Olympus OM10: Μια entry level Μονο-οπτική από την Olympus.

Olympus OM10, Μια αξιόλογη φωτογραφική μηχανή

Olympus OM10, Μια αξιόλογη φωτογραφική μηχανή

Η Olympus OM10 κυκλοφόρησε το 1979 και ήταν από τις πρώτες προσπάθειες της Olympus να μπει στο χορό των entry level μονο-οπτικών. Δε τα κατάφερε καλά με την Olympus OM10 κι αυτό γιατί παρά τη ποιότητά της και την αρκετά καλή τιμή της υπήρχαν ήδη άλλες στο χώρο, με καλύτερη τιμή και πλουσιότερες σε χαρακτηριστικά.

Είναι σχετικά μικρή, ελαφριά και απόλυτα ηλεκτρονική. Για να δουλέψετε μαζί της θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μπαταρίες. Χωρίς μπαταρίες, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να κολλήσετε το καθρέπτη στο ήμισυ της διαδρομής του. Μην ανησυχείτε, με φρέσκιες μπαταρίες ο καθρέπτης θα επανέλθει αμέσως μόλις τις εγκαταστήσετε στη φωτογραφική μηχανή.

Ο χειρισμός της γίνεται εξ’ ολοκλήρου από χειριστήρια στο επάνω μέρος της. Από αριστερά προς τα δεξιά θα βρείτε το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ και κάτω από αυτόν το δαχτυλίδι/επιλογέα λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής. Ο επιλογέας αυτός προσφέρει τις επιλογές για άνοιγμα/κλείσιμο της φωτογραφικής μηχανής, τη δοκιμή της κατάστασης της μπαταρίας (σ’ αυτή τη θέση, αν η μπαταρία έχει αρκετή ενέργεια, ανάβει το κόκκινο φως μπροστά στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής και ακούγεται ένας οξύς ήχος), και μια θέση ακόμα για την ενεργοποίηση του αυτόματου χρονομετρητή.

Ο επιλογέας ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ο μοχλός επανατύλιξης του φιλμ.

Ο επιλογέας ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ο μοχλός επανατύλιξης του φιλμ.

Παραδίπλα, προς τα δεξιά, θα βρείτε την ενεργή επαφή του φλας και δίπλα άλλον ένα επιλογέα πολλαπλών λειτουργιών.
Το εξωτερικό δαχτυλίδι είναι ο επιλογέας της ευαισθησίας του φιλμ με τιμές από 12 μέχρι 3200 ASA. Το ίδιο δαχτυλίδι φέρει σημάδια για την αντιστάθμιση της έκθεσης από -2 μέχρι +2 στοπς. Όπως καταλάβατε, η αντιστάθμιση γίνεται ουσιαστικά μεταβάλλοντας την ευαισθησία του φιλμ. Απλά, λειτουργικά και αρκετά μαζεμένα πράγματα.
Στο πλάι της βάσης του επιλογέα αυτού θα βρείτε ένα διακόπτη τριών θέσεων για τη ρύθμιση της έκθεσης με τις επιλογές Β, AUTO και MANUAL. Η θέση Β κάνει αυτό που όλοι φανταστήκατε, να θέσει τη ταχύτητα του κλείστρου στον απόλυτο έλεγχό σας για μακρόχρονες εκθέσεις. Η θέση AUTO θέτει τη φωτογραφική μηχανή σε κατάσταση αυτόματης λειτουργίας, προτεραιότητας διαφράγματος, με εσάς να επιλέγετε μια τιμή διαφράγματος στο φακό και τη φωτογραφική μηχανή να επιλέγει τη τιμή της ταχύτητας του κλείστρου. Οι διαθέσιμες ταχύτητες του κλείστρου είναι από Β μέχρι 1/1000 του δευτερολέπτου και η επιλεγμένη τιμή από τη φωτογραφική μηχανή εμφανίζεται με led στο προσοφθάλμιο. Δίπλα από αυτόν τον επιλογέα θα βρείτε το κουμπί ενεργοποίησης του κλείστρου, παραδίπλα το μοχλό προώθησης του φιλμ κι οπλισμού του κλείστρου και παραδίπλα το μετρητή του καρέ του φιλμ, ο οποίος μηδενίζεται αυτόματα κάθε φορά που ανοίγετε τη πλάτη της φωτογραφικής μηχανής.

Olympus OM10, Όλες οι λειτουργίες της ελέγχονται από εδώ.

Olympus OM10, Όλες οι λειτουργίες της ελέγχονται από εδώ.

Η φωτογραφική μηχανή αυτή δε προσφέρει χειροκίνητο έλεγχο της έκθεσης. Η Olympus αποφάσισε να το προσφέρει αυτό σαν προαιρετική επιλογή. Για να έχετε και αυτόματο έλεγχο στη φωτογραφική μηχανή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε πάνω σ’ αυτή το manual adapter και να θέσετε το παραπάνω επιλογέα στη θέση MANUAL. Στο προσοφθάλμιο, κατά τη χειροκίνητη έκθεση, η φωτογραφική μηχανή θα συνεχίσει να δείχνει τη ταχύτητα που θεωρεί σωστή η φωτομέτρησή της. Το κλείστρο της όμως θα τρέξει με τη ταχύτητα που εσείς έχετε επιλέξει στο manual adaptor.

Olympus OM10 Manual Adapter

Olympus OM10 Manual Adapter

Μπροστά της δε θα βρείτε πολλά, παρά την υποδοχή του manual adaptor και το led μαζί με το ηχείο για την επιβεβαίωση της κατάστασης της μπαταρίας.

Η ενδεικτική λυχνία της κατάστασης της μπαταρίας και το ηχείο για την ηχητική επιβεβαίωση της κατάστασής της.

Η ενδεικτική λυχνία της κατάστασης της μπαταρίας και το ηχείο για την ηχητική επιβεβαίωση της κατάστασής της.

Από κάτω θα βρείτε το κουμπί απεμπλοκής του κλείστρου για την επανατύλιξη του φιλμ, την υποδοχή για το τρίποδο και τις επαφές για αξεσουάρ αυτόματης προώθησης του φιλμ.

Στη χρήση της είναι απλή. Την ανοίγετε, εστιάζετε, επιλέγετε διάφραγμα και… Κλικ. Το προσοφθάλμιό της είναι πολύ καλό, με το κεντρικό τμήμα της εκπληκτικά φωτεινό και καθαρό. Το θαμπόγυαλο του δεν είναι τόσο φωτεινό και αυτή η διάταξη βοηθά στο να είναι εύκολη η εστίαση τόσο με σκοτεινούς όσο και με υπερφωτεινούς φακούς. Λογική επιλογή μιας και ο χρήστης δε μπορεί ν’ αλλάξει το θαμπόγυαλο της.

Παρ’ όλο που η φωτογραφική μηχανή προσφέρει μόνο προτεραιότητα διαφράγματος, στη πράξη η χρήση της είναι απόλαυση. Δεν έχετε να κάνετε πολλά, παρά να διαλέξετε διάφραγμα, να ελέγξετε τη τιμή της ταχύτητας του κλείστρου στο προσοφθάλμιο και να τραβήξετε τη φωτογραφία. Κατά μια έννοια σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε στη σύνθεση και τη λήψη της φωτογραφίας χωρίς να περιπλέκει διάφορα τεχνολογικά κόλπα και διαδικασίες σ’ αυτή.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια πληθώρα από φακούς, τόσο από τους εκπληκτικής ποιότητας φακούς της Olympus όσο και από φθηνούς και συχνά εφάμιλλης ποιότητας φακούς τρίτων. Στη δική μου έχω φορέσει ένα Makinon 28mm f2.8 Auto. Αρχικά είχα αγοράσει μόνο το σώμα της από Γερμανία. Κάμποσο αργότερα αγόρασα μια δεύτερη από την Αγγλία μαζί με το φακό της και το manual adaptor. To δεύτερο σώμα το πούλησα και κράτησα αυτό μαζί με το φακό και τον αντάπτορά της.

O Makinon δεν είναι φακός με ιδιαίτερες δυνατότητες, απλά κάνει τη δουλειά του.

O Makinon δεν είναι φακός με ιδιαίτερες δυνατότητες, απλά κάνει τη δουλειά του.

Ο Makinon 28mm f2.8 Auto είναι αρκετά καλός. Ψάχνοντας για έναν στο ebay θα τον βρει κανείς από 20 μέχρι 100€ ανάλογα με τη κατάστασή του. Το περίεργο είναι πως οι πλαστικές του επιφάνειες είναι από λευκό πλαστικό που βάφτηκε μαύρο (!;). Όταν είναι τελείως ανοιχτός, είναι μαλακότερος ακόμα κι από το μαξιλάρι μου! Από το 5.6 και μετά είναι οξύτατος.

Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε μια, να έχετε υπόψη τα εξής:

  1. Να μην έχει εμφανείς εκδορές και σπασίματα. Δεν είναι από εκείνες που αντέχουν στη κακομεταχείριση.
  2. Να μην έχουν κολλημένο καθρέπτη. Μπορεί να είναι απλά θέμα μπαταρίας, αλλά και κατεστραμμένων πηνίων επαναφοράς του.
  3. Προσπαθήστε να βρείτε μια μαζί με φακό. Θα σας έρθει φθηνότερα.
  4. Προσπαθήστε επίσης να έρχεται και με τη θήκη της. Δεν είναι δυσεύρετη και μόνη της κοστίζει αρκετά.

Περισσότερα γι’ αυτήν μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ. Τις οδηγίες χρήσης της μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ. Για αυτούς που έχουν μια χαλασμένη και θα ήθελαν να δοκιμάσουν να την επισκευάσουν μόνοι τους καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά εδώ. Βασικά, το τελευταίο site έχει ότι θα μπορούσε ποτέ να ζητήσετε για όλες τις ΟΜ φωτογραφικές μηχανές και τα παρελκόμενά τους.

Σε περίπτωση που το κλείστρο της δικής σας αρχίσει να κολλά το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά.

Μη διστάσετε λοιπόν! Αρπάξτε αυτή που ζαχαρώνετε εδώ και καιρό και να είστε σίγουροι πως θα σας εκπλήξει περισσότερο απ’ όσο περιμένατε! Καλές φωτογραφίσεις με την Olympus OM10.

Η Olympus OM10 δε θ' απογοητεύσει κανένα.

Η Olympus OM10 δε θ’ απογοητεύσει κανένα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: