Canon Canonet QL19: Μια άξια τηλεμετρική της Canon

Canon Canonet QL19

Canon Canonet QL19

Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει κομψή. Αυτό όμως μόνο σύμφωνα με τα κριτήρια της δεκαετίας του 60’. Είναι μεγάλη, η μάλλον αρκετά πλατιά, βαριά με σχεδόν καμιά λεπτομέρεια στο σώμα της. Τα πάντα βρίσκονται πάνω στο φακό.

Η Canon Canonet QL19 κυκλοφόρησε το 1965, λίγο μετά τη Canon Canonet QL17 και με χαμηλότερη τιμή κατά 3000 γιέν. Η βασική διαφορά της από τη Canon Canonet QL17 είναι ο φακός της που είναι φωτεινότητας f/1.9 αντί f/1.7 και ο αριθμός των στοιχείων του, πέντε στοιχεία σε τέσσερις ομάδες αντί έξι σε πέντε ομάδες. Έχει μεγαλύτερη διακριτικότητα από αυτόν της QL17 αλλά μειωμένο κοντράστ. Κατά τ’ άλλα είναι ολόιδιες.

Canon Canonet QL19, QL - Quick Loading

Canon Canonet QL19, QL – Quick Loading

Η ένδειξη QL είναι ενδεικτική της πατέντας της Canon για τη γρήγορη φόρτωση του φιλμ. Όντως είναι αποτελεσματική. Τοποθετείτε το φιλμ στη μηχανή, τραβάτε τη γλώσσα του μέχρι τον μηχανισμό στα δεξιά, κλείνετε τη πλάτη και αυτό ήταν.

Το προσοφθάλμιό της είναι απλό. Διαθέτει ένα φωτεινό πλαίσιο τ’ οποίο κινείται κατά την εστίαση για να διορθώσει τα σφάλματα παράλλαξης και στο επάνω μέρος τη τιμή του διαφράγματος που έχει επιλεχθεί από τη φωτογραφική μηχανή κατά την αυτόματη έκθεση. Στο διαδικτυακό τόπο της Canon αναφέρει πως αυτές οι ενδείξεις είναι στο κάτω μέρος. Δε ξέρω αν είναι απλά λάθος ή η δική μου έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Το προσοφθάλμιό της φυσικά διαθέτει τηλεμετρική διπλή εικόνα ως βοήθημα για την εστίαση. Δεν είναι ιδιαίτερα καθαρή, αλλά κάνει τη δουλειά της. Να τονίσω εδώ πως στις χαμηλού κόστους τηλεμετρικές, το καλύτερο προσοφθάλμιο το έχω πετύχει στη σοβιετική Sokol-2.

Canon Canonet QL19, Γενική άποψη της φωτογραφικής μηχανής

Canon Canonet QL19, Γενική άποψη της φωτογραφικής μηχανής

Το σώμα της όπως είπαμε είναι λιτό. Στο επάνω μέρος της θα βρείτε το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ, την υποδοχή του φλάς (είναι ψυχρή, υπάρχει όμως υποδοχή x-sync στο σώμα μπροστά), το μοχλό προώθησης του φιλμ κι οπλισμού του κλείστρου, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και τον μετρητή του καρέ του φιλμ. Ο μετρητής του καρέ του φιλμ είναι αυτόματος και επαναφέρεται αυτόματα όταν ανοίγει η πλάτη.

Ο μοχλός επανατύληξης του φιλμ σηκώνεται, αλλά όχι για ν’ ανοίξει η πλάτη αλλά για να βοηθήσει απλά στην άνετη τοποθέτηση του φιλμ. Η πλάτη ανοίγει τραβώντας ένα διακόπτη στο κάτω μέρος του σώματος.

Κάτω από τη φωτογραφική μηχανή θα βρείτε την υποδοχή για το τρίποδο, το κουμπί απεμπλοκής του κλείστρου για την επανατύλιξη του φιλμ και την υποδοχή για τη μπαταρία. Η μπαταρία που δέχεται είναι η υδραργύρου των 1.3 βολτ. Πιστεύω πως θα δουλεύει μια χαρά και με αυτές των 1.4 βολτ με τον απλό αντάπτορα χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στη έκθεση. Θα πρέπει όμως να το δοκιμάσω για να σας πω. Να σημειωθεί πως η QL19 δε διαθέτει κάποιο τρόπο ένδειξης της κατάστασης της μπαταρίας.

Canon Canonet QL19, Λεπτομέρειες στο φακό της

Canon Canonet QL19, Λεπτομέρειες στο φακό της

Μπροστά της είναι φυσικά ο φακός της. Εκεί βρίσκονται σχεδόν όλα τα χειριστήριά της. Είναι σχετικά γρήγορος με μέγιστο διάφραγμα το f/1.9 κι ελάχιστο το f/16. Στο εμπρός μέρος του θα δείτε και το παράθυρο του φωτόμετρού του. Είναι τύπου CdS και το εύρος φωτομέτρησής του είναι από EV 2.5 μέχρι 19 σε ISO 100. Πάνω στο φακό θα βρείτε και τον επιλογέα της ταχύτητας του φιλμ με τιμές από ISO 25 μέχρι 400. Παραδίπλα θα βρείτε το μοχλό αυτόματης χρονομέτρησης και ακριβώς δίπλα του ένα μοχλό ο οποίος σας επιτρέπει να επιλέξετε ταχύτητες μικρότερες του 1/15 του δευτερολέπτου. Ενδιαφέρον, συμφωνείτε;

2014-07-23: Τελικά συμβαίνει το εξής έξυπνο. Ανάλογα με την ευαισθησία του φιλμ που επιλέγετε αλλάζει και το εύρος ζεύξης του φωτόμετρου.  Το δαχτυλίδι επιλογών ταχυτήτων του κλείστρου “μπλοκάρει” στα όρια του εύρους αυτού. Ο μοχλός λοιπόν σας επιτρέπει να επιλέξετε μια από τις ταχύτητες έξω από το εύρος αυτό, χωρίς φωτομέτρηση και αυτόματο διάφραγμα φυσικά.

Πάνω στο φακό υπάρχουν τρία δαχτυλίδια. Το πρώτο έχει τις επιλογές της ταχύτητας του κλείστρου με τιμές από 1 δευτερόλεπτο μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου και Β. Για να επιλέξετε ταχύτητες μικρότερες από αυτή του 1/15 του δευτερολέπτου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μοχλό που αναφέραμε παραπάνω. Πάνω σε αυτό το δαχτυλίδι υπάρχουν δυο κόκκινα βέλη που καταδεικνύουν το εύρος ταχυτήτων 1/4 μέχρι 1/60. Υποψιάζομαι πως αφορούν τις ταχύτητες συγχρονισμού του φλας.

Το δεύτερο δαχτυλίδι έχει τις επιλογές τιμών διαφράγματος. Εκεί υπάρχει και η αυτόματη λειτουργία, δηλαδή η φωτογραφική μηχανή λειτουργεί αυτόματα με προτεραιότητα κλείστρου, εσείς επιλέγετε τη ταχύτητα του κλείστρου κι αυτή τη τιμή του διαφράγματος.

Το τρίτο δαχτυλίδι είναι αυτό της εστίασης. Είναι πολύ βολικό, ομαλό στην εστίαση, γρήγορο αλλά και ακριβές και μπορείτε να εστιάζετε άνετα με το δάχτυλο του αριστερού σας χεριού χωρίς ν’ αποσπά τη προσοχή μας από το προσοφθάλμιο.

Το κλείστρο είναι πίσω από το φακό. Είναι τύπου Copal (SV) και είναι πλήρως μηχανικό. Αργότερα η Canon το αντικατέστησε στις επόμενες QL19 με το Seiko τ’ οποίο αν και αρκετά πιο μαλακό και ήσυχο είναι απόλυτα ηλεκτρονικό και δε δουλεύει χωρίς μπαταρία.

Να σημειωθεί πως οι μετέπειτα εκδόσεις των QL17 και QL19 ήταν μικρότερες σε διαστάσεις και σε βάρος.

Όσοι θελήσουν ν’ αποκτήσουν μια, θα τη βρουν σε τιμές αναλόγως της κατάστασής της από 30 μέχρι 100€. Δεν είναι σπάνιες, αλλά θα πρέπει να είναι καλομεταχειρισμένες και με το ευαίσθητο κλείστρο τους απόλυτα λειτουργικό.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε γι’ αυτήν εδώ κι εδώ. Δε θα βρείτε πουθενά το εγχειρίδιό της. Αυτό της QL17 G-III και της QL19-GIII θα σας καλύψει μερικώς, αλλά οι διαφορές τους με τη QL19 είναι μεγάλες.

Είναι αναμφίβολα μια ποιοτική τηλεμετρική φωτογραφική μηχανή. Αν δεν είχα κι άλλες εξίσου ικανές ή και ικανότερες στη συλλογή μου αυτή θα γινόταν η αγαπημένη μου. Προτιμώ όμως σε αυτή τη κατηγορία τη Yashica Electro 35 GTn μου, όχι για το μεγαλύτερο γυαλί της (1.7 αντί 1.9), αλλά γιατί είναι ελαφρύτερη και απλούστερη στο χειρισμό της. Γενικά όμως η αγαπημένη μου τηλεμετρική είναι η Fed-2 με τον Fed-50 φακό της και αυτό όχι τόσο για τη ποιότητα των φωτογραφιών της, αλλά για το μέγεθός της και την εμφάνισή της (με μαζεμένο το φακό της είναι κατά πολύ ποιο εύκολο να τη μεταφέρεις από τη QL19. Πάντως είναι μια αξιόλογη τηλεμετρική με αρκετά ποιοτικό φακό και πλούσια σε χαρακτηριστικά.

Canon Canonet QL19, Άλλη μια όμορφη τηλεμετρική από την Ιαπωνία

Canon Canonet QL19, Άλλη μια όμορφη τηλεμετρική από την Ιαπωνία

Advertisements

2 thoughts on “Canon Canonet QL19: Μια άξια τηλεμετρική της Canon

  1. Θα ηθελα να σε ρωτησω για Canon QL 17 τι γνωμη εχεις ; Ειναι στο ιδιο στυλ με την Olympus 35 rc ;Ποια υπερεχει πιστευεις και αν αξιζει να αγορασω μια απο τις δυο .Ευχαριστω!!

    • Η Olympus 35RC είναι πολύ καλύτερη. Μπορεί να μη φορά φακό 1.7 αλλά είναι μικροσκοπική, δουλέυει μια χαρα χωρίς τις μπαταρίες και είναι κάμποσο μικρότερη από τη Canon. Από πλευράς ποιότητας στη φωτό ο Zuiko μ’ αρέσει περισσότερο.

      Να έχεις υπόψην σου πως υπάρχουν δυο εκδόσεις QL17. Η πρώτη με το Copal κλειστρο και η μεταγενέστερη QL17III με το Seiko κλείστρο. Η πρώτη δουλεύει σε όλες τις ταχύτητες χωρίς μπαταρία ενώ η δεύτερη χρειάζεται οπωσδήποτε μπαταρίες και μάλιστα τις PX625 των 1.35V για να δουλέψει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: