Olympus 35ECR, Όλα στον Αυτόματο Πιλότο

Olympus 35ECR

Olympus 35ECR, Μια απολύτως αυτόματη τηλεμετρική

Έχοντας εμμονή με τις μικρές τηλεμετρικές (είμαι φανατικός οπαδός του small is beautiful), απόχτησα μια Olympus 35ECR. Είναι ομορφούλα, δε μπόρεσε όμως να αντιμετωπίσει ευθέως την πολυαγαπημένη μου Oly 35RC. Η δεύτερη είναι ομορφότερη, και το σημαντικότερο από όλα μπορεί κανείς να χειριστεί τελείως χειροκίνητα την έκθεση πράγμα που η ECR δεν επιτρέπει.

For our non Greek speaking friends a rough (google) translation of this article can be found here. If you find my articles interesting I can have them translated. Just let me know.

Η Olympus 35ECR δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια Olympus 35EC με τηλεμετρική εστίαση (εξ’ ου και το “R” για το Rangefinder). Εμφανισιακά δε διαφέρουν αρκετά με το ουσιαστικότερο στοιχείο το έξτρα παράθυρο της τηλεμετρίας στην ECR.

Ο φακός της είναι ο αρκετά καλός E.Zuiko (το Ε σημαίνει πέντε οπτικά στοιχεία) των 42 χιλιοστών με μέγιστο διάφραγμα το f/2.8. Οι διαθέσιμες τιμές διαφράγματος είναι από 2.8 μέχρι 13 (τι έγινε ρε παιδιά, σας τελείωσε το 16;). Δεδομένου του αυτοματισμού της φωτογραφικής μηχανής διαθέτει ένα δαχτυλίδι για την επιλογή της ταχύτητας του φιλμ (ASA) κι άλλο ένα για την εστίαση. Αυτό που δε μ’ αρέσει καθόλου στην εστίασή της είναι το πως είναι τρομερά γρήγορη, δηλαδή από κοντά μέχρι το άπειρο αρκεί μια μικρή περιστροφή του δαχτυλιδιού εστίασης καθιστώντας τη μικρο-ρύθμιση πολύ δύσκολη. Όπως καταλάβατε δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής ταχύτητας του κλείστρου και της τιμής του διαφράγματος κι ως εκ τούτου όταν θα τα φτύσει το φωτόμετρο ή οι μπαταρία της τέρμα το παιχνίδι.

Το κλείστρο της είναι το Seiko ESF με ταχύτητες από 1/4 μέχρι 1/800 του δευτερολέπτου και όπως είπαμε δεν μπορείτε να ελέγξετε τη τιμή του, τα πάντα είναι αυτόματα.

Στο επάνω λιτό μέρος της μηχανής βρίσκει κανείς το μετρητή των καρέ, το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου και το μοχλό περιτύλιξης του φιλμ.

Η προώθηση του φιλμ κι οπλισμός του κλείστρου γίνονται με τη χρήση μιας ροδέλας στο πίσω μέρος της μηχανής (δε μ’ άρεσε ούτε αυτό).

Στο εμπρός μέρος της μηχανής ο μοχλός που βλέπετε δεν είναι χρονομετρητής όπως θα περιμένατε, αλλά κλείδωμα του κλείστρου. Τώρα ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητά του δεν έχω καταλάβει ακόμα αφού εγώ τουλάχιστον έχω τη συνήθεια να «οπλίζω» μόνο όταν πρόκειται να τραβήξω μια φωτογραφία.

Olympus 35ECR Layout

Olympus 35ECR, Διάγραμμα με τα χειριστήρια και τα κύρια χαρακτηριστικά της

Οι μπαταρίες που παίρνει είναι δυο PX640. Δεν υπάρχουν πλέον, αλλά αρκεί το εξής τρικ, να βάλετε δυο PX625 με λίγο αλουμινόχαρτο μεταξύ τους για να ρίξετε τη τάση. Και ιδού η μεγάλη ατυχία, το φωτόμετρο της δικής μου (το οποίο είναι CdS) δε δουλεύει κι έτσι η κουκλίτσα είναι ουσιαστικά άχρηστη (τουλάχιστον μέχρι να επισκευάσω το φωτόμετρο). Πάντως δε θα πάει χαμένη καθώς θα καμαρώνει πρώτη μούρη πάνω στις ντάνες με τα χαρτιά του γραφείου μου.

Αν σας αρέσει να μαζεύετε όμορφες φωτογραφικές μηχανές, τότε σίγουρα θ’ αποκτήσει περίοπτη θέση στη συλλογή σας. Αν όμως θέλετε μια φιλμ φωτογραφική μηχανή για καθημερινή χρήση, ο απόλυτος αυτοματισμός της μάλλον θα σας απογοητεύσει. Μη δώσετε παραπάνω από €30 για μια σε άριστη κατάσταση.

Απολαύστε την.

(Αχά, ξεχάσαμε το εγχειρίδιο, αλλά όπως είπαμε ως αυτόματη δε το χρειάζεται.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: