Zorki-10, Ήρθαμε απ’ το διάστημα!

Zorki-10

Zorki-10, μια ξεχωριστή τηλεμετρική από τη Σ. Ένωση

Τι κάνει να ξεχωρίζει αυτή τη Zorki από τις υπόλοιπες; Μα οι φουτουριστικές γραμμές της φυσικά! Σχεδίαση που παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις, γραμμές που φέρνουν στο μυαλό τα διαστημικά προγράμματα της δεκαετίας του ’70 και γενικότερα εμφάνιση που το πρώτο πράγμα που σου φέρνει στο μυαλό είναι τα φιγουρίνια στους καταλόγους μόδας της δεκαετίας του ’70.

Αυτή η Zorki ξεχωρίζει από τις προηγούμενες που ήταν κόπιες γερμανικών φωτογραφικών μηχανών. Αν και πρωτότυπης σχεδίασης, είναι κι αυτή αντίγραφο, ιαπωνικής αυτή τη φορά φωτογραφικής μηχανής, της Ricohmatic 35. Βασικές διαφορές, πέρα από κάποιες σχεδιαστικές, είναι στη ποιότητα κατασκευής όπου η Zorki είναι σαφώς ανώτερη με μεταλλική και στιβαρή κατασκευή, τηλεμετρικό προσοφθάλμιο, φωτεινότερο και ποιοτικότερο φακό (f2.8 αντί f4) και κλείστρο με μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων.

Παρουσιάστηκε χωρίς προηγούμενα στην αγορά το 1964 και προκάλεσε τους πάντες με τη σχεδίασή της. Η Σοβιετική Ένωση προφανώς ήθελε να δημιουργήσει μια φωτογραφική μηχανή ξεχωριστή και με πρεστιζ που θα προκαλούσε τόσο τη ντόπια, όσο και την αγορά του εξωτερικού. Κατά τη παρουσίασή της εκλήφθηκαν από τη λαμπρότητά της κι άλλες πολύ ποιοτικές φωτογραφικές μηχανές όπως η Leningrad και η Droog.

Zorki-10

Zorki-10, Ξεχωριστή εμφάνιση, δε συμφωνείτε;

Η ΚΜΖ παρήγαγε τη Zorki-10 από το 1964 μέχρι το 1978 και τα συνολικά κομμάτια που παρήχθησαν ήταν 332144.

Η βάση τηλεμετρίας της είναι 38 χιλιοστά. Ο φακός της είναι ο Industar-63 των 45mm φωτεινότητας f/2.8. Για το φακό της κυκλοφορούσε και μια λαστιχένια κουκούλα για τη σκίασή του. Δεν είναι απαραίτητο όμως κάτι τέτοιο γιατί όπως μπορείτε να δείτε ο φακός της είναι θαμμένος αρκετά μέσα στο κέντρο του φωτόμετρου (από σελήνιο).

Το εύρος των ταχυτήτων της είναι Β-1/500 στην αυτόματη λειτουργία. Στη χειροκίνητη λειτουργία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει οποιοδήποτε διάφραγμα αλλά η ταχύτητα παραμένει πάντα 1/30 του δευτερολέπτου.

Το προσοφθάλμιο παρουσιάζει δυο πλαίσια, ένα για κοντά (1.5 μέτρα η λιγότερο, μικρό κάτω δεξιά) κι ένα μεγαλύτερο για αποστάσεις πέρα του 1.5 μέτρου. Η μοναδική πληροφορία της έκθεσης είναι μια βελόνα στο κάτω μέρος όπου όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι ιδανικές περνά σε μια κόκκινη περιοχή. Υπάρχει κι ένα λευκό τρίγωνο πάνω δεξιά. Δε βρήκα όμως πουθενά σε τι χρησιμεύει.

Για το φλας υπάρχει μια ψυχρή επαφή επάνω στη μηχανή. Για να συγχρονισθεί απαιτείται καλώδιο PC από το φλας στην υποδοχή x sync μπροστά στη μηχανή.

Άξιο λόγου είναι τ’ ότι οι ρυθμίσεις για τη ταχύτητα του φιλμ είναι (ASA) 20, 40, 50, 80, 100, 160, 250 και 320. Γιατί δεν έβαλαν τα 200 ή 400 δεν έχω ιδέα!

Να σημειωθεί πως διαθέτει και χρονοδιακόπτη και θα πρέπει να τον κουρδίζετε μόνο αφού οπλίσετε το κλείστρο!

Τη συγκεκριμένη την αγόρασα από το παζάρι στο Μοναστηράκι για 25€. Ο πωλητής ζητούσε 50€, αλλά μόλις είδε πως κόμπιαζα «παραδόθηκε». Αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (στα Αγγλικά) κι από εδώ (στα Ρωσικά).

Αν ποτέ θελήσετε κάτι ξεχωριστό για τη συλλογή σας, μη τη παραλείψετε!

Όσοι θελήσετε ν’ αποκτήσετε μια προσέξτε τα εξής:

  • Το σελήνιο να είναι ακόμα ζωντανό. Θα το καταλάβετε αυτό κοιτώντας μέσα από το προσοφθάλμιο και κατευθύνοντας τη φωτογραφική μηχανή από σκοτεινές σε φωτεινές περιοχές, η βελόνα θα πρέπει ν’ αλλάζει θέση.
  • Το κλείστρο να μην είναι κολλημένο.
  • Να υπάρχει καπάκι για το φακό. Διαφορετικά και να δουλεύει το φωτόμετρο σεληνίου, σε λίγο καιρό θα τα φτύσει.
  • Όταν την αποθηκεύετε, εννοείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα αφού δε θα είναι η καθημερινή φωτογραφική μηχανή σας, βγάλτε τη από τη θήκη, τυλίξτε τη μέσα σ’ ένα μαλακό πανί με κανα-δυό σακουλάκια silica gel και τοποθετήστε τη σε χώρο χωρίς πολύ φως.

Zorki-10

Advertisements

3 thoughts on “Zorki-10, Ήρθαμε απ’ το διάστημα!

  1. Pingback: FED Atlas (Fed-11), Ίσως η πιο άσχημη τηλεμετρική « .: Φωτογραφία :.

  2. Pingback: Τι μπορεί να πάρει κανείς με 5€; | .: Φωτογραφία :.

  3. Pingback: Ricoh Auto 35: Ιδού η πηγή έμπνευσης της Zorki-10 | .: Φωτογραφία :.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: