορά το εύρος εστίασης που ουσιαστικά αρχίζει από τα 3-4 χιλιοστά μπροστά από το φακό κι εκτείνεται μέχρι το άπειρο.

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

Προσφέρει τα πάντα σ’ ένα μικρό ελαφρύ και οικονομικό πακέτο

Είναι πλαστικός. Δεν είναι όμως κακής ποιότητας. Αντίθετα, το πλαστικό του είναι ποιοτικό και βοηθά στο να μειωθεί δραστικά το βάρος του. Η μοντούρα του είναι μεταλλική, η μέγιστη φωτεινότητά του 2.8, η ελάχιστη 22 και σαν macro φακός καταφέρνει αναλογίες αναπαραγωγής 1:1 (στη πράξη ακόμα μεγαλύτερο αφού μπορεί να εστιάσει αρκετά κοντύτερα από τα 16 εκατοστά που αναφέρονται στη μπροσούρα του).

Στο πλάι του φακού θα βρείτε ένα παράθυρο με τις κλίμακες απόστασης σε μέτρα και πόδια, αλλά και του λόγου αναπαραγωγής. Επίσης θα βρείτε και δυο διακόπτες, ένα για την εστίαση M/A και M κι ένα για το περιορισμό του εύρους εστίασης (0.16 ως άπειρο κι Full). Ο δεύτερος διακόπτης βοηθά στο να γίνεται γρηγορότερα η εστίαση αφού ο φακός «ψάχνει» λιγότερο.

Στη πράξη ο φακός είναι σχετικά γρήγορος στην εστίαση. Ο 50mm 1.8D ήταν πάντως αρκετά πιο γρήγορος. Η εστίαση είναι αθόρυβη και υπάρχει ένα δαχτυλίδι εστίασης διαθέσιμο, τ’ οποίο είναι αρκετά ακριβές και σχετικά σφιχτό στην αίσθηση. Κατά την εστίαση, όταν ο διακόπτης εστίασης είναι στη θέση M/A μπορείτε ανα πάσα στιγμή να παρέμβετε και να εστιάσετε ή να διορθώσετε την εστίαση με το χέρι.

Στο πακέτο θα βρείτε μια μαλακή θήκη και το παρσολεϊγ του φακού, όπως άλλωστε μας συνηθίζει η Nikon στα πακέτα των AF-S φακών της.

Βγαίνοντας μια βόλτα με το φακό διαπιστώνει κανείς τα ευχάριστα. Η ευκρίνειά του είναι εκπληκτική σε όλα τα διαφράγματα. Είναι βασικό αυτό δεδομένου πως δε χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη σας περιορισμούς στις τιμές του διαφράγματος προκειμένου να μην διακυβευτεί η ποιότητα της φωτογραφίας. Η ευκρίνειά του φτάνει τα μέγιστα στο f/8 κι αρχίζει να φθίνει κάπως μετά το f/11. Παραμένει πάντως και σ’ αυτά σ’ εξίσου ψηλά επίπεδα.

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

Η ευκρίνειά του όπως βλέπετε είναι εξαιρετική ακόμα και στο f/2.8

Η απόδοση των χρωμάτων είναι επίσης εκπληκτική. Έντονες χρωματικές αντιθέσεις και bokeh που θα μαγέψει και τους ποιο απαιτητικούς καθιστούν τη χρήση του απόλυτα ευχάριστη.

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

Κορεσμένα χρώματα και έντονες αντιθέσεις.

Να σημειωθεί πως οι παραμορφώσεις του είναι μηδενικές, πράγμα που σημαίνει πως δε θα πρέπει ν’ ανησυχείτε για εκείνο το κοντινό πλάνο του αγαπημένου σας προσώπου.

Θα σας προβληματίσει κάπως όταν το χρησιμοποιήσετε για macro φωτογραφήσεις αφού μπορεί ουσιαστικά ν’ ακουμπήσει το θέμα σας ρίχνοντας τη σκιά του επάνω του.

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

Θαυμάσιο bokeh!

Περισσότερα γι’ αυτόν το καταπληκτικό φακό μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα επίσημα στοιχεία του φακού από το δικτυακό τόπο της Nikon.

_DSC4050

Προτείνετε ανεπιφύλακτα σε όλους εκτός από εκείνους που χρησιμοποιούν Full Frame φωτογραφική μηχανή. Είναι ακριβούτσικος, αλλά αξίζει τα χρήματά του μέχρι και τη τελευταία δεκάρα.

AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G

Καλό καλοκαιράκι!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: