Zorki-4: Η Θρυλική Σοβιετική Τηλεμερική

My Zorky-4 with its Jupiter-8

Zorki-4, Η πανέμορφη θρυλική τηλεμετρική.

Ίσως η πιο θρυλική φωτογραφική μηχανή της Σοβιετικής βιομηχανίας. Κατασκευάσθηκε από τη ΚΜΖ και αποτελεί κοπιά της Leica II. Είναι από τις λίγες σοβιετικές, που χρησιμοποιούν τη μοντούρα Μ39 και πραγματικά μπορούν να δεχθούν τους L-mount φακούς των Leica.

Είναι πανέμορφη (αν κι επιμένω πως η Fed-2 είναι η ομορφότερη Σοβιετική τηλεμετρική), καλά ζυγισμένη, ιδιαίτερα ανθεκτική (μισό, μη τη πετάξετε κάτω) και είναι απόλαυση στη χρήση. Όπως σε σχεδόν όλες τις φωτογραφικές μηχανές όπου ολόκληρος ο μηχανισμός του κλείστρου είναι σε ζεύξη με το μηχανισμό προώθησης του φιλμ, πρέπει να οπλίσετε πρώτα και μετά να επιλέξετε τη ταχύτητα του κλείστρου. Διαφορετικά, στη χειρότερη περίπτωση θα αχρηστέψετε το κλείστρο και στη καλύτερη οι επόμενες τρεις τέσσερις πόζες δε θα έχουν σωστή έκθεση.

Είναι απλή, αλλά προσφέρει τα πάντα. Δεν έχει φωτόμετρο και αυτό για μένα είναι ένα από τα θετικά της καθώς ουσιαστικά δεν έχει τίποτα επάνω της που να φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου και δε χρειάζεται μπαταρίες για να λειτουργήσει.

Στο επάνω μέρος της θα βρείτε το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ με το διοπτρικό ρυθμιστή του προσοφθάλμιού της, την υποδοχή του φλας, τον επιλογέα ταχύτητας του κλείστρου με ταχύτητες Β, 1 δευτερόλεπτο μέχρι 1/1000 ου δευτερολέπτου, στη βάση του επιλογέα αυτού το διακόπτη επιλογής της ταχύτητας συγχρονισμού του φλας, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και το κόμβιο προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου.

Το κλείστρο της προσφέρει μια πληθώρα από επιλογές με ταχύτητες από 1 δευτερόλεπτο μέχρι 1/1000 του δευτερολέπτου. Άξιο προσοχής είναι πως η ταχύτητα 1/30 δεν είναι ανάμεσα στις 1/15 κι 1/60, αλλά μεταξύ του 1 και του Β. Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο βρήκα πως ο λόγος γι’ αυτή τη διάταξη είναι πως η 1/30 είναι βασισμένη σε ξεχωριστό μηχανισμό. Δε βρήκα όμως το γιατί.

Για το συγχρονισμό του φλας υπάρχει ένα δαχτυλίδι επιλογέας γύρω από τον επιλογέα ταχυτήτων του κλείστρου. Στη θέση Χ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η ταχύτητα 1/200 του δευτερολέπτου. Στη θέση Μ μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ταχύτητες από 1/50 ή αργότερες και υπάρχει βασικά για τη χρήση των light bulbs με αναλαμπές διάρκειας 1/50 η μακρύτερες.

Θα παρατηρήσατε πως σ’αυτό το δαχτυλίδι υπάρχει και μια τρίτη θέση σημαδεμένη ως 0. Μερικά παλιά σοβιετικά φλας είχαν το χαρακτηριστικό synchroregulator που ρύθμιζε τις καθυστερήσεις των αναλαμπών από 0 μέχρι 25 δευτερόλεπτα. Η θέση αυτή εξυπηρετεί φλας με αυτό το χαρακτηριστικό.

Μπροστά της θα βρείτε το μοχλό του αυτόματου χρονομετρητή και το κουμπί ενεργοποίησής του, την υποδοχή του καλωδίου για το συγχρονισμό του φλας και τα παράθυρα τηλεμετρίας της φωτογραφικής μηχανής.

Η μοντούρα της είναι M39 και μπορεί να δεχθεί όλους τους φακούς των Leica σειρά L. Πάντως δε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για να της φορέσετε ένα τόσο ακριβό φακό αφού ο Jupiter-8 σα κοπιά του Zeiss Sonar προσφέρει αρκετά καλύτερα αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος είναι 50 χιλιοστών με μέγιστο διάφραγμα το f/2 κι ελάχιστο το f/22. Μοναδικό μου παράπονο τ’ ότι δε διαθέτει στοπς για το διάφραγμα και η ρύθμισή του είναι ελεύθερη καθ’ όλο το εύρος. Φυσικά, όπως με όλους τους φακούς εκείνης της εποχής, καλό είναι στη λιακάδα να τον χρησιμοποιήσετε με παρασολέιγ διαφορετικά το μόνο που θα καταγράψετε στο φιλμ θα είναι flares.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους. Στην αγορά μιας να προσέξετε πολύ την εμφάνισή της καθώς μια κακομεταχειρισμένη θα είναι και προφανώς κατεστραμμένη. Αν βρεθείτε σε κάποιο παζάρι, δοκιμάστε πρώτα τις ταχύτητες γιατί κάποιος ανίδεος μπορεί κάλλιστα να τις έχει διαλύσει. Η τιμή ενός σώματος σε καλή κατάσταση κοστίζει από 25€ και ο μαύρος Μ39 Jupiter-8 από 30€. Αν θελήσετε να προσθέσετε φακούς μ’ εστιακές αποστάσεις διαφορετικές των 50 χιλιοστών θα χρειαστείτε και εξωτερικά προσοφθάλμια γιατί το δικό της εξυπηρετεί αποκλειστικά τα 50 χιλιοστά.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και δείγματα για τον Jupiter-8 θα βρείτε εδώ, κι εδώ.

Για τη Zorki-4 θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Κυρίες και Κύριοι, αυτή είναι η Zorki-4.

Zorki-4, Jupiter-8

Zorki-4, Η ανθεκτική τηλεμετρική με το μεταξένιο κλείστρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: