Canon F-1, Η Σκληροτράχηλη Mαμά της F-1N

Canon F-1, Επιβλητική με ιδιαίτερη αισθητική και χαρακτήρα.

Canon F-1, Επιβλητική με ιδιαίτερη αισθητική και χαρακτήρα.

Θυμάστε την υπέροχη Canon F-1N; Δεν υπήρχε περίπτωση λοιπόν να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητη η μαμά της, η καθ’ όλα υπέροχη F-1!

Είναι απόλυτα μηχανική! Παίρνει μια μπαταρία αλλά ίσα-ίσα για να θέσει σε λειτουργία το φωτόμετρό της. Είναι στιβαρή και ταυτόχρονα κούκλα και ντελικάτη, πλούσια σε χαρακτηριστικά διαθέσιμα κάτω από όλες τις συνθήκες χωρίς κανένα περιορισμό. Αποτελεί τη πρώτη αξιόλογη προσπάθεια της Canon να προσφέρει μια δυνατή λύση στους επαγγελματίες φωτογράφους και τη πρώτη Canon φωτογραφική μηχανή που δεχόταν τους καινούργιους τότε φακούς με τη breech lock μοντούρα που αντικατέστησαν τη σειρά FL και αργότερα αντικαταστάθηκαν από τους φακούς με την FDn μοντούρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της συνοδεύτηκε από μια ιδιαίτερα αξιόλογη σειρά φακών και περιφερειακών που τη κατέστησαν τη κορυφαία επιλογή για κάθε είδους επαγγελματικής φωτογράφισης.

Η σχεδίασή της ήταν εκ νέου ξεχωριστή και δε βασίστηκε σε κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Γνώμονας στη κατασκευή της ήταν η δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής πλούσιας σε χαρακτηριστικά και ιδιαίτερης αντοχής σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε θερμοκρασίες από -30 μέχρι 160 βαθμούς κελσίου (αν αντέξει το φιλμ φυσικά) και το ακριβέστατο κλείστρο της δε θα παραπονεθεί πριν από 100,000 κλικ. Δεν είναι τυχαίο που στο ebay θα βρείτε μια πληθώρα από F-1 χιλιο-χτυπημένες , αλλά σε απόλυτα λειτουργική κατάσταση.

Τα τμήματα που απαρτίζουν μια Canon F-1

Τα τμήματα που απαρτίζουν μια Canon F-1

Αξίζει ν’ αναφέρουμε εδώ πως η Canon F-1 αποτελείται από 10,000 κομμάτια (ναι, καλά διαβάσατε) και παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλη τη πολυπλοκότητα της κατασκευής της  η αξιοπιστία της είναι απαράμιλλη. Ήταν μάλλον δεδομένο, αφού με την F-1 η Canon ήθελε να κονταροχτυπηθεί ευθέως με τη Nikon στο τομέα των high-end φωτογραφικών μηχανών.

Το κλείστρο της με ταχύτητες από Β μέχρι 1/2000 του δευτερολέπτου, όλες μηχανικές, είναι σχεδόν αθόρυβο και αρκεί λίγη πίεση στο κουμπί απελευθέρωσής του για να το ενεργοποιήσει.

Λεπτομέριες της Canon F-1

Λεπτομέριες της Canon F-1

Σε μια τυπική F-1 με το σύνηθες πρίσμα της θα βρείτε επάνω το μετρητή των καρέ, το μοχλό προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και το μοχλό κλειδώματός του κάτω από αυτόν, τον επιλογέα της ταχύτητας του κλείστρου και της ευαισθησίας του φιλμ , το πρίσμα, το παράθυρο φωτισμού των πληροφοριών του προσοφθάλμιου, το μοχλό επανατύλιξης του φιλμ και το κουμπί ασφάλειάς του.

Στο πίσω μέρος δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο πέρα από τη θέση για την υπενθύμιση του φιλμ που χρησιμοποιείται. Μπροστά, θα βρείτε την υποδοχή για τη ζεύξη του Servo EE Finder και το μοχλό για το stop down του φακού και το χρονομετρητή.

Η αίσθηση στα χέρια του φωτογράφου είναι εκπληκτική. Με επιβλητικό βάρος που αντικατοπτρίζει τη ποιότητα κατασκευής της αλλά χωρίς να είναι υπερβολικό, και με τα χειριστήριά της τέλεια τοποθετημένα είναι ευχάριστη στη χρήση χωρίς να δημιουργεί προβλήματα ή άγχος στο χρήστη της.

Canon F-1, Αντοχή χωρίς θυσίες στη ποιότητα

Canon F-1, Αντοχή χωρίς θυσίες στη ποιότητα

Η μπαταρία που θα χρειαστείτε για να χρησιμοποιήσετε το φωτόμετρό της είναι η PX625 που δε κυκλοφορεί πια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια Wein, ή μια μπαταρία για ακουστικά βαρηκοΐας των 1,4 Volts με μια μικρή απόκλιση στη φωτομέτρηση, ή μια μπαταρία των 1,5 Volts αλλά με σοβαρές αποκλίσεις στη φωτομέτρηση. Να σημειωθεί πως λόγω της κατασκευής του φωτόμετρου, μπαταρίες με τάση μεγαλύτερη 1.35 Volts σε καταστάσεις με εντονότερο φωτισμό η απόκλιση στη φωτομέτρηση θα είναι μεγαλύτερη.

Αν αποφασίσετε ν’ αποκτήσετε μια να έχετε υπόψη τα εξής:

  • Για μια σε άριστη κατάσταση θα δώσετε από 100€ και πάνω.
  • Αν και χτυπημένη θα δουλεύει. Αν σας ενδιαφέρει και η οπτική κατάστασή της δώστε κάτι παραπάνω και πάρτε μια καλή. Διαφορετικά θα σας πάει ο κούκος αηδόνι αγοράζοντας μεμονωμένα τμήματά της (το στάνταρντ πρίσμα για παράδειγμα θα το βρείτε από 60€ και πάνω).
  • Θα χρειαστεί ν’ αλλάξετε το αφρώδες υλικό που απορροφά τη κρούση του καθρέπτη κάτω από το πρίσμα. Είναι εύκολο με κόστος μηδέν.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Φυσικά, είναι διαθέσιμο και το εγχειρίδιο επισκευής από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Canon F-1 θα βρείτε στον καταπληκτικό διαδικτυακό τόπο του Photographic Community of Malaysia. Ακόμα περισσότερες λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε γι αυτήν εδώ (μετάφραση στ’ Αγγλικά). Δε νομίζω να χρειαστείτε τίποτ’ άλλο γι’ αυτήν.

Η δική μου F-1 είναι από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν. Αγόρασα το σώμα της από το ebay αντί του ποσού των 130€. Ο φακός που της έβαλα είναι ο 1.8 S.C. της Canon με την FD μοντούρα. Θα παρατηρήσατε φαντάζομαι το συλλεκτικό καπάκι του με το λογότυπο της εταιρείας ως επίσημο χορηγό του παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου του 1978. Κουκλί δε συμφωνείτε; Τα strap lungs τα έβγαλα προκειμένου να μη χαράξουν το σώμα.

Αν σκέφτεστε ν’ αποκτήσετε μια, μη διστάσετε. Θα την απολαύσετε και με το παραπάνω.

Canon F-1, Φτιαγμένη για να κρατήσει μια ζωή!

Canon F-1, Φτιαγμένη για να κρατήσει μια ζωή!

Advertisements

3 thoughts on “Canon F-1, Η Σκληροτράχηλη Mαμά της F-1N

  1. Pingback: Canon F-1 (Old): Ξανά στα βασικά (προχωρημένα όμως) | .: Φωτογραφία :.

  2. την εχω και εγω την F1 απο τον πατερα μου και ειναι πραγματικα καταπληκτικη μηχανη… μετα απο 25 χρονια και εβγαλε φωτογραφιες λες και ηταν καινουρια…

    • Είναι όντως καταπληκτική! Μ’ αρέσει που είναι 100% μηχανική και που το κεντρικά ζυγισμένο φωτόμετρό της τα βγάζει πέρα σε συνθήκες που άλλες απλά δε θα έκαναν τίποτα.
      Φοβερός συνδιασμός με τον 50mm 1.4 SSC (τον παλιό με τη breech lock μοντούρα)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: