Fed-1: Η Αρχή της Σοβιετικής Φωτογραφικής Βιομηχανίας

Fed-1, Η αρχή μιας ένδοξης φωτογραφικής ιστορίας

Fed-1, Η αρχή μιας ένδοξης φωτογραφικής ιστορίας

Είναι λεπτή, φινετσάτη, με ανάλαφρο κλείστρο και αντοχή από αυτές που χαρακτηρίζουν τα καλά προϊόντα της Σοβιετικής Φωτογραφικής Βιομηχανίας. Φέρνει πολύ στις Leica-II, αφού είναι ουσιαστικά κατ’ εικόνα αντίγραφό της. Μοιάζει πολύ με τη Zorki-1. Πόσο; Τόσο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εξαρτήματα από τη μια στην άλλη. Μόνο στα τελευταία κομμάτια παραγωγής υπήρξε διαφοροποίηση σε μερικά κομμάτια τους, αλλά κι εκεί πέρα από το λογότυπο τους χρειάζεται έμπειρο μάτι για να εντοπίσει τις αμυδρές διαφορές τους.

Η παραγωγή των Fed άρχισε προπολεμικά το 1934 και τερματίστηκε κάπου στα 1990 με τη παραγωγή των έντονα διαφοροποιημένων πλέον Fed από τις Leica. Το όνομά τους το πήραν από τον Felix Edmundovich Dzerzhinsky. Το όνομά του είχε δοθεί στην εργατική κομμούνα του Χάρκοβ της Ουκρανίας όπου ο διευθυντής της Anton Makarenko θεωρούσε άξια τη παιδική εργασία ως κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών και που αποφάσισε την αντιγραφή της Leica II.

Η παραγωγή της Fed-1 συνεχίστηκε μέχρι το 1955. Τότε αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της σχεδίασής τους από τις Leica και η ουσιαστική καινοτομία με πρώτη και καλύτερη τη Fed-2. Πολλές από τις Fed-1 δεν είχαν το λογότυπο Fed επάνω τους και πολλές από αυτές κατέληξαν ψεύτικες Leica με πλαστές χαράξεις στο επάνω μέρος τους. Άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός πως πολλές από τις ψεύτικες Leica κοστίζουν σήμερα πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις Leica.

Απλή στη κατασκευή της, έχει ότι μπορεί να περιμένει κανείς από μια σοβιετική τηλεμετρική. Αν έχει κανείς χρησιμοποιήσει μια Leica II τότε η Fed-1 δε θα τον ξενίσει καθόλου. Στο επάνω μέρος της κανείς θα βρει το κουμπί επανατύλιξης του φιλμ, τη “ψυχρή” υποδοχή του φλας (δεν υπάρχει υποδοχή για καλώδιο συγχρονισμού του), τον επιλογέα ταχύτητας του κλείστρου, το διακόπτη απεμπλοκής του κλείστρου για την επανατύλιξη του φιλμ, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, και το κουμπί προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου. Στη βάση του το κουμπί  προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου έχει το μετρητή του καρέ του φιλμ (όχι βέβαια, δεν είναι αυτόματης επαναφοράς).

Η σκόπευση γίνεται μέσα από δυο προσοφθάλμια. Το ένα στ’ αριστερά είναι το τηλεμετρικής εστίασης. Είναι αρκετά μικρό, όχι ιδιαίτερα φωτεινό και χρησιμοποιείται μόνο για την εστίαση. Το άλλο στα δεξιά είναι ένα απλό προσοφθάλμιο με μόνη λειτουργία τη σύνθεση του πλαισίου φωτογράφισης.

Στο πίσω μέρος της δεν υπάρχει τίποτα. Η πλάτη της δεν είναι αποσπώμενη. Το φιλμ φορτώνεται από κάτω με αφαίρεση της βάσης της.

Ο φακός της είναι ο ίδιος με αυτόν της Fed-2 που σας είχα δείξει πριν καιρό. Ο Fed-50, f/3,5 (ή αλλιώς Industar-10) είναι κούκλος, με καλές επιδόσεις (μη το συγκρίνεται με κανένα φακό χιλιάδων ευρώ) και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τ’ αποτελέσματά του είναι κάπως μαλακότερα από τον αντίστοιχο Elmar και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη λιακάδα, διαφορετικά θα καταγράψετε μπόλικη ασπρίλα στο φιλμ σας (ναι, δεν είναι πολλαπλών επιστρώσεων).

Το κλείστρο της είναι υφασμάτινο, και οι διαθέσιμες ταχύτητες είναι Β, 1/25, 1/50, 1/100, 1/250 και 1/500 του δευτερολέπτου. Η ταχύτητα 1/500 σ’ όλες αυτές φέρνει πιο κοντά στο 1/350. Είχα δει μερικές με επιλογέα ταχυτήτων με στάνταρντ τιμές 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 και 1/500, αλλά υποψιάζομαι πως είναι επιλογέας από κάποιο άλλο μεταγενέστερο μοντέλο καθώς δε βρήκα πουθενά αναφορές για τέτοιες ταχύτητες πάνω στις Fed-1.

Για τον απλό συλλέκτη είναι ακριβούτσικη με τιμή σώματος ν’ αρχίζει από τα 50€ και κάποια μοντέλα με ιδιαίτερες επιγραφές να πιάνουν ακόμα και μερικές χιλιάδες ευρώ. Οι πρώτες της σειράς είναι οι πιο σπάνιες και περιζήτητες (Fedka).

Περισσότερα γι’ αυτήν μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Τις οδηγίες χρήσης της μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.

Αν αγοράσετε μια, κατά 99% η τηλεμετρία της θα είναι απορυθμισμένη. Δείτε εδώ πως θα το διορθώσετε.

Επίσης, καλό θα ήταν να διαβάσετε αυτό. Είναι απλές οδηγίες για το πως να μη καταστρέψετε τη Zorki/Fed σας.

Καλές φωτογραφίσεις!

60 χρόνια μετά και ακόμα κρατά!

60 χρόνια μετά και ακόμα κρατά!

Advertisements

One thought on “Fed-1: Η Αρχή της Σοβιετικής Φωτογραφικής Βιομηχανίας

  1. Pingback: FED, άλλη μια σοβιετική τηλεμετρική του 1953. | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: