Nikon Nikkor 50mm f/1.8 D

Nikkor AF 50mm 1.8 D

Φθηνός, αλλά με άριστες επιδόσεις ο Nikon Nikkor 50mm f/1.8 D

Έχοντας τη Nikon D90 μου για τρία περίπου χρόνια, και χρησιμοποιώντας την αποκλειστικά με το κιτ φακό της το Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR κι έχοντας πάντα πρόβλημα με τη περιορισμένη φωτεινότητά του, αποφάσισα να ψάξω για μια περισσότερο φωτεινή λύση.

Αρχικά έψαχνα για παλαιότερους φακούς χειροκίνητης εστίασης της Nikon έχοντας στο μυαλό πως οι σύγχρονοι φακοί της θα είναι κόστους σαφώς εκτός προϋπολογισμού για μένα.

Κάνοντας μια βόλτα από τα μαγαζιά της Αθήνας, βρήκα λύσεις f/1.8 και f/1.4 οι οποίες κάθε άλλο παρά για τη τσέπη μου ήταν, ειδικά τώρα που εξανέμισα το δώρο των Χριστουγέννων σε λογαριασμούς και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η λύση βρέθηκε όταν σε γνωστό κατάστημα φωτογραφικών κοντά στην Ομόνοια, ο πωλητής μου έδειξε ένα μεταχειρισμένο (σα καινούριο φυσικά) Nikkor 50mm f/1.8 D. Η τιμή του ήταν άκρως δελεαστική (92€) και τον αγόρασα χωρίς πολύ σκέψη. Αμέσως μόλις έφτασα στο σπίτι, αντικατέστησα το Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR της Nikon D90 μου μ’ αυτόν και ιδού οι πρώτες εντυπώσεις.

Είναι ανάλαφρος. Φτιαγμένος από καλής ποιότητας πλαστικά, μικροσκοπικός σε σχέση με τον Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR και διαθέτει δαχτυλίδι επιλογής διαφραγμάτων και φυσικά δαχτυλίδι εστίασης με τιμές απόστασης σε πόδια και μέτρα μαζί καθώς και σημάδι για το σημείο εστίασης για υπέρυθρη φωτογράφηση.

Έχει καλές επιδόσεις. Είναι αρκετά οξύς, κατά πολύ οξύτερος από τον Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Παράπονο, το πως στο f/1.8 και την ελάχιστη απόσταση εστίασης (45 εκ.) είναι αρκετά μαλακός. Μπορεί βέβαια να είναι και δικό μου σφάλμα όσον αφορά την εστίαση. Η χρωματική αντίθεση που παρέχει είναι καταπληκτική.

Nikkor AF 50mm 1.8 D Test 1

Αρκετά οξύς με πολύ καλή χρωματική αντίθεση (φωτογραφία χωρίς επεξεργασία)

Το βάθος πεδίου στο f/1.8 όπως βλέπετε είναι πολύ ρηχό. Αυτό σημαίνει πως η εστίαση θα πρέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις να γίνει πολύ προσεκτικά. Επίσης, δεν διαθέτει λειτουργία απόσβεσης κραδασμών κι έτσι σε συνθήκες ιδιαίτερα χαμηλών ταχυτήτων το τρίποδο επιβάλλεται.

Nikkor AF 50mm 1.8 D_test2

Παρατηρήστε το αρκετά ρηχό βάθος πεδίου στο f/1.8

Η ταχύτητα εστίασής του είναι πολύ καλή. Είναι όμως θορυβώδης ειδικά σε σχέση με τον Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR ο οποίος εστιάζει και ταχύτερα από τον 50αρη.

Έχει μικρές διαστάσεις κι έχοντας συνηθίσει τον Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR το δάχτυλό μου το ξεχνώ συχνά πάνω στο δαχτυλίδι εστίασης που κατά την αυτόματη εστίαση κινείται. Προσοχή λοιπόν κατά την αυτόματη εστίαση. Επίσης, ο μηχανισμός εστίασης μετακινεί το εμπρός μέρος του φακού.

Να σημειωθεί πως η αυτόματη εστίαση δεν θα είναι διαθέσιμη στις Nikon που δε διαθέτουν μοτέρ εστίασης. Σ’ αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον AF-S 50mm f/1.8 G (δείχνει καλύτερος, αλλά δεν έχει τις επιδόσεις του D και το ελάχιστο διάφραγμα είναι f/16 κι όχι f/22 όπως αναφέρει το εγχειρίδιό του).

Να σημειωθεί επίσης πως η χρήση ενός FX φακού σε φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα φορμά DX συνεπάγεται κροπάρισμα κατά 1.5. Ο συγκεκριμένος φακός, σε σώματα με αισθητήρα φορμά DX είναι ισοδύναμος με 75 χιλιοστά. Ιδανικός λοιπόν για πορτραίτα, μάκρο και όχι μόνο με υπέροχο bokeh!

Το εγχειρίδιο του φακού μπορείτε να το βρείτε εδώ. Μια ακόμη παρουσίαση του φακού μπορείτε να διαβάσετε στο διαδικτυακό τόπο του KenRockwell.

Ιδού η λύση λοιπόν για όσους δε θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία για ένα φακό μ’ επιδόσεις που θα ζήλευαν πολύ ακριβότεροι.

Advertisements

4 thoughts on “Nikon Nikkor 50mm f/1.8 D

  1. Pingback: Έξι μήνες μετά, μαζί με το φακό πάνω στη Nikon D90. | .: Φωτογραφία :.

  2. Pingback: Έξι μήνες μετά, μαζί με το φακό Nikkor 50mm f/1.8D πάνω στη Nikon D90. | .: Φωτογραφία :.

  3. Pingback: Μοντέρνες φωτογραφικές μηχανές με παλιούς φακούς, μέρος 1ο: Nikon D90 με Helios-44M | .: Φωτογραφία :.

  4. Pingback: Nikon Nikkor AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: