FED Atlas (Fed-11), Ίσως η πιο άσχημη τηλεμετρική

Fed Atlas

Fed Atlas, Ίσως η πιο άσχημη τηλεμετρική που κατασκευάστηκε ποτέ

Η FED Atlas (ФЭД Атлас) δείχνει το ίδιο επιβλητική όσο το όνομά της. Αποτελεί εξέλιξη της  Fed-10 με τη ρύθμιση της ευαισθησίας του φιλμ να έχει μετακινηθεί στη μοντούρα του φακού και με τη προοπτική για εναλλάξιμους φακούς. Παρ’ όλα αυτά μόνο ένας φακός κυκλοφόρησε γι’ αυτήν και το εγχειρίδιο τονίζει να μην βγάζουμε ποτέ το φακό της.

Η FED Atlas είναι μια τηλεμετρική των 35 χιλιοστών που παραρίχθηκε τη περίοδο 1966-1971 για περίπου 23 χιλιάδες κομμάτια. Είναι γνωστή και σαν FED-11 επειδή ακολούθησε τη FED-10. Δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τόσο λόγο του παράδοξου σχήματός της όσο και του προβληματικού της κλείστρου. Η FED-10 είχε ήδη ένα από τα προβληματικότερα κλείστρα των φωτογραφικών μηχανών εκείνης της περιόδου και οι προσπάθειες για την βελτίωσή του στην FED Atlas μάλλον απέτυχαν.

Ο φακός της είναι ο Industar-61 (И-61, ИНДУСТАР-61), με εστιακή απόσταση 52 χιλιοστών και μέγιστο διάφραγμα  το f/2.8 και ελάχιστο το f/16. Το δαχτυλίδι του διαφράγματος είναι σε ζεύξη με το κλείστρο. Οι διαθέσιμες ταχύτητες του κλείστρου είναι από Β μέχρι 1/250 του δευτερολέπτου.

Fed Atlas

Πάνω στο φακό της διακρίνονται η κλίμακα απόστασεων και η κλίμακα του βάθους πεδίου. Πιο μέσα, ή μάλλον πίσω από το φακό διακρίνονται τα δαχτυλίδια του διαφράγματος και των ταχυτήτων του κλείστρου. Στο επάνω μέρος προς τ’ αριστερά διακρίνεται το παράθυρο ανάγνωσης του φωτόμετρου.

Η επιλογή ταχύτητας κλείστρου και τιμής διαφράγματος γίνεται ως εξής: απελευθερώνουμε το δαχτυλίδι του διαφράγματος με το κουμπί στα αριστερά του φακού, το περιστρέφουμε μέχρι να συμπέσει η επιθυμητή  τιμή διαφράγματος με την επιθυμητή τιμή ταχύτητας κλείστρου, αφήνουμε το κουμπί απελευθέρωσης και περιστρέφουμε και τα δυο δαχτυλίδια μέχρι οι δυο αυτές τιμές να έρθουν στο δείκτη του φακού.

Μετακινώντας τα δυο αυτά δαχτυλίδια, αλλάζει θέση και η βελόνα του φωτόμετρου. Η ιδανική έκθεση είναι αυτή όπου η βελόνα βρίσκεται ανάμεσα στα δυο βελάκια στο παράθυρο με τις ενδείξεις του και μέσα στο προσοφθάλμιο. Να σημειωθεί πως η ευαισθησία του φωτόμετρου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Μη περιμένετε να το δείτε ν’ αποκρίνεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως κάτω από μια λάμπα για παράδειγμα. Δεν είναι χαλασμένο το φωτόμετρο, απλά η ευαισθησία του δεν είναι μεγάλη.

Η εστίαση γίνεται με τη ταύτιση του διπλού ειδώλου στο τηλεμετρικό προσοφθάλμιο. Η εστίαση είναι ομαλότατη, αλλά στη δική μου το προσοφθάλμιο είναι σχετικά σκοτεινό. Δεν έχω δοκιμάσει δεύτερη για να επιβεβαιώσω αν ήταν γενικότερα σκοτεινό το προσοφθάλμιο σ’ αυτές ή αν το δικό μου θέλει καθάρισμα εκ των έσω.  Στο προσοφθάλμιο εκτός από τις λευκές γραμμές του πλαισίου υπάρχει κι ένα βελάκι ένδειξης του φωτόμετρου με παρόμοιο στυλ αυτού της Zorki-10.

Στο επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής θα βρείτε το μοχλό περιτύλιξης του φιλμ, την υποδοχή για το φλας (ψυχρή) και τις ενδείξεις του φωτόμετρου. Το φωτόμετρό της είναι σεληνίου πράγμα που σημαίνει πως αν αποκτήσετε μια με φωτόμετρο που θα δουλεύει να περιμένετε πως εντός ολίγου θα τα φτύσει μιας και θα είναι ήδη εξαντλημένο αφού δεν υπάρχει κάλυμμα που να το σκεπάζει στο εμπρός της φωτογραφικής μηχανής. Οι διαθέσιμες τιμές ευαισθησίας του φιλμ είναι από 16 μέχρι 250 ASA.

Στη πλάτη της υπάρχει ο μοχλός προώθησης του φιλμ και οπλισμού του κλείστρου και στο κάτω μέρος της ο μετρητής των καρέ του φιλμ.

Το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου είναι μπροστά στη φωτογραφική μηχανή και διαθέτει υποδοχή για ντεκλανσέρ.

Φυσικά είναι ολομεταλλική με βάρος περίπου 800 γραμμάρια.

Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κάποιο φιλμ μαζί με τη Fed Atlas οπότε δε μπορώ να σας μεταφέρω εντυπώσεις για  τη ποιότητα του φακού. Τη δική μου την αγόρασα από το ebay για 40€ και είναι πλήρως λειτουργική. Το φωτόμετρό της δουλεύει ακόμα και δείχνει να υποεκθέτει κατά μισό στοπ. Δε με πολύ απασχολεί η κατάσταση του φωτόμετρου καθώς η φωτογραφική μηχανή επιτρέπει την απόλυτα χειροκίνητη διαχείριση της έκθεσης. Μαζί μου πάντα έχω και το κινητό που με την εφαρμογή Pocket Light Meter (iOS) κάνει τα πράγματα εύκολα όταν ο κανόνας του 16 με ζορίζει.

Όπως διαπιστώνετε κι εσείς δεν είναι ιδιαίτερα όμορφη φωτογραφική μηχανή και αν δεν διαθέτετε και τη θήκη της τότε θα πρέπει να βρείτε τρόπο για να τη μεταφέρετε αφού δε διαθέτει υποδοχές για λουρί στο σώμα της. Φυσικά 800 γραμμάρια κρεμασμένα από το σβέρκο σας για μερικές ώρες μπορεί να σας προκαλέσουν ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Παρόλο που φαντάζει μοναδική, εμένα μου θυμίζει αρκετά τη Zeiss Icon Contessa και τη Halina Paulette Electric. Πάντως από αυτές για εμένα η Fed Atlas είναι η ποιο κομψή.

Όσοι σκοπεύουν ν’ αποκτήσουν μια να προσέξουν τα εξής:

  • Θα πληρώσετε περί τα 50€
  • Θα πρέπει το κλείστρο της να δουλεύει. Παρ’ όλο που και αυτή είναι σα τανκ, το κλείστρο της είναι ασθενικό (ή θα δουλεύει, ή δε θα δουλεύει καθόλου).
  • Πάρτε και τη θήκη της μαζί γιατί δε θα βρείτε καμιά χωριστά.
  • Αν δουλεύει ακόμα το φωτόμετρο καλύψτε το με κάτι σκούρο ή αποθηκεύστε τη μηχανή σε κάποιο σκοτεινό μέρος (χωρίς υγρασία φυσικά).

Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι ο φακός της Fed Atlas διαθέτει δυο ρυθμίσεις, μια για τη τηλεμετρία και μια για την εστίαση, οπότε αν πειράζοντάς τα τον απορυθμίσετε τότε θα έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Επόμενη στη σειρά για να μπει στη συλλογή μου είναι φυσικά η Fed-10 η οποία είναι σπάνιο έως αδύνατο να τη βρει κανείς με λειτουργικό κλείστρο. Αν πετύχετε μια με κλείστρο που δουλεύει, καλύτερα να τη βάλετε στο ντουλάπι πριν αυτό πεθάνει στα χέρια σας.

Περισσότερα για τη Fed Atlas μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ. Το εγχειρίδιό της φυσικά μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Απολαύστε τη Fed Atlas (δέ ξέρω γιατί αλλά εμένα μου θυμίζει τ’ αρκουδάκια πάντα και όπως έχετε ήδη καταλάβει μ’ ελκύει το ασυνήθιστο).

Fed Atlas

Αυτή είναι η Fed Atlas ή Fed-11

Advertisements

4 thoughts on “FED Atlas (Fed-11), Ίσως η πιο άσχημη τηλεμετρική

  1. It might looks ugly, although I like it, it is undeniably one of the most impressive things the Soviet industry had ever produced.

    • Let me argue with you on this. There have been others far more impressive made by the soviets.
      Also, bear in mind that it is one of the most unreliable ones (its sibling, Fed-10, was even worse with its shutter failing all the time)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: