FED-2 (ФЭД-2), Ίσως η Ομορφότερη Σοβιετική Τηλεμετρική

Fed-2, Η Πανέμορφη Τηλεμετρική

Fed-2, Η Πανέμορφη Τηλεμετρική

Λίγες μέρες μετά την απόκτηση της FED-3 μου  είδα τη FED-2 και συνειδητοποίησα πως έπρεπε πάση θυσία να αποκτήσω τουλάχιστον μια. Αναμφίβολα αποτελεί από τις ομορφότερες αν όχι την ομορφότερη Σοβιετικές τηλεμετρικές που κατασκευάστηκαν ποτέ!

Όπως το έθεσε πολύ όμορφα ο Stephen Rothery, η FED-2 είναι μια κορυφαία τηλεμετρική που συνδύασε το κλείστρο της Leica, το τηλεμετρητή των 67 χιλιοστών της Contax και το φόρτωμα του φιλμ της Contax σ’ ένα κορυφαίο πακέτο: “Soviet FED 2, the Penultimate Rangefinder … a combination of Leica shutter, Contax 67mm rangefinder, Contax film loading and superb packaging. It is in some respects a copy of a Leica II and IIIG. It even has that familiar shape and feel of a screw thread Leica. The superb viewfinder was possibly taken from the Leica IIIG. This camera has taken everything that was good about German pre-war cameras and created an unknown timeless classic which is in a league of it’s own.”

Κατασκευάστηκε από τη FED κατά τη περίοδο 1955 μέχρι 1970 για 1,632,600 κομμάτια. Είναι ολομεταλλική, με εξαιρετικό φινίρισμα και κάλυψη από βουλκανίτη. Αν πετύχετε κάποια με άλλο υλικό τότε να ξέρετε πως της το άλλαξαν μεταγενέστερα κι ότι δεν είναι η δική της «φορεσιά». Είχε κυκλοφορήσει όμως με βουλκανίτη χρώματος κόκκινου, πράσινου και μπλε.

Κυκλοφορήσαν πολλές εκδόσεις της FED-2 με σχεδιαστικές μικροδιαφορές με εξαίρεση τη τελευταία που μοιάζει περισσότερο με τις τελευταίες FED-3. Οι πρώτες κυκλοφόρησαν με το φακό FED των 50 χιλιοστών και μέγιστου διαφράγματος 3.5. Μεταγενέστερα κυκλοφόρησαν με το φακό Industar-26M των 50 χιλιοστών επίσης και μέγιστου διαφράγματος f/2.8. Προσωπικά προτιμώ το φακό FED. Μπορεί να μην είναι τόσο φωτεινός όσο ο Industar-26M και το ίδιο οξύς, αλλά εμφανισιακά είναι κούκλος τόσο στη παρατεταμένη θέση όσο και στη μαζεμένη προσδίνοντας μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση στο αρκετά λεπτό σώμα της.

Fed-2, Λεπτομέρεια του φακού σε πλήρη ανάπτυξη.

Fed-2, Λεπτομέρεια του φακού σε πλήρη ανάπτυξη.

Fed-2, Ο Φακός μαζεμένος μαζί με το υπέροχο καπάκι του

Fed-2, Ο Φακός μαζεμένος μαζί με το υπέροχο καπάκι του

Στο επάνω μέρος της από τα δεξιά προς τ’ αριστερά θα βρείτε το κόμβιο οπλισμού του κλείστρου και προώθησης του φιλμ μαζί με το μετρητή των καρέ του φιλμ, το κόμβιο επιλογής ταχύτητας του κλείστρου με τιμές από Β μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου, τη ψυχρή υποδοχή φλας, το κόμβιο περιτύλιξης του φιλμ και το μοχλό ρύθμισης του προσοφθάλμιου. Προσωπικά προτιμώ αυτή τη σχεδίαση γιατί στις μεταγενέστερες όπου η ρύθμιση του προσοφθάλμιου γινόταν πάνω στο ίδιο το προσοφθάλμιο από το εξόγκωμα του υπήρχε ο κίνδυνος να χαραχτούν τα γυαλιά μου.

Στο πίσω μέρος πέρα από το προσοφθάλμιο δε θα βρείτε τίποτ’ άλλο. Μπροστά θα βρείτε τα παράθυρα του τηλεμετρητή και του προσοφθάλμιου κι αν αποκτήσατε κάποια από τις μεταγενέστερες εκδόσεις της το μοχλό του χρονόμετρου.

Στη πράξη τα πράγματα είναι απλά κι ευχάριστα. Βγάζετε το καπάκι από το φακό, τον προεκτείνετε και τον κλειδώνετε στη θέση εστίασης, επιλέγετε ταχύτητα, επιλέγετε διάφραγμα, εστιάζετε μέσα από το πεντακάθαρο προσοφθάλμιό της και… Κλικ!

Το προσοφθάλμιό της είναι πεντακάθαρο, και η εστίαση είναι ακριβέστατη (αφού η βάση τηλεμετρίας είναι πλατιά, 67 χιλιοστά) και το κλείστρο της από τα πιο ήσυχα που έχω πετύχει σε φωτογραφικές μηχανές.

Όπως σε όλες τις φωτογραφικές μηχανές αυτής της περιόδου, επιλέγετε ταχύτητα αφού οπλίσετε το κλείστρο!

Να σημειωθεί πως αν και τη μοντούρα του φακού είναι LTM (Leica Thread Mount) μερικές διαφορές στο σπείρωμα και στην απόσταση από το επίπεδο του φίλμ καθιστούν προβληματική τη χρήση Leica φακών σ’ αυτή τη φωτογραφική μηχανή.

Τι άλλο να πει κανείς γι’ αυτό το διαμαντάκι; Είναι κούκλα, κάθεται τέλεια στα χέρια, και η ποιότητά της είναι εκπληκτική. Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε μια να έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

  • Θα πληρώσετε γύρω στο πενηντάρικο για μια σε καλή κατάσταση.
  • Να μην έχει χτυπήματα.
  • Να έρχεται με τη θήκη της.
  • Ο φακός να είναι καθαρός και το διάφραγμά του (στη περίπτωση του FED) να μην είναι κολημένο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη FED-2 μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.

Ένας καταπληκτικός οδηγός για τη συντήρηση του Industar-26M υπάρχει εδώ. Μη το δοκιμάσετε αν δε πιάνουν τα χέρια σας…

Το εγχειρίδιό της θα το βρείτε φυσικά εδώ.

Απολαύστε ένα από τα διαμάντια της Σοβιετικής Φωτογραφικής Βιομηχανίας!

Fed-2, Άλλη μια πανέμορφη τηλεμετρική.

Fed-2, Άλλη μια πανέμορφη τηλεμετρική.

Advertisements

3 thoughts on “FED-2 (ФЭД-2), Ίσως η Ομορφότερη Σοβιετική Τηλεμετρική

  1. Pingback: Canon Canonet QL19: Μια άξια τηλεμετρική της Canon | .: Φωτογραφία :.

  2. Pingback: Zorki-4: Η Θρυλική Σοβιετική Τηλεμερική | .: Φωτογραφία :.

  3. Pingback: Fed-1: Η Αρχή της Σοβιετικής Φωτογραφικής Βιομηχανίας | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: