Zenit-3M: Από τις πρώτες Σοβιετικές reflex.

Zenit-3M, Ξεχωριστή με το δικό της τρόπο.

Zenit-3M, Ξεχωριστή με το δικό της τρόπο.

Μερικά χρόνια μετά τη κυκλοφορία της Zenit Krystall και τις επικρίσεις που επιδέχθηκε η σχεδίασή της, μερικοί την αποκαλούσαν τρακτέρ, η Zenit κυκλοφόρησε τη 3M. Είναι μια απλή SLR φωτογραφική μηχανή, χωρίς τίποτα ιδιαίτερο επάνω της. Παρ’ όλα αυτά, εκπλήσσει με τη ποιότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των φωτογραφιών της τραβηγμένων με το φακό Industar-50.

Ξαφνιάζει δε το χρήστη το γεγονός ότι ο καθρέπτης δεν είναι άμεσης επαναφοράς. Μετά από κάθε λήψη ο καθρέπτης μένει επάνω κλείνοντας το προσοφθάλμιο κι επανέρχεται σε θέση θέασης μέσα από το προσοφθάλμιο όταν οπλίζουμε ξανά το κλείστρο.

Όπως όλες οι Σοβιετικές φωτογραφικές μηχανές της εποχής είναι ολομεταλλική. Εντάξει, υπήρξαν και μερικές φτιαγμένες από βακελίτη, αλλά αυτές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι μαζεμένο το σώμα της με μικρές διαστάσεις και τα χειριστήρια της είναι ξεκάθαρα τοποθετημένα στο επάνω μέρος της. Από αριστερά προς τα δεξιά θα βρούμε το κόμβιο περιτύλιξης του φιλμ με τον “υπολογιστή” έκθεσης επάνω του, τον επιλογέα ταχύτητας του κλείστρου με ταχύτητες Β, και 1/30 μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου, το κουμπί για την επανατύλιξη του φιλμ, και φυσικά το μοχλό προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου με το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και τον μετρητή του καρέ του φιλμ πάνω σε αυτό.

Μπροστά από τη μηχανή θα βρείτε το χρονοδιακόπτη και το κουμπί ενεργοποίησής του, την υποδοχή καλωδίου για το συγχρονισμό του φλας  και τίποτ’ άλλο. Απλή καθ’  όλα της, αλλά κάνει μια χαρά αυτό που πρέπει.

Το προσοφθάλμιό της δεν είναι φυσικά τίποτα το ιδιαίτερο. Είναι αρκετά σκοτεινό, και είναι δύσκολο να εστιάσει κανείς με ακρίβεια σε συνθήκες όπου ο φωτισμός δεν είναι αρκετός.

Zenit-3M, Λεπτομέρια του φακού

Zenit-3M, Λεπτομέρια του φακού

Ο φακός της είναι άλλη ιστορία. Την αγόρασα με το γνωστό Industar-50. Δεν είναι φακός με ιδιαίτερες επιδόσεις, αλλά έχει χαρακτήρα και το αποτέλεσμα στις σωστά εκθεμένες φωτογραφίες εντυπωσιάζει με τη χαρακτηριστική ιδιαίτερη υπογραφή του. Το μέγιστό διάφραγμα του είναι f/3.5 και το ελάχιστο f/16 χωρίς να “κλειδώνει” ενδιάμεσα. Είναι απλός στη κατασκευή του και μπορείτε να τον κάνετε φύλο και φτερό μέσα σε 5 λεπτά. Σε συνθήκες έντονου φωτισμού καλό θα είναι να του φοράτε κουκούλα, διαφορετικά το flaring είναι το μόνο που θα καταγράψετε στο φιλμ.

Και ιδού τα περίεργα της μοντούρας της. Δοκίμασα να της φορέσω τον Industar-50 από τη Zenit-B μου. Ούπς! Δε βιδώνει! Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα πως η μοντούρα της είναι Μ39 και όχι Μ42! Δεν είχα ιδέα πως ο Industar-50 κυκλοφόρησε σε Μ39 και Μ42, νόμιζα πως ήταν Μ42. Δε βαριέσαι σκέφτηκα, θα δοκιμάσω τον Jupiter-8 που είναι ποιοτικότερος και πιο φωτεινός. Αμ, δε! Βίδωσε μια χαρά αλλά δεν εστιάζει με τίποτα! Μόνο στις κοντινές αποστάσεις (μακρο) μπορούσα να εστιάσω καθαρά. Μα τι στο καλό, δε παίρνει ούτε τους Μ42, ούτε τους Μ39;

Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω βρήκα πως η μοντούρα της είναι Μ39. Δε παίρνει όμως τους κλασσικούς Μ39 φακούς λόγω του ότι αυτοί είχαν φτιαχτεί για τηλεμετρικές, των οποίων το πίσω στοιχείο του φακού ήταν ποιο κοντά στο επίπεδο του φιλμ, ενώ σε αυτή βρίσκεται πιο μπροστά λόγω της ύπαρξης του καθρέπτη.

Όπως και να έχει οι επιλογές σας είναι λίγες. Οι φακοί που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι οι Mir 37mm f/2.8, Industar 50mm f/3.5, Helios 58mm f/2.0, Jupiter-9 85mm f/2.0, Jupiter-11 135mm f/3.5, Jupiter-6(;) 180mm f/2.8, Telear 200mm /5.6 και Tair-3 300mm f/4.5. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρκετά ακριβοί για ν’ αξίζει να τους συνδυάσετε με τη Zenit-3M.

Η διαδικασία λήψης μιας φωτο είναι η κλασσική για τις παλιές Σοβιετικές φωτογραφικές μηχανές. Οπλίζετε, επιλέγετε ταχύτητα κλείστρου (σημαντικό να γίνεται αυτό αφού οπλιστεί το κλείστρο!), εστιάζετε, κλείνετε το διάφραγμα και… Κλικ!

Παρ’ όλους τους περιορισμούς της, αποτελεί μια τίμια λύση και προσφέρει σίγουρα παραπάνω απ’ όσα θα δώσετε γι’ αυτήν. Τη δική μου την αγόρασα για 6 λίρες μαζί με το φακό της, το παρασολέιγ, τρείς σωλήνες επέκτασης και ένα λουρί μεταλλικό (σα καδένα).

Δεν έχω προλάβει ακόμα να τη δοκιμάσω. Θα σας ενημερώσω με δείγματα από το πρώτο φιλμ που θα δοκιμάσω μαζί της σύντομα.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο για το πως να τη κάνετε φύλο και φτερό είναι το ακόλουθο:

https://www.youtube.com/watch?v=6O8yi5VFJKI

Αυτή είναι η Zenit-3M.

Zenit-3M, Δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά τ' αποτελέσματά της ξεχωρίζουν

Zenit-3M, Δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά τ’ αποτελέσματά της ξεχωρίζουν

Μετά από παρακλήσεις βρήκα, σάρωσα κι ανέβασα τις οδηγίες χρήσης της στ’ αγγλικά εδώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: