Smena (Смена): Εργαλείο ή παιχνίδι;

Smena, μια απλή φωτογραφική μηχανή με χαρακτήρα

Smena, μια απλή φωτογραφική μηχανή με χαρακτήρα

Смена σημαίνει Νέα Γενιά. Όταν πρωτο-κυκλοφόρησε αποτέλεσε το πέρασμα των σοβιετικών φωτογραφικών μηχανών από τις ακριβές «επαγγελματικές» φωτογραφικές μηχανές, στις φτηνές και διαθέσιμες για το ευρύ κοινό. Είναι φτιαγμένη από βακελίτη με μερικά μόνο τμήματά της να είναι από αλουμίνιο. Στα χέρια, σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν είναι φωτογραφική μηχανή ή παιχνίδι.

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1953 μέχρι το 1960 από τις GOMZ και MMZ με συνολική παραγωγή 1,774,847 κομμάτια. Είναι απλή. Δε διαθέτει φωτόμετρο, αλλά ένα απλό υπολογιστή έκθεσης τυπωμένο πάνω στον μοχλό προώθησης του φιλμ. Είναι αρκετά σαφές κι αποτελεσματικό και κατά τη γνώμη μου κάτι που θα έπρεπε να έχουν όλες οι φωτογραφικές μηχανές δίχως λειτουργία αυτόματης έκθεσης ή κάποιου σχετικού αυτοματισμού.

Smena, το επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής.

Smena, το επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής.

Στο επάνω μέρος της θα βρείτε την υποδοχή του φλας (είναι ψυχρή), το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, το μετρητή του καρέ του φιλμ και το μοχλό προώθησης του φιλμ. Ο μετρητής του καρέ του φιλμ δεν είναι αυτόματης επαναφοράς και θα πρέπει να τον επαναφέρετε χειροκίνητα κάθε φορά που αλλάζετε φιλμ.

Το προσοφθάλμιο είναι απλό και δε παρέχει καμιά πληροφορία στο χρήστη. Τα χειριστήρια της έκθεσης βρίσκονται πάνω στο φακό. Ο φακός είναι ένας Triplet των 45χιλιοστών και μεγίστης φωτεινότητας f/4.5. Δεδομένου πως δεν είναι μονο-οπτική ή τηλεμετρική η φωτογραφική μηχανή, ο χρήστης εστιάζει με zone focusing. Το μικρό τμήμα του περιστρέφεται για να εστιάσει. Μπροστά υπάρχει ένας δακτύλιος για τη ρύθμιση του διαφράγματος με τιμές από f/4.5 μέχρι f/16. Δεν κλειδώνει σε θέσεις, αλλά κινείται ελεύθερα καθ’ όλο το εύρος.

Πίσω από το φακό υπάρχει ένα δαχτυλίδι για τη ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου. Το περίεργο εδώ είναι πως στη δική μου οι τιμές είναι από 1/8 μέχρι 1/200 του δευτερολέπτου και στο διαδίκτυο παντού αναφέρεται πως οι διαθέσιμες ταχύτητές της είναι από 1/10 μέχρι 1/200 και Β. Αμέσως πίσω από το δαχτυλίδι αυτό θα βρείτε το μοχλό του αυτόματου χρονομέτρου και εκείνο οπλισμού του κλείστρου. Όπως καταλαβαίνετε, στη Smena θα πρέπει να προωθήσετε το φιλμ μ’ ένα μοχλό και μ’ ένα άλλο να οπλίσετε το κλείστρο.

Smena, Το φόρτωμα το φιλμ είναι άλλη ιστορία...

Smena, Το φόρτωμα το φιλμ είναι άλλη ιστορία…

Το φόρτωμα του φιλμ είναι μεγάλη ιστορία! Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα φιλμ και δυο θήκες. Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Θα καταλάβετε περισσότερα βλέποντας το βίντεο αυτό:

Δεν δοκίμασα ακόμα κάποιο φιλμάκι σ’ αυτή. Αμφιβάλω αν θα το κάνω ποτέ. Όχι πως αμφιβάλω για το αν δουλεύει κι αν βγάζει ποιοτικές φωτό (το δεύτερο δε θα το συζητούσα), αλλά έχω άλλες αγαπημένες φωτογραφικές μηχανές στη συλλογή μου για δοκιμή.

Δε θα πρότεινα σε κανένα να την αγοράσει παρεκτός κι αν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο και αυτή εμπίπτει στα χώρια του εν λόγω ενδιαφέροντος. Είναι κακομούτσουνα όμορφη και ανάλαφρη.

Πως απόκτησα αυτήν εδώ; Δε την αγόρασα. Ποτέ δεν με είχε ελκύσει η εμφάνισή καμιάς της σειράς. Κάποτε ένας γνωστός μου, μου ζήτησε να του δώσω μια Canon EOS 5 που είχα. Δεν την αντάλλαξα φυσικά μόνο με αυτήν εδώ, αλλά με μια ντάνα από παλιές φωτογραφικές μηχανές, μέσα στην οποία ήταν αυτή εδώ, μια Moskva-4 και μια Iskra-2. Προφανώς δεν γνώριζε το τι είχε. Άξιζε το κόπο μιας και η Canon EOS 5 μπορεί να βρεθεί ξανά εύκολα και σε χαμηλές τιμές ενώ η Moskva-4 και ιδιαίτερα η σπάνια Iskra-2 πιάνουν μερικές φορές αστρονομικά ποσά. Θα σας τις εκθέσω κι αυτές στο κοντινό μέλον.

Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.

Το εγχειρίδιό της δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να το βρω πουθενά. Θα πρέπει να είναι ποιο σπάνιο κι από την ίδια τη φωτογραφική μηχανή. Είναι απλή όμως κι έτσι δε πρόκειται να προβληματίσει κανένα με το χειρισμό της.

Κυρίες και Κύριοι ιδού η Smena.

Smena, Όμορφη, μ' ένα τελείως δικό της τρόπο.

Smena, Όμορφη, μ’ ένα τελείως δικό της τρόπο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: