Yashica Electro 35 GTN, Μια Ιαπωνική Τηλεμετρική

Yashica Electro 35 GTN

Yashica Electro 35 GTN, Όμορφη, αλλά θα ήταν τέλεια αν είχει και απόλυτα χειροκίνητη έκθεση.

Τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ η Yashica γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία με τη σειρά των τηλεμετρικών φωτογραφικών μηχανών Electro 35. Ήταν γενικά αξιόπιστες και ως επι το πλείστον μεταλλικές. Η Yashica Electro 35 GTN αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της σειράς και κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις, μια με μεταλλικό φινίρισμα και μια με μαύρο.

Είναι μεγάλη, βαριά, αλλά με όμορφη εμφάνιση, καθαρό και μεγάλο τηλεμετρικό προσοφθάλμιο και έναν αρκετά καλό φακό με φωτεινότητα 1.7.

Our non Greek speaking friends can find a rough (google) translation of this article here.

Ο φακός της COLOR-YASHINON DX 1:1.7 f=45mm (Color;;; Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σε ασπρόμαυρο) είναι πολύ καλός, προσφέρει αρκετή οξύτητα και χρωματική αντίθεση και η εστίασή του είναι αρκετά ομαλή. Η οξύτητα και η χρωματική του αντίθεση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και το διάφραγμα είναι τελείως ανοιχτό στο f/1.7!
Οι διαθέσιμες τιμές του διαφράγματος είναι από f/1.7 μέχρι f/16 και ρυθμίζονται από ένα δαχτυλίδι πάνω στο φακό. Πάνω στο φακό υπάρχει και το δαχτυλίδι εστίασης. Η εστίαση είπαμε είναι αρκετά ομαλή και πάνω στο δαχτυλίδι υπάρχουν ενγχάρακτες οι τιμές της απόστασης. Μοναδικό παράπονο εδώ πως τα μέτρα και τα πόδια είναι στο ίδιο χρώμα (άσπρο) και πολλές φορές μπερδεύουν, ιδιαίτερα αν θελήσει κανείς να εστιάσει από πριν χωρίς τη χρήση τηλεμετρίας.

Yashica EElectro 35 GTN Lens Detail

Yashica Electro 35 GTN, Λεπτομέρειες του φακού

Στο φακό επίσης θα βρείτε άλλο ένα δαχτυλίδια, αυτό για τη λειτουργία του κλείστρου. Οι βασικές ρυθμίσεις του κλείστρου είναι τρεις, αυτόματη, φλας και Β. Αν επιλέξουμε την αυτόματη λειτουργία «Α» τότε απλά διαλέγουμε το διάφραγμα και η φωτογραφική μηχανή τη ταχύτητα του κλείστρου. Οι ταχύτητες του κλείστρου που επιλέγονται αυτόματα από τη φωτογραφική μηχανή είναι από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου. Οι τιμές της ταχύτητας του κλείστρου είναι συσχετισμένες με την επιλεγμένη τιμή διαφράγματος. Έτσι για παράδειγμα όταν διαλέξουμε διάφραγμα 1.7 η ταχύτητα δε μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δευτερόλεπτα.

Στο επάνω μέρος της μηχανής θα βρείτε το μοχλό οπλισμού του κλείστρου, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου, τον επιλογέα της ευαισθησίας του φιλμ, ενδεικτικά φωτάκια για την έκθεση με το κόκκινο να δηλώνει υπερέκθεση και κίτρινο ταχύτητες κλείστρου μικρότερες του 1/30 του δευτερολέπτου, την υποδοχή του φλας και το μοχλό περιτύλιξης του φιλμ.

Yashica Electro 35 GTN

Yashica Electro 35 GTN, Το επάνω μέρος της μηχανής.

Στο κάτω μέρος της θα βρείτε το κουμπί απελευθέρωσης του μηχανισμού περιτύλιξης του φιλμ, την υποδοχή για τρίποδο και την υποδοχή για την ανύπαρκτη πλέον μπαταρία PX32. Μπορεί όμως να δουλέψει και με μια 4LR44 προσαρτήζοντάς την με ένα επιπλέον ελατήριο (είναι αρκετά κοντύτερη από τη PX32). Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις μπαταρίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε κάποιον έτοιμο αντάπτορα μπορείτε να προμηθευτείτε έναν από εδώ.

Να σημειωθεί πως όταν δεν υπάρχει μπαταρία, ή όταν η μπαταρία τα έχει φτύσει τότε το κλείστρο απελευθερώνεται στα 1/500 του δευτερολέπτου.

Yashica Electro 35 GTN

Yashica Electro 35 GTN, Όμορφη, δε νομίζετε;

Ενδιαφέρουσες σελίδες με πληροφορίες για τη Yashica Electro 35 GTN θα βρείτε εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Τη δική μου την αγόρασα πρόσφατα από το Μοναστηράκι αντί του ποσού των 40€. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς πως στο ebay σε αυτή τη κατάσταση τη βρίσκει για 100$ και παραπάνω. Είναι σα καινούργια, δουλεύει φυσικά και μου δόθηκε μαζί με τη καταπληκτική θήκη της, το πανέμορφο λουράκι της (που βγαίνει) και το γνήσιο τρίποδό της. Μαζί της μου δόθηκε κι ένα φλας της Toshiba μαζί με το xsync καλωδιάκι του αλλά αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Yashica Electro 35 GTN

Άλλη μια πανέμορφη τηλεμετρική!

Yashica Electro 35 GTN Case

Ώρα να πάει πίσω στη πανέμορφη θήκη της μέχρι την επόμενη βόλτα!

Αν αποφασίσετε ν’ αγοράσετε μια να προσέξετε τα εξής:

  • Αν υπάρχει διαθέσιμη μπαταρία δοκιμάστε τη στραμένη στο φως και μετά σε μια σκοτεινή περιοχή. Η ταχύτητα του κλείστρου θ’ ακουστεί πολύ διαφορετικά και στις δυο περιπτώσεις.
  • Χωρίς μπαταρία, δοκιμάστε τα διαφράγματα και το κλείστρο (χωρίς μπαταρία το Β θα παίζει σαν 1/500).
  • Όταν θα οπλίζετε το κλείστρο θα πρέπει ν΄ ακούγεται ένα κλικ. Αν όχι τότε υπάρχει πρόβλημα από το Pad of Death (μη πολυ-ιδρώνετε, επισκευάζεται εύκολα, αλλά μη δώσετε μια περιουσία σ’ αυτή τη περίπτωση).

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

2013-01-29: Σε περίπτωση που θελήσετε να σκαλίσετε τη φωτογραφική μηχανή, καλό είναι να έχετε και το service manual της.

Απολαύστε κι ένα δείγμα από το καταπληκτικό φακό της (fuji velvia):

Yashica Electro 35 GTN

Καταλαβένετε τώρα για τι φακό μιλάμε!

Advertisements

3 thoughts on “Yashica Electro 35 GTN, Μια Ιαπωνική Τηλεμετρική

  1. Pingback: Canon Canonet QL19: Μια άξια τηλεμετρική της Canon | .: Φωτογραφία :.

  2. Θα ηθελα να σε ρωτησω εαν την αγορασες απο καταστημα στην Αθηνα και αν αξιζει να ξοδεψω χρηματα για αυτην μεσω toy ebay και γενικα εαν αξιζει σαν μηχανη για ενα παραπανω βημα στις φωτογραφικες αναζητησεις καποιου ..ευχαριστω

    • Τη δική μου την αγόρασα από παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι για 30€. Χρειάστηκε μια μικρο-επισκευή που την έκανα εγώ (το καλώδιο από τον ένα πόλο του χώρου της μπαταρίας είχε αποκολληθεί). Αν μπορείς να τη βρεις σε καλή τιμή τότε μη το σκεφτείς καν. Έχει γρήγορο (1.7) εκπληκτικό φακό, προσφέροντας φωτογραφίες με τρομερή οξύτητα και έντονο κοντραστ. Αν αποφασίσεις ν’ αποκτήσεις μια, να τη δοκιμάσεις με μπαταρία έτσι ώστε να βεβαιωθείς πως δουλεύει. θα πρέπει να δοκιμάσεις αρκετές από τις ταχύτητες της και κουτάζοντας μέσα από το φακό να βεβαιωθείς πως το κλείστρο ανοίγει και η ταχύτητά του μεταβάλλεται σύμφωνα με την δική σου επιλογή.
      Είναι εκπληκτική και βγάζει πανέμορφες φωτογραφίες τόσο σε έγχρωμο, όσο και ασπρόμαυρο φιλμ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: