Vilia (Вилия), Μια απλή φωτογραφική μηχανή χωρίς ηλεκτρονικά και πολυπλοκότητες.

Vilia

Vilia (Вилия), Μια απλή φωτογραφική μηχανή.

Το όνομα Vilia είναι αυτό ενός ποταμού που διασχίζει τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία. Είναι μια απλή φωτογραφική μηχανή, χωρίς πολύπλοκα συστήματα, απλοϊκή στο χειρισμό κι εύκολη στη χρήση από το καθένα. Παράχθηκε από τη BeLomo από το 1973 μέχρι το 1986 σε δυο εκατομμύρια κομμάτια συνολικά.

Είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει μονταριστεί το πλαστικό είναι από αλουμίνιο μ’ αποτέλεσμα να είναι πολύ ελαφριά. Είναι κομψή, δε διαθέτει κανένα αυτοματισμό. Οι ταχύτητες που διαθέτει είναι από 1/30 του δευτερολέπτου μέχρι 1/250 του δευτερολέπτου και Β.  Μπορούν να επιλεχθούν μέσω ενός δαχτυλιδιού στο φακό όπου από τη μια μεριά έχει τις ενδείξεις της ταχύτητας του κλείστρου και αντι-διαμετρικά την ευαισθησία του φιλμ.

Ο φακός είναι ο Triplet 69-3 με εστιακή απόσταση 40 χιλιοστών και μέγιστο διάφραγμα f/4. Μπορεί να μην είναι συγκρίσιμος με τα τέρατα των f/1.2 αλλά να μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε μια φωτογραφική μηχανή μαζικής παραγωγής που απευθύνθηκε στο ευρύ αγοραστικό κοινό που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα ν’ αγοράσει κάτι ακριβότερο. Παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε ένα αξιόπιστο μέσω αποτύπωσης αναμνήσεων σε φιλμ και μάλιστα ακόμα κάνει θραύση στους κύκλους της lomography.

Οι διαθέσιμες τιμές διαφραγμάτων στον φακό είναι 4, 5.6, 8, 11 και 16. Η επιλογή τους γίνεται μ’ ένα διακόπτη στο κάτω μέρος του φακού. Αν θέσετε το κλείστρο στη θέση Β και το ενεργοποιήσετε παρατηρώντας το διάφραγμα από εμπρός, θα δείτε πως η οπή που σχηματίζουν οι λεπίδες του διαφράγματος είναι τετράγωνη!

Ο φακός δεν είναι ελεύθερης εστίασης, αλλά μεταβλητής από τα 80 εκατοστά μέχρι το άπειρο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κανένα βοήθημα εστίασης μέσα από το απλό προσοφθάλμιο, πάνω στο δαχτυλίδι εστίασης, πέρα από τις αποστάσεις υπάρχουν και εικονογράμματα για να βοηθήσουν το χρήστη στην εκτίμηση της απόστασης.

Το προσοφθάλμιο είναι πολύ καλό για τις προδιαγραφές αυτής της φωτογραφικής μηχανής. Είναι φωτεινό, ουδέτερο χρωματικά, με φωτεινές γραμμές για το καρέ στις κοντινές και μακρινές αποστάσεις κι ένδειξη του διαφράγματος, αλλά όχι με τιμές όπως κάτω από το φακό, αλλά με εικονογράμματα (συνεφιά, ήλιος, κλπ).

Στο επάνω μέρος της φωτογραφικής μηχανής υπάρχουν ο μοχλός περιέλιξης του φιλμ και η υποδοχή του φλας. Αριστερά της θα βρείτε μια υποδοχή για το συγχρονισμό του φλας, πίσω το μοχλό προώθησης του φιλμ και δίπλα από το φακό το κουμπί ενεργοποίησης του κλείστρου. Στο κάτω μέρος της υπάρχουν ο μετρητής των καρέ του φιλμ, η υποδοχή για τρίποδο και το κουμπί απελευθέρωσης του μηχανισμού περιέλιξης του φιλμ.

Άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός του ότι επειδή το κλείστρο είναι τύπου leaf shutter, το φλας συγχρονίζεται μ’ όλες τις ταχύτητες του κλείστρου!

Δε μπορώ να σας πω για τη ποιότητα των οπτικών της επειδή αυτή τη στιγμή τα φιλμάκια μου είναι κρατημένα γι’ άλλα προτζεκτάκια. Αποτελεί όμως μια τίμια φωτογραφική μηχανή που προσφέρει το ακριβές αν όχι και κάτι παραπάνω για τα χρήματα που κοστίζει. Τη συγκεκριμένη την αγόρασα μαζί με τη θήκη της από το παζάρι στο Μοναστηράκι για 5€. Είναι σε άριστη κατάσταση (σα καινούρια) και αποτελεί άλλο ένα αξιόλογο κομμάτι της συλλογής μου.

Vilia

Vilia (Вилия), Απολάυστε τη!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: