Sokol 2, Άλλη μια Σοβιετική Τηλεμετρική

Sokol-2, Άλλη μια Σοβιετική τηλεμετρική

Sokol-2, Άλλη μια Σοβιετική τηλεμετρική

Εντυπωσιακή στην εμφάνιση! Είναι βαριά σα τούβλο και φυσικά ολομεταλλική, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ευαίσθητη και χαλάει εύκολα. Πάντως για την εποχή της είχε πολύ προηγμένα χαρακτηριστικά και παρ’ όλα αυτά δε πέτυχε εμπορικά.

Η Sokol-2 (Сокол-2, Γεράκι-2) ήταν απόγονος της Sokol Avtomat. Αποτέλεσε μια από τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές της Σοβιετικής Ένωσης που διέθεταν αυτοματισμό της έκθεσης. Η τηλεμετρία της, με τη φαρδιά βάση των 72 χιλιοστών, προσφέρει αρκετά ακριβή εστίαση και το προσοφθάλμιο διαθέτει κινούμενα πλαίσια για διορθώσεις παράλλαξης κατά την εστίαση. Στο προσοφθάλμιο μπορεί κανείς να δει πληροφορίες και για την έκθεση κατά την αυτόματη έκθεση μόνο. Όταν ο φωτισμός δεν είναι επαρκής, ή όταν ξεπερνά τις δυνατότητες του φακού και του κλείστρου, το κλείστρο «κλειδώνει» κι ένα κόκκινο σημάδι (τετράγωνο) εμφανίζεται μέσα στο προσοφθάλμιο.

For our non Greek speaking friends a rough (google) translation of this article can be found here.

Ο φακός της είναι ο Industar-50 f/2.8 των 50 χιλιοστών. Διαθέτει τρία δαχτυλίδια, ένα για την εστίαση η οποία είναι αρκετά ομαλή, ένα για τις ταχύτητες του κλείστρου που κυμαίνονται από Β μέχρι 1/500 του δευτερολέπτου κι ένα για την επιλογή του διαφράγματος με τιμές από f/2.8 μέχρι f/16 και Α. Μπροστά στο φακό υπάρχει ένα εσωτερικό δαχτυλίδι για την επιλογή της ευαισθησίας του φιλμ που μπορεί να πάρει τιμές από 16 μέχρι 250 ASA. Αξιοπερίεργο είναι πως ενώ τα ASA διαφέρουν από τα GOST πάνω σε αυτό το φακό οι τιμές είναι για ASA/GOST έχει εξισωθεί δηλαδή το ASA με το GOST. Ίσως αυτό να σημαίνει πως στη Σοβιετική Ένωση η κλίμακα GOST τροποποιήθηκε σε κάποια στιγμή ώστε να είναι συμβατή με την ASA.

Πάνω από το οπτικό τμήμα του φακού υπάρχουν τρεις οπές για το φωτόμετρο που είναι τύπου CdS.

Για να τραβήξει κανείς μια φωτογραφία με αυτή τη μηχανή ακολουθεί την εξής διαδικασία:

 • Βάζει το φιλμ.
 • Επιλέγει την ευαισθησία του φιλμ.
 • Οπλίζει το κλείστρο. Πάντα πρέπει να οπλίζεται το κλείστρο πριν από την επιλογή ταχύτητας κλείστρου και τιμής διαφράγματος. Διαφορετικά μπορεί να προκληθεί ζημιά στη φωτογραφική μηχανή.
 • Περιστρέφει το δαχτυλίδι με τα διαφράγματα στη θέση Α αν θέλει αυτόματη έκθεση, ή στη τιμή διαφράγματος που επιθυμεί.
 • Περιστρέφει το δαχτυλίδι με τις ταχύτητες του κλείστρου στην επιθυμητή τιμή (να σημειωθεί πως όταν το διάφραγμα είναι ‘Α’ τότε δε μπορεί να επιλεχθεί η ταχύτητα ‘Β’).
 • Εστιάζει και τραβά τη φωτογραφία.

Για να οπλίσει κανείς το κλείστρο σπρώχνει προς τα δεξιά μέχρι μπροστά το μοχλό του κλείστρου. Όπως και να το δει κανείς είναι μεγάλη κίνηση αφού για να οπλίσει πρέπει να καλύψει μια γωνία 200 περίπου μοιρών.

Το κουμπί που ελευθερώνει το κλείστρο βρίσκεται μπροστά στη μηχανή. Είναι αρκετά άβολο γιατί πρέπει κανείς να το σπρώξει προς τα κάτω δυνατά και μάλιστα για σχετικά μεγάλη διαδρομή. Είναι σχεδόν σίγουρο πως το καρέ θα βγει κουνημένο!

Ο μοχλός περιέλιξης του φιλμ είναι στην αριστερή πλευρά του σώματος. Στο λιτό επάνω μέρος υπάρχει μονάχα η υποδοχή του φλας, η υποδοχή ντεκλανσερ και το καπάκι της μπαταρίας.

Στο κάτω μέρος της μηχανής υπάρχει ο μετρητής των καρέ (ο οποίος επανέρχεται όταν ανοιχθεί η πλάτη της φωτογραφικής μηχανής), το κουμπί απελευθέρωσης του μηχανισμού περιτύλιξης του φιλμ και ο διακόπτης απελευθέρωσης της πλάτης.

Μπορεί να μην είναι αντιπρόσωπος κάποιας ιδιαίτερης φωτογραφικής τεχνολογίας και να μην έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι όμως ξεχωριστά όμορφη και κέρδισε άξια τη θέση της στη συλλογή μου.

Αν θέλετε μια καλύτερα να την αγοράσετε από κάποιο πωλητή ελέγχοντας τα εξής:

 • Ο μοχλός του κλείστρου πρέπει να μπλοκάρεται μετά από τον οπλισμό του κλείστρου. Στις περισσότερες που έχω δει, μετά τον οπλισμό κινείται ελεύθερα μ’ αποτέλεσμα να μπορείτε τυλίξετε όλο το φιλμ χωρίς να τραβήξετε ούτε ένα καρέ. Μπορεί να μην είναι μεγάλο θέμα, αλλά τουλάχιστον εγώ δε θυμάμαι όταν αφήνω στην άκρη τη μηχανή αν είχα προωθήσει το επόμενο καρέ ή όχι.
 • Το 60% που πωλούνται στο ebay έχουν σπασμένο το μοχλό περιέλιξης του φιλμ. Εσκεμμένα οι περισσότεροι πωλητές δε το δείχνουν.
 • Στις περισσότερες το φωτόμετρο δε λειτουργεί και ως εκ τούτου και αυτόματη λειτουργία.
 • Πολλές έχουν το τηλεμετρητή απορυθμισμένο κατά τη κατακόρυφη έννοια. Καλό είναι να το ελέγξετε οι ίδιοι κατά την αγορά.

Μια καλή τιμή μιας πλήρως λειτουργικής είναι από €35 μέχρι €100 ανάλογα με τη κατάστασή της και τα παρελκόμενα που προσφέρονται μαζί της.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Sokol-2 μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (κακής ποιότητας μετάφραση στ’ Αγγλικά) και από εδώ (το αρχικό στα Ρώσσικα).

Απολαύστε την…

Sokol-2, Σπάνιο να τη πετύχεις σε άκρως λειτουργική κατάσταση.

Sokol-2, Σπάνιο να τη πετύχεις σε άκρως λειτουργική κατάσταση.

Advertisements

3 thoughts on “Sokol 2, Άλλη μια Σοβιετική Τηλεμετρική

 1. Pingback: Canon Canonet QL19: Μια άξια τηλεμετρική της Canon | .: Φωτογραφία :.

 2. Pingback: A great weekend, but dreadful results | .: Φωτογραφία :.

 3. Η πρώτη μου προσπάθεια με τη Sokol-2 υπάρχει εδώ. Την επόμενη θα δοκιμάσω φυσικά ένα φιλμ της προκοπής. Η φωτογραφική μηχανή αποδίδει εκπληκτικά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: