Έξι μήνες μετά, μαζί με το φακό Nikkor 50mm f/1.8D πάνω στη Nikon D90.

Nikkor AF 50mm 1.8 D

Φθηνός, αλλά με άριστες επιδόσεις ο Nikon Nikkor 50mm f/1.8 D

Στην αρχή, η συμβίωση με το Nikkor 50mm f/1.8D πάνω στη Nikon D90 μου ήταν δύσκολη, καθώς μου έλειπε αρκετά η άνεση του zoom κι έτσι έπρεπε να είμαι αρκετά περισσότερο προσεκτικός στη σύνθεση της κάθε φωτογραφίας μιας και στο κροπάρισμα τους θα έπρεπε να “πετάξω” ότι θα είχα παραλείψει από το καρέ αν χρησιμοποιούσα το παλιό μου Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Παρόλα αυτά, μετά από τα πρώτα δείγματα του φακού αυτού, φάνηκε ευθέως η διαφορά στη ποιότητα των οπτικών και το δυναμικό που μπορούσε ν’ αποδώσει ο μικρός στάνταρντ της Nikon κι έτσι απόκτησε μόνιμη θέση πάνω στη D90 μου, τουλάχιστον μέχρι να μαζέψω τα χρήματα για κάτι καλύτερο από αυτόν.

Μπορεί να είναι φθηνός, αλλά τελικά αξίζει το βάρος του σε χρυσό. Μπορεί να μην έχει ανέσεις όπως το ζουμ, ή μηχανισμούς απόσβεσης κραδασμών, αλλά η ποιότητα της εικόνας που προσφέρει απαντάται σε ακριβότερους φακούς και είναι κατά μακράν ανώτερη από όλους τους κιτ φακούς της Nikon.

Είναι αρκετά φωτεινός. Τα 50mm στις DX φωτογραφικές μηχανές τον καθιστούν ένα ιδανικό για πορτραίτα φακό. Οι παραμορφώσεις του είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές και η αντίθεση και ο κορεσμός στις φωτογραφίες είναι εξαιρετικού επιπέδου.

Χρησιμοποιώντας τον τελείως ανοιχτό (f/1.8) είναι λίγο μαλακός, ειδικά προς τ’ άκρα, αλλά από τα 2.2 και μετά είναι αρκετά οξύς. Δεν διαθέτει μηχανισμό απόσβεσης κραδασμών κι έτσι θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί όταν φωτογραφίζετε έτσι ώστε ν’ αποφθεχθούν κουνημένες φωτογραφίες.

Παρόλο που τα οπτικά του στοιχεία είναι αρκετά μέσα στον οπτικό σωλήνα, όταν φωτογραφίζετε κόντρα στο φως η χρήση κουκούλας (παρσολεϊγ) είναι άκρως απαραίτητη. Επίσης, λόγω του σχετικά ρηχού (σχεδόν pancake) οπτικού σωλήνα, η χρήση φίλτρων προκαλεί αρκετές αντανακλάσεις (από το εμπρόσθιο οπτικό στοιχείο, στο φίλτρο και πίσω).

Είναι ελαφρύς, κατά πολύ ελαφρύτερος από τον 18-105 που φαντάζει τέρας δίπλα του. Η διάμετρος του φίλτρου που δέχεται είναι 52 χιλιοστά και όταν εστιάζετε θα πρέπει να προσέχετε το δαχτυλίδι εστίασης που περιστρέφεται και κατά την αυτόματη εστίαση.

Είναι πλέον ο αγαπημένος μου φακός και άξια κέρδισε τη μόνιμη θέση πάνω στο σώμα της D90 μου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Η χρωματική απόδοση του φακού είναι εκπληκτική.

Η χρωματική απόδοση του φακού είναι εκπληκτική.

Αν ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος στη λεπτομέρια, ο φακός αυτός θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Αν ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος στη λεπτομέρια, ο φακός αυτός θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Θαυμάστε την οξύτητα και τη χρωματική απόδοση του φακού.

Θαυμάστε την οξύτητα και τη χρωματική απόδοση του φακού.

Πλέον, σπάνια χρησιμοποιώ τον 18-105 που ήρθε με τη D90 μου.

Πλέον, σπάνια χρησιμοποιώ τον 18-105 που ήρθε με τη D90 μου.

Αν ενδιαφέρεστε για τις προδιαγραφές του φακού αυτό μπορεί να σας βοηθήσει. Ένας συνοπτικός κατάλογος με όλους τους φακούς της Nikon βρίσκεται εδώ.

Advertisements

4 thoughts on “Έξι μήνες μετά, μαζί με το φακό Nikkor 50mm f/1.8D πάνω στη Nikon D90.

  1. Pingback: Nikon Nikkor AF 28-80 f/3.3-5.6 G, Η έκπληξη | .: Φωτογραφία :.

  2. Μπράβο, Μπράβο, είναι ακριβώς όπως τα λές. Τράβηξα με τον φακό αυτό ένα σωρό φωτογραφίες τοπία ως επί το πλείστον αρκετά καλές φωτο αλλά ένα πορτραίτο της κόρης μου αρκετά γρήγορα, όχι τίποτα στημένο,, με άφησε άναυδο, έγραψε καί την παραμικρή λεπτομέρεια αλλά έβγαλε καί μία πανέμορφη φωτογραφία. Εκείνο που με μπερδευει είναι ένα παράξενο κουμπάκι,πάνω από την κλίμακα των διαφραγμάτων που δεν ξέρω ……………τι κάνει. Χρηστος Μπαφίρης.

    • Το διακοπτάκι αυτό είναι για να “κλειδώσει” το φακό στη θέση του ελάχιστου διαφράγματος. Στις σύγχρονες Nikon αν μετακινήσεις το διάφραγμα από τη θέση αυτή θα πάρεις μύνημα λάθους FF και η μηχανή θα σταματήσει.

      • Φίλε , ZANXION , σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την διευκρίνησή σου , νάσαι καλά Χρήστος Μπαφίρης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: