Μια παλιά Polaroid: SX-70 Sonar, μια SLR Polaroid.

Μια SLR Polaroid με αυτόματη εστίαση

Μια SLR Polaroid με αυτόματη εστίαση

«Ότι πάρεις ένα ευρώ», φώναζε ο γραφικός τυπάκος με το ηλιοκαμένο πρόσωπο στο παζάρι της Ιεράς Οδού (κάπου μετά τη Γεωπονική). Ανάμεσα στα εκατοντάδες στοιβαγμένα σκουπίδια, το μάτι μου χτύπησε η γυαλιστερή στιλβωμένου αλουμινίου Polaroid. Ήταν κλειστή και ο τύπος σίγουρα δε γνώριζε καν τι είναι αυτό. «Ξέρεις τι είναι αυτό;» μ’ αποκρίθηκε. «Όχι, αλλά δείχνει όμορφο.» του είπα. Εντάξει, μπορεί να ήταν χαζό, αλλά εκείνη τη στιγμή με το μυαλό αλλού δε μου έκοψε να ξεστομίσω τίποτα καλύτερο.
Στο δρόμο προσπαθούσα να τη ξεδιπλώσω, αλλά τα πράγματα ήταν δύσκολα. Στο σπίτι, λίγο πριν τη παρατήσω μια και καλή στην άκρη, σκέφτηκα να τη τραβήξω με δύναμη. Και να τη χαλούσα, μικρό θα ήταν το κακό για ένα ευρώ. Λίγο παραπάνω δύναμη και… Πόπ, ξεδιπλώθηκε όλο της το μεγαλείο.

Τα πάντα έδειχναν μια χαρά. Καθαρός φακός, λίγη σκουριά εσωτερικά, αλλά κανένα χτύπημα, παρά τα λιωμένα καλύμματα της που τ’ αφαίρεσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν να τη δοκιμάσω αν λειτουργεί με το χαρακτηριστικό πακετάκι φιλμ. Η μπαταρία της έρχεται μαζί με το πακετάκι αυτό. Άρα, δίχως αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να διαπιστώσω το αν είναι λειτουργική η όχι. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για κανένα ληγμένο προς δοκιμή πακέτο σε λογική τιμή.

Polaroid SX-70 Sonar, Κλειστή δε καταλαβαίνεις το τι είναι.

Polaroid SX-70 Sonar, Κλειστή δε καταλαβαίνεις το τι είναι.

Είναι σχετικά πλατιά. Τώρα πως να πεις πως είναι μεγάλη, αφού διπλωμένη έχει ύψος ενάμισι εκατοστό, αλλά πλάτος αρκετά μεγάλο;

Πιάνοντάς τη από το τμήμα που φιλοξενεί το προσοφθάλμιο και τραβώντας το ανοίγει. Τραβώντας λίγο παραπάνω, κλειδώνει στην ανοιχτή θέση και είναι έτοιμη για χρήση.

Πιέζοντας ένα διακόπτη στη δεξιά πλευρά της, ανοίγει το εμπρός τμήμα της για να δεχτεί το πακέτο μπαταρία/φιλμ. Το κλείνεις, σκοπεύεις, πιέζεις ελαφρά το κόκκινο κουμπί μπροστά της για να εστιάσει, το πατάς τέρμα και… βζζζζζζζ! Έτοιμη η φωτό. Ή μάλλον τη τοποθετείς κάπου σκοτεινά για μερικά λεπτά γιατί είναι ακόμα ευαίσθητη στο φως μέχρι τα χημικά μέσα σ’ αυτή να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Polaroid SX-70 Sonar, γενικές οδηγίες

Polaroid SX-70 Sonar, γενικές οδηγίες

Η συγκεκριμένη Sonar έχει το Doppler module που το χρησιμοποιεί για να εστιάσει το φακό αυτόματα. Σε περιπτώσεις που αυτό είναι δύσκολο, υπάρχει ένας μοχλός απεμπλοκής της αυτόματης εστίασης κι ένας τροχός μέσω του οποίου εστιάζετε χειροκίνητα το φακό.

Στην άλλη μεριά της, θα βρείτε άλλο ένα τροχό επάνω από το παράθυρο φωτομέτρησης που δρα ως αντισταθμιστής της έκθεσης. Φυσικά οι μόνες ενδείξεις είναι πιο σκούρο/ανοιχτό χωρίς καμιά αναφορά σε ταχύτητα κλείστρου και τιμή διαφράγματος.

Στο υπερμέγεθες και πολύ φωτεινό προσοφθάλμιο της οι μόνες ενδείξεις είναι αυτή για το κλείδωμα της εστίασης και μια προειδοποίηση για μικρή ταχύτητα κλείστρου, όταν αυτή είναι 1/30 του δευτερολέπτου ή μικρότερη.

Το διάφραγμά της είναι μεταβλητό από f/8 μέχρι το εντυπωσιακά μικρό f/96! Οι ταχύτητα του κλείστρου της είναι επίσης μεταβλητή με τιμές από 14 δευτερόλεπτα μέχρι 1/180 του δευτερολέπτου. Το κλείστρο είναι σε ζευξη με το διάφραγμα και με τις τιμές του να είναι από 14 δευτερόλεπτα για f/8, 1/180 για f/22 και 1/40 από f/8 μέχρι f/96.

Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι μισό μέτρο και η εστιακή απόσταση του φακού είναι 116 χιλιοστά. Τα 116 χιλιοστά του φακού είναι περίπου ότι τα 80 σε μια φιλμάτη των 35 χιλιοστών.

Polaroid SX-70 Sonar, Γοητευτική κατά μια ιδιαίτερη έννοια

Polaroid SX-70 Sonar, Γοητευτική κατά μια ιδιαίτερη έννοια

Είναι εντυπωσιακή. Δεν είχα πιάσει ποτέ στα χέρια μου Polaroid φωτογραφική μηχανή, και τώρα μου έκατσε αυτή εδώ. Τη καθάρισα και τώρα θα βρω μαύρο δέρμα για ν’ αντικαταστήσω τις επιφάνειες που ήταν πριν καλυμμένες.

Αν σχεδιάζετε να πάρετε μια να έχετε υπ’ όψιν πως:

1. Είναι ακριβές με τιμές από 70€ μέχρι όσο μπορείτε να φανταστείτε.
2. Έχουν αρκετά προβλήματα. Από το να μην μπορούν να σπρώξουν τελείως έξω το φιλμ, μέχρι να κλειδώνεται ο καθρέπτης χωρίς λόγο.
3. Το φιλμ της είναι επίσης πανάκριβο. Με τιμές που αρχίζουν από τα 20€ για 8 χαρτάκια, σίγουρα δεν αποτελούν λύση για την ικανοποίηση των φωτογραφικών σας ορέξεων.
4. Το φιλμ που παίρνουν αυτές της σειράς 600 δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ’ αυτή (τουλάχιστον χωρίς μετατροπές). Το φιλμ που χρησιμοποιούν οι SX είναι ASA 100 ή 80 ενώ αυτές της σειράς 600 ASA 600.

Κατά τη γνώμη μου, παρ’ εκτός κι αν πεθαίνετε για μια στη συλλογή σας, δεν αξίζει τα χρήματά της.

Ένα απόλυτα κατατοπιστικό άρθρο γι’ αυτές θα βρείτε εδώ . Για το πως να τη μετατρέψετε ώστε να χρησιμοποιήσετε φιλμ 600 θα μάθετε εδώ . Το εγχειρίδιό της φυσικά είναι διαθέσιμο εδώ. Τέλος, αν θελήσετε ποτέ να βάλετε χέρι στα ενδότερά της, θα χρειασθείτε αυτό.

Καλές φωτογραφήσεις.

Υ.Γ.: Ήρθε το ληγμένο φιλμάκι μου και η δικιά μου δουλεύει μια χαρά!

Polaroid SX-70 Sonar, μια ενδιαφέρουσα Polaroid.

Polaroid SX-70 Sonar, μια ενδιαφέρουσα Polaroid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: