Olympus XA2: Η Οικονομική ΧΑ…

Olympus XA2, για να δούμε, θα καταφέρει να εντυπωσιάσει;

Olympus XA2, για να δούμε, θα καταφέρει να εντυπωσιάσει;

Τις φωτογραφικές μηχανές της σειράς ΧΑ της Olympus δε τις συμπάθησα ιδιαίτερα ποτέ. Πες τ’ ότι θυμίζουν κάπως άλλες μικρές, πες τ’ ότι το κλείστρο τους είναι τελείως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο (φαντάζομαι πως σας είπα για τη κρίση που μ’ έχει πιάσει για τα μηχανικά…) και γενικότερα κάτι που δε μπορώ να προσδιορίσω με κρατούσαν τόσο καιρό μακριά από αυτές και ειδικά από τη ΧΑ2 που εν ολίγοις είναι μια ΧΑ χωρίς τη τηλεμετρία.

Θα μου πεις μετά απ’ όλα αυτά πως σου έκατσε η ΧΑ2; Πρόσφατα, σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι μου στις Βρυξέλες επισκέφτηκα το περίφημο παζάρι της στη κάτω μεριά της πόλης (Place du Jeu de Balle). Βρήκα εντυπωσιακά πράγματα εκεί, αλλά λίγα μπορούσα να κουβαλήσω πίσω. Μες την υγρασία της πρωινής βροχής πήρε το μάτι μου αυτή τη φωτογραφική μηχανή. Ήταν μαζί με το Α11 φλασάκι της και ρώτησα το μάστορα πόσο. Μου έδειξε 5 δάχτυλα (δε γνωρίζουν από την «ανοιχτή παλάμη» εκεί) κι εκεί που ετοίμαζα ένα τάλιρο μου έγραψε σ’ ένα χαρτί 50€. Χαμογέλασα και έκανα να φύγω όταν με τράβηξε από το μανίκι και μου έγνεψε «εντάξει, 5€». Καταλαβαίνεται πως δε μπόρεσα ν’ αντισταθώ και τα έδωσα χωρίς να το σκεφτώ καν. Όλη την υπόλοιπη μέρα το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το αν θα δούλευε ή όχι. Στο ξενοδοχείο τη πέταξα καλοτυλιγμένη σε μια πετσέτα μες τη βαλίτσα και την έκανα για τη δουλειά.

Μόλις γύρισα στην Αθήνα, ξεπακετάρισα και το πρώτο πράγμα με τα’ οποίο ασχολήθηκα ήταν ο καθαρισμός και οι δοκιμές της. Ευχάριστη έκπληξη τ’ ότι η φωτογραφική μηχανή δουλεύει άψογα. Το φλασάκι όμως δεν ήταν και τόσο τυχερό. Η μπαταρία είχε τρέξει και τα υγρά της είχαν καταστρέψει το ηλεκτρικό κύκλωμά του. Δεδομένου ότι δε κρατώ χαλασμένα πράγματα που δεν επισκευάζονται, το πέταξα.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τη μικρούλα είναι θετικές. Είναι μικρή και αρκετά αθόρυβη. Ανοίγοντας το κάλυμμα του φακού ενεργοποιείται η φωτογραφική μηχανή. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως είναι ενεργοποιημένη. Στο προσοφθάλμιο είδα που άναβε ένα πράσινο φωτάκι. Στην αρχή υπέθεσα πως ήταν ενδεικτικό της λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής, αργότερα τρόμαξα όταν είδα πως δεν άναβε νομίζοντας πως τα 5€ που έδωσα έφταναν να με πάνε μέχρι εδώ κι αργότερα έμαθα πως το πράσινο φωτάκι είναι προειδοποίηση πως η ταχύτητα του κλείστρου είναι μικρότερη από 1/30 του δευτερολέπτου! Μα καλά όλοι προειδοποιούν με χρώμα κόκκινο ή πορτοκαλί αυτή εδώ γιατί το κάνει με χρώμα πράσινο. Ίσως να είναι θέμα Ιαπωνίας καθώς σ’ ένα από τα ταξίδια μου στο Τόκυο θυμάμαι προειδοποιητικά σήματα με πράσινο χρώμα.

Ο φακός της είναι ένας D Zuiko. To D σημαίνει πως αποτελείτε από τέσσερα στοιχεία. Πως τα χώρεσαν εκεί είναι άλλο θέμα, είναι πάντως άξιο θαυμασμού. Η μέγιστη φωτεινότητά του είναι f/3.5 κι εστιάζεται μ’ ένα μοχλό στ’ αριστερά του. Η εστίαση είναι zone focus και δε παρέχονται πληροφορίες γι’ αυτή στο προσοφθάλμιο. Κάτω από το φακό υπάρχει ο επιλογέας της ευαισθησίας του φιλμ με τιμές από 25 μέχρι 800 (ASA). Κάτω από αυτόν υπάρχει ο διακόπτης ενεργοποίησης του φλας και πάνω από το φακό η οπή του φωτόμετρου της φωτογραφικής μηχανής.

Olympus XA2, το κάτω μέρος της φωτογραφικής μηχανής

Olympus XA2, το κάτω μέρος της φωτογραφικής μηχανής

Στη βάση της θα βρείτε το διακόπτη δοκιμής της μπαταρίας και χρονομετρητή, το κουμπί ελευθέρωσης του φιλμ για επανατύλιξη και την υποδοχή τριπόδου.

Στο επάνω μέρος της θα βρείτε το μετρητή του καρέ, το κόκκινο πλήκτρο ενεργοποίησης του κλείστρου και το μοχλό επανατύλιξης του φίλμ.

Το κλείστρο της έχει ταχύτητες από 2 δευτερόλεπτα μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου και είναι απόλυτα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Χωρίς μπαταρία δεν είναι δυνατή η ενεργοποίησή του.

Λιτή λοιπόν η μικρή. Μικρό μέγεθος, ήσυχο κλείστρο και καθ’ όσα λέγονται αρκετά ποιοτική στις φωτό. Μένει τώρα να έρθει η σειρά της και να τη δοκιμάσω μ’ ένα φτηνό φιλμ.

Περισσότερα για την Olympus XA2 μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ, και το εγχειρίδιό της μπορείτε να το βρείτε φυσικά εδώ.

Κυρίες και κύριοι ιδού η Olympus XA2.

Olympus XA2

Olympus XA2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: