Άλλη μια Σοβιετική Contax, Kiev-III

Μια από τις τελευταίες Contax της Σοβιετικής Ένωσης

Μια από τις τελευταίες Contax της Σοβιετικής Ένωσης

Αγαπημένη της συλλογής μου είναι η Kiev-III. Η συγκεκριμένη γριούλα είναι κατασκευασμένη το 1954 και είναι από τις τελευταίες Kiev τηλεμετρικές που κατασκευάστηκαν με κομμάτια γερμανικών Contax. Δεν είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένη από αυτά κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο κόμβιο στα δεξιά για την επιλογή της ταχύτητας του φιλμ και ένδειξης των δυνατών συνδυασμών ταχύτητας κλείστρου και τιμών διαφράγματος σε ζεύξη με το φωτόμετρο έχει την ένδειξη GOST (ГОСТ) αντί για DIN.

Όπως διαπιστώνετε από τις φωτογραφίες είναι πανέμορφη. Αγοράστηκε για περίπου 12€ μέσω ebay από κάποιον στο Ισραήλ. Την ανέφερε ως μη λειτουργική με τις αργές ταχύτητες κλείστρου να κολλούν. Το πρόβλημα διορθώθηκε με την εφαρμογή λαδιού σιλικόνης στις ράγιες του κλείστρου. Τώρα όλα δουλεύουν σωστά  και χωρίς πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι και το φωτόμετρό της (σεληνίου) λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά (υπο-εκθέτει κατά ένα στοπ).

Ο φακός της είναι ο κλασσικός Jupiter-8 (ЮПИТЕР-8). Έχει την ένδειξη «Π» που σημαίνει ότι διαθέτει 10 λεπίδες στο διάφραγμα και μάλιστα καμπυλωμένες, δίνοντας καταπληκτικό bocce! Να σημειωθεί ότι δεν κλειδώνει στα στοπς του διαφράγματος. Είναι οξύς και όπως όλοι οι φακοί με μοντούρα Contax RF δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμιά SLR φωτογραφική μηχανή παρά μόνο για μακρο φωτογράφηση (κι αυτό περισσότερο μετακοινόντας τη φωτογραφική μηχανή, παρά εστιάζοντας).

Η θήκη της, σε αρκετά καλή κατάσταση, διαθέτει μια εσοχή μέσα στην οποία υπάρχει μια πλαστικοποιημένη καρτούλα με γενικές οδηγίες για την έκθεση/φωτογράφιση!

Η μηχανή στη βάση της διαθέτει ένα ποδαράκι στήριξης. Αυτό, με το πέρασμα του χρόνου, αφαιρέθηκε από τις επόμενες γενιές των Kiev τηλεμετρικών (κρίμα!).

Το εγχειρίδιό της μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Kiev-III μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.

Κυρίες και Κύριοι, θαυμάστε την!

Kiev-III, Μια Contax από την Ουκρανία!

Kiev-III, Μια Contax από την Ουκρανία!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: